Περιεχόμενα
Οι Ιταλοί μετεωρολόγοι ονόμασαν την επερχόμενη φάση του καύσωνα «Χάροντας», αντλώντας από την ελληνική μυθολογία.
Καθώς οι θερμοκρασίες στην Ιταλία ανεβαίνουν, αυξάνονται οι ανησυχίες για τις κεντρικές και νότιες περιοχές, όπου οι θερμοκρασίες προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) προειδοποιεί την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία να αναμένουν ακραίες συνθήκες.
Με την πιθανότητα να σπάσει το περσινό ρεκόρ, ο καυτός καύσωνας αναδεικνύει τις καταστροφικές επιπτώσεις των ακραίων θερμοκρασιών και την επείγουσα ανάγκη για προληπτικά μέτρα. Οι ευάλωτοι πληθυσμοί, ιδίως οι ηλικιωμένοι χωρίς πρόσβαση σε κλιματισμό, αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους.
Κύμα καύσωνα «Charon»: Καυτό κύμα που σαρώνει την Ευρώπη
Οι Ιταλοί μετεωρολόγοι ονόμασαν την επερχόμενη φάση του καύσωνα «Χάροντα», αντλώντας έμπνευση από τον υπόκοσμο της ελληνικής μυθολογίας.
Μετά τον «Κέρβερο» αυτής της εβδομάδας, που πήρε το όνομά του από τον τρικέφαλο σκύλο, ο «Χάροντας» αναμένεται να εντείνει τη ζέστη, με τις θερμοκρασίες να προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και νότια Ιταλία την επόμενη εβδομάδα.
Ακραίες συνθήκες σε όλη την Ευρώπη
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εξέδωσε προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία αντιμετωπίζουν ακραίες καιρικές συνθήκες.
Τα δορυφορικά δεδομένα της ESA αποκαλύπτουν ανησυχητικές θερμοκρασίες εδάφους και θάλασσας, εγείροντας ανησυχίες για τις πιθανές συνέπειες της έντονης ζέστης.
Πιθανές θερμοκρασίες-ρεκόρ
Το σημερινό ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη είναι 48,8 βαθμοί Κελσίου, που καταγράφηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021.
Ο συνεχιζόμενος καύσωνας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών θερμοκρασιών στην Ελλάδα, θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεπεράσει αυτό το ρεκόρ. Πρόσφατες εκθέσεις ρίχνουν επίσης φως στις καταστροφικές επιπτώσεις των καύσωνων, υποδεικνύοντας ότι έως και 61.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχασαν τη ζωή τους λόγω της ακραίας ζέστης σε ολόκληρη την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.
Εφαρμογή προληπτικών μέτρων
Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της μάθησης από τις εμπειρίες του παρελθόντος.
Ο Joan Ballester, καθηγητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, υπογραμμίζει τα μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο συντονισμός των κυβερνητικών φορέων, η διεξαγωγή απογραφής των ευάλωτων πληθυσμών και η εφαρμογή στρατηγικών για τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης.
Ωστόσο, οι ολοκληρωμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων μπορεί να συνεπάγονται σημαντικό κόστος.
Κίνδυνοι για ευάλωτους πληθυσμούς
Στην Κροατία, μια δασική πυρκαγιά που εξαπλώνεται γρήγορα κοντά στο Šibenik στην Αδριατική Θάλασσα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του χωριού Grebastica.
Η κατάσταση εγείρει ανησυχίες για την υγεία και την ευημερία των ηλικιωμένων, ιδίως εκείνων με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας και περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους. Τα άτομα χωρίς κατάλληλο κλιματισμό αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους και αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια και την υποστήριξη των ευάλωτων κοινοτήτων.
Πηγή: AMP.