Περιεχόμενα
«Έτος χωρίς καλοκαίρι»: Ο φόβος της Ευρώπης για μια επικείμενη κλιματική καταστροφή Ετοιμαστείτε για μια ακόμη κλιματική καταστροφή: νέα έρευνα προειδοποιεί για μια επικείμενη καταστροφή που θα μπορούσε να φέρει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αντιμέτωπες με μια παρατεταμένη πείνα. Οι στοιχειωμένες αναμνήσεις του «Έτους χωρίς καλοκαίρι» του 1816, που προκλήθηκε από την έκρηξη του όρους Ταμπόρα, επανέρχονται στην επιφάνεια καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν την επιστροφή του λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Οι ανατριχιαστικές συνέπειες αυτού του φαινομένου, γνωστού ως «μεγάλη ωκεάνια μεταφορική ταινία», θα μπορούσαν να βυθίσουν την Ευρώπη στο χάος, πυροδοτώντας κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές κρίσεις. Προετοιμαστείτε για ένα εφιαλτικό σενάριο που απαιτεί επείγουσα δράση για την αποτροπή μιας καταστροφής πρωτοφανούς μεγέθους.
«Έτος χωρίς καλοκαίρι»: το φαινόμενο που τρομάζει την Ευρώπη.
«Έτος χωρίς καλοκαίρι»: το φαινόμενο που τρομάζει την Ευρώπη
Σύμφωνα με νέα έρευνα, βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ακόμη κλιματικής καταστροφής. Αυτό θα φέρει, μεταξύ άλλων, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αντιμέτωπες με μια νέα μεγάλη πείνα.
Το δυσοίωνο σενάριο που οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον επόμενο αιώνα συμβαίνει ήδη.
Το «έτος χωρίς καλοκαίρι».
Το «έτος χωρίς καλοκαίρι»
Το 1815, το ηφαίστειο Ταμπόρα στις τότε Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες εξερράγη, εκτοξεύοντας τεράστιες ποσότητες τέφρας στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Με εκτιμώμενο όγκο εκτοξευόμενου υλικού ίσο με 160 km³, η έκρηξη ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στην καταγεγραμμένη ιστορία. Η τέφρα τύλιξε τον πλανήτη, ρίχνοντας κατακόρυφα τη θερμοκρασία. Αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει στην Ευρώπη τη χειρότερη φυσική πείνα του 19ου και του 20ού αιώνα.
Το «έτος χωρίς καλοκαίρι» επανέρχεται στον απόηχο των δραματικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους φόβους της Ευρώπης.
Ο λόγος πίσω από το φόβο της Ευρώπης.
Ο λόγος πίσω από το φόβο της Ευρώπης
Ο λόγος για τον οποίο αυτός ο λιμός πριν από δύο αιώνες εξακολουθεί να τρομάζει τους Ευρωπαίους είναι ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιθανότητες να επανέλθει λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι εξαιρετικά υψηλές, με τη διαφορά ότι τώρα η διάρκειά του θα είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα έτος.
Επομένως, θα μπορούσε να προκαλέσει στην Ευρώπη, αλλά και σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής, παρατεταμένη πείνα, ασθένειες, μετακινήσεις πληθυσμών, ερημοποίηση, συγκρούσεις, όλα όσα έφερε μαζί της η κλιματική αλλαγή τις τελευταίες δεκαετίες του Μεσαίωνα.
Ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Λίγα χρόνια παρατεταμένης κακοκαιρίας αρκούν για να κάνουν την Ευρώπη ακόμη χειρότερη από τη σημερινή Συρία.
Ο θάνατος, η πείνα και οι ασθένειες θα αιωρούνται πάνω από την ήπειρο, ενώ η τεράστια ζήτηση για τρόφιμα θα προκαλέσει κρίσεις σε όλο τον κόσμο.
Ο «μεγάλος ωκεάνιος μεταφορικός ιμάντας».
Ο «μεγάλος ωκεάνιος μεταφορικός ιμάντας»
Ένα βαθύ ωκεάνιο ρεύμα που ονομάζεται «μεγάλη ζώνη ωκεάνιας συναγωγής» (AMOC) φέρνει θερμό νερό από τον Νότιο Ειρηνικό κατά μήκος της νότιας άκρης της Αφρικής και στη συνέχεια κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Νότιας και Βόρειας Αμερικής – το ρεύμα του Κόλπου – στη Δυτική Ευρώπη. Αυτό το ρεύμα, γνωστό ως «ποτάμι του νερού», στέλνει εκατομμύρια τόνους θερμού νερού ανά λεπτό σε ένα τελικό σημείο ακριβώς νότια της Γροιλανδίας και δυτικά της Βρετανίας, θερμαίνοντας την Ευρώπη.
Η διακοπή αυτού του ιμάντα μεταφοράς λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να οδηγήσει σε δραστική πτώση των θερμοκρασιών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Η διαφαινόμενη καταστροφή.
Η διαφαινόμενη καταστροφή
Οι επιστήμονες ανησυχούν τώρα ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρισκόμαστε κοντά στο σημείο καμπής, τη «στιγμή» κατά την οποία αυτός ο ποταμός θερμού και αλμυρού νερού θα υποστεί αλλαγές ή ακόμη και θα «καταρρεύσει» γρήγορα, σχεδόν απροειδοποίητα, μια δραματική αλλαγή που θα χρειαζόταν δεκάδες χιλιάδες χρόνια για να αντιστραφεί ή να αποκατασταθεί. Οι συνέπειες μιας τέτοιας κατάρρευσης θα ήταν καταστροφικές για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με σημαντική πτώση της μέσης θερμοκρασίας και εκτεταμένες συνέπειες.
Ο επείγων χαρακτήρας της δράσης.
Ο επείγων χαρακτήρας της δράσης
Αυτές οι ανησυχητικές προβλέψεις θα πρέπει να αποτελέσουν ένα κάλεσμα αφύπνισης για άμεση δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Κινδυνεύουν όχι μόνο οι ζωές των μελλοντικών γενεών αλλά και οι δικές μας ζωές.
Είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεών της πριν να είναι πολύ αργά.
[tvxs].