Περιεχόμενα
Η Ιταλία επιτυγχάνει μια παγκόσμια πρωτοτυπία με μια πρωτοποριακή διαδικασία αυτομεταμόσχευσης επιφάνειας ματιού που αποκατέστησε τη μερική όραση σε έναν τυφλό 83χρονο άνδρα.
Ιταλός ασθενής ανακτά την όρασή του με αυτομεταμόσχευση οφθαλμικής επιφάνειας
Ένα πρωτοποριακό επιστημονικό επίτευγμα επιτεύχθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας στον τομέα της οφθαλμολογίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, ένας τυφλός ασθενής κατάφερε να ανακτήσει εν μέρει την όρασή του μέσω αυτομεταμόσχευσης ολόκληρης της επιφάνειας του ματιού, συμπεριλαμβανομένου του κερατοειδούς, τμήματος του σκληρού χιτώνα και του επιπεφυκότα.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Le Molinete στο Τορίνο σε έναν 83χρονο ασθενή που είχε χάσει την όρασή του στο αριστερό μάτι πριν από 30 χρόνια λόγω προβλήματος στον αμφιβληστροειδή και στο δεξί μάτι πριν από 10 χρόνια λόγω μιας σπάνιας ασθένειας. Οι ειδικοί μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν για την αυτομεταμόσχευση υλικό από το αριστερό μάτι του ασθενούς, το οποίο είχε λειτουργικά προβλήματα αλλά υγιή επιφάνεια.
Η επέμβαση, η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες, είχε ως αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα και να κινείται με μεγαλύτερη αυτονομία μόλις δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.
Πρώτη αυτομεταμόσχευση επιφάνειας ματιού στην Ιταλία
Η Ιταλία έγραψε ιστορία στον τομέα της οφθαλμολογίας με την πρώτη αυτομεταμόσχευση επιφάνειας ματιού στον κόσμο, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 83χρονο τυφλό ασθενή στο νοσοκομείο Le Molinete του Τορίνο.
Ο ασθενής είχε χάσει την όρασή του και από τα δύο μάτια, με το αριστερό μάτι να χάνει την όρασή του λόγω ενός προβλήματος στον αμφιβληστροειδή πριν από 30 χρόνια και το δεξί μάτι να χάνει την όρασή του πριν από 10 χρόνια λόγω μιας σπάνιας ασθένειας.
Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν υλικό από το αριστερό μάτι του ασθενούς, το οποίο είχε υγιή επιφάνεια παρά τα λειτουργικά προβλήματα, για την αυτομεταμόσχευση ολόκληρης της επιφάνειας του ματιού, συμπεριλαμβανομένου του κερατοειδούς, τμήματος του σκληρού χιτώνα και του επιπεφυκότα.
Η τετράωρη επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα ο ασθενής να είναι σε θέση να ανακτήσει εν μέρει την όρασή του, να αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα και να κινείται ανεξάρτητα μόλις δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Αυτό το πρωτοποριακό επίτευγμα στην οφθαλμολογία έγινε πρωτοσέλιδο στον ιταλικό Τύπο.