Περιεχόμενα
Ένα είδος σαλιγκαρόψαρου κινηματογραφήθηκε πρόσφατα από επιστήμονες να κολυμπά σε βάθος 8.386 μέτρων, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά 158 μέτρα. Το ψάρι, του γένους Pseudoliparis, κινηματογραφήθηκε στην τάφρο Izu-Ogasawara νότια της Ιαπωνίας.
Τα ψάρια αυτά έχουν προσαρμοστεί για να επιβιώνουν στις συνθήκες ακραίας πίεσης που επικρατούν στις βαθύτερες τάφρους του κόσμου, με το ζελατινώδες σώμα τους να τα βοηθά σε αυτό. Η ανακάλυψη ενός ψαριού βαθύτερα από εκείνα που βρέθηκαν στην Τάφρο των Μαριάνα οφείλεται πιθανότατα στα ελαφρώς θερμότερα νερά της Izu-Ogasawara, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστήμονα.
Ψάρι που σπάει ρεκόρ βρέθηκε σε ακραίο βάθος ωκεανού
Οι επιστήμονες κατέγραψαν πρόσφατα ένα ψάρι που κολυμπούσε σε εξαιρετικό βάθος 8.336 μέτρων στην τάφρο Izu-Ogasawara, νότια της Ιαπωνίας.
Πρόκειται για νέο ρεκόρ βάθους για ψάρια, ξεπερνώντας την προηγούμενη παρατήρηση ψαριού σε μεγάλο βάθος κατά 158 μέτρα. Το είδος είναι ένα είδος σαλιγκαρόψαρου του γένους Pseudoliparis και το ζελατινώδες σώμα τους τα βοηθά να επιβιώνουν στις συνθήκες ακραίας πίεσης που επικρατούν στις βαθύτερες τάφρους του κόσμου.
Ο επικεφαλής επιστήμονας προβλέπει ότι αν το ρεκόρ καταρριφθεί, θα είναι μόνο για λίγα μέτρα.
Ανακαλύπτοντας σαλιγκάρια σε ακραία βάθη
Σύμφωνα με τον καθηγητή Alan Jamieson, επιστήμονα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας που ασχολείται με τα βάθη της θάλασσας, μια δεκαετία ερευνών σε όλο τον κόσμο επιβεβαίωσε την πρόβλεψη ότι ένα ψάρι θα μπορούσε να βρεθεί σε βάθος 8.200 έως 8.400 μέτρων. Αυτή η ανακάλυψη ενός ψαριού βαθύτερα από εκείνα που βρέθηκαν στην τάφρο των Μαριάνα οφείλεται πιθανότατα στα ελαφρώς θερμότερα νερά του Izu-Ogasawara.
Τα σαλιγκαρόψαρα έχουν προσαρμοστεί στα κρύα νερά της Αρκτικής και της Ανταρκτικής και βρίσκονται στις βαθύτερες τάφρους του κόσμου.
Επιβίωση σε ακραία πίεση και κρύο
Τα σαλιγκαρόψαρα είναι αξιοσημείωτα πλάσματα που έχουν προσαρμοστεί σε ακραίες πιέσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Βρίσκονται σε περισσότερα από 300 είδη, τα περισσότερα από τα οποία είναι πλάσματα ρηχών υδάτων που βρίσκονται σε εκβολές ποταμών.
Σε βάθος 8 χιλιομέτρων, βιώνουν πάνω από 80 μεγαπασκάλ, δηλαδή 800 φορές την πίεση στην επιφάνεια του ωκεανού. Το ζελατινώδες σώμα τους τα βοηθά να επιβιώνουν.
Παρά τις προκλήσεις της εξερεύνησης των ωκεάνιων βαθών, ο καθηγητής Jamieson πιστεύει ότι έχουμε πολλά να μάθουμε για τα βάθη των ωκεανών και ότι ανακαλύψεις όπως αυτή αποτελούν απόδειξη της γνώσης που έχουμε αποκτήσει.