Στη Χαλκιδική, ένας 81χρονος άνδρας, ο Θεόφιλος Τζοχουνίδης, παραμένει στη βεράντα του σπιτιού του μετά την έξωση. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δεν έχει πουθενά αλλού να πάει, αρνείται να φύγει.
Ενώ η οικογένειά του και η κοινότητα δείχνουν υποστήριξη, το κράτος παραμένει αδιάφορο. Το σπίτι που βγήκε σε πλειστηριασμό, το πρώτο του σπίτι, πουλήθηκε πολύ κάτω από την αξία του, καθιστώντας τον ίδιο και τη σύζυγό του ευάλωτους.
Έχουν ασκηθεί νομικές ενέργειες κατά της έξωσης, ρίχνοντας φως στην άδικη μεταχείριση που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και στον αγώνα τους να προστατεύσουν τα σπίτια τους.
Χαλκιδική: Ο 81χρονος που έχασε το σπίτι του σε πλειστηριασμό παραμένει στη βεράντα για 14η μέρα
Ο ίδιος, ο οποίος έχει ποσοστό αναπηρίας 85%, όπως αναφέρει το alterthess.gr και η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη, έχασε πριν από χρόνια το πόδι του σε ατύχημα και πλέον χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο.
Επιπλέον, αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα υγείας.
Ο φόβος της έξωσης ακόμη και από τη βεράντα του σπιτιού του και το ράντζο στο οποίο κοιμάται είναι μεγάλος και καθημερινός. Όμως, όπως λέει ο ίδιος, «δεν πρόκειται να φύγω επειδή δεν έχω πουθενά αλλού να μείνω.
Θα στήσω μια σκηνή και θα μείνω εδώ, ό,τι κι αν συμβεί».
Σημειώνεται ότι τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της έξωσης πρόκειται να εκδικαστούν στις 26 Μαΐου, ενώ έχει κατατεθεί μήνυση κατά των αστυνομικών για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής της οικογένειας.
Η μόνη του βοήθεια και στήριξη είναι η οικογένειά του και η γειτονιά που μαζί με το σωματείο οικοδόμων οργάνωσαν την περασμένη Κυριακή πορεία αλληλεγγύης με σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και καθημερινά φέρνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Το κράτος και οι επίσημες αρχές, από την άλλη πλευρά, δείχνουν πλήρη αδιαφορία για το θέμα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το σπίτι του 81χρονου είναι η πρώτη του κατοικία και βγήκε σε πλειστηριασμό τον περασμένο Δεκέμβριο σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την αντικειμενική του αξία.
Ο κ. Τζοχουνίδης, ο οποίος διατηρούσε επιχείρηση οικοδομικών υλικών και χωματουργικών εργασιών από το 1966 μέχρι το ατύχημα του 1999, είχε γίνει εγγυητής στο δάνειο του γιου του ύψους 85.000 ευρώ.
Ωστόσο, τα τελευταία 10 χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, ο γιος του δεν μπορούσε να αποπληρώσει το δάνειο (είχε υπόλοιπο 57.000 ευρώ).
Το σπίτι βγήκε σε πλειστηριασμό έναντι 150.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία στον πλειστηριασμό από την τράπεζα είχε οριστεί στις 220.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την κόρη του Αναστασία, η έξωση έγινε χωρίς την παρουσία εισαγγελέα. Όπως είπε, «βίωσα την απόλυτη βαρβαρότητα».
Η αστυνομία επιχείρησε μάλιστα να εισέλθει στο σπίτι άλλες δύο φορές πριν από την τελική έξωση, αλλά βρήκε σώματα, αλληλέγγυους πολίτες και το σωματείο οικοδόμων να φυλάνε το σπίτι. Η βίαιη έξωση έγινε στις 7:00 το πρωί της 4ης Μαΐου από είκοσι ένστολους αστυνομικούς, ενώ ο κ. Τζοχουνίδης και η σύζυγός του κοιμόντουσαν.
«Ακούσαμε μια φασαρία, έσπασαν την πόρτα, είδαμε τον δικαστικό επιμελητή, είκοσι ένστολους, τον δικηγόρο και έναν κλειδαρά. Κρατούσα το τεχνικό μου πόδι για να αντισταθώ και μας πέταξαν έξω».
Από τον πανικό και τον τρόμο που βίωσε, δεν πρόλαβε να πάρει ούτε τον φορτιστή του καροτσιού του και τα φάρμακά του. Όπως αναφέρουν τα ίδια μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία και ο δικαστικός επιμελητής ήταν τόσο πρόθυμοι να αλλάξουν την κλειδαριά και να βγάλουν έξω τον κ. Τζοχουνίδη και τη σύζυγό του, που έχασαν τα κλειδιά και άλλαξαν την κλειδαριά για δεύτερη φορά.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η διαχείριση των δανειακών απαιτήσεων γίνεται από την «CEPAL HELLAS» που εκπροσωπεί την «Symbol Investment NPLCo Designated Activity Company», η οποία έχει καταστεί διάδοχος της Εθνικής Τράπεζας.
Η οικογένεια του 81χρονου έκανε πολλές προσπάθειες να ρυθμίσει την αποπληρωμή του δανείου, ώστε να γίνει η 81.