Άγιος Πολυεύκτος: Ο 2ος μεγαλύτερος ναός μετά την Αγία Σοφία στις ανασκαφές της Πόλης

Δείτε τον 2ο μεγαλύτερο ναό μετά την Αγία Σοφία, που χτίστηκε πριν από 1.500 χρόνια από την πριγκίπισσα Ιουλιανή Ανίκη και αποκαλύφθηκε σε πρόσφατες ανασκαφές στην Κωνσταντινούπολη.

Άγιος Πολυεύκτος: Ο 2ος μεγαλύτερος ναός μετά την Αγία Σοφία στις ανασκαφές της Πόλης>

Περιεχόμενα

  1. Ανακαλύπτοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο ναό μετά την Αγία Σοφία στις ανασκαφές της Κωνσταντινούπολης
  2. Η σημασία του ναού του Αγίου Πολυεύκτου
  3. Οι ζημιές με την πάροδο του χρόνου
  4. Αποκαλύπτοντας το Ναό

Δείτε τον απίστευτο 2ο μεγαλύτερο ναό μετά την Αγία Σοφία, που χτίστηκε από την πριγκίπισσα Ιουλιανή Ανίκη το 524-527 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη.

Μάθετε για τα ερείπια της υπέροχης εκκλησίας του Αγίου Πολυεύκτου, ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που αποκαλύφθηκε σε πρόσφατες ανασκαφές.

Ανακαλύπτοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο ναό μετά την Αγία Σοφία στις ανασκαφές της Κωνσταντινούπολης

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κωνσταντινούπολη αποκάλυψαν τα ερείπια της υπέροχης εκκλησίας του Αγίου Πολυεύκτου, η οποία θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Χτίστηκε πριν από περίπου 1.500 χρόνια από την πριγκίπισσα Ιουλιανή Ανίκη, η οποία ήθελε να επιδείξει τη δύναμή της απέναντι στον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και τη σύζυγό του Θεοδώρα, η οποία αργότερα τον διαδέχθηκε στο θρόνο.

Η σημασία του ναού του Αγίου Πολυεύκτου

Ο Άγιος Πολύευκτος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός της μητρόπολης μετά την Αγία Σοφία και θεωρείται το σημαντικότερο κτίριο της εποχής, με πολύ σημαντικές διακοσμήσεις.

«Ο Άγιος Πολύευκτος είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κτίριο της εποχής του μετά το «τζαμί» της Αγίας Σοφίας στη μητρόπολη», δήλωσε ο Rahmi Asal, διευθυντής της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων της Τουρκίας.

Οι ζημιές με την πάροδο του χρόνου

Η εκκλησία υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204 και επλήγη επίσης από σεισμό το 1010.

Μέρη του ναού χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στην κατασκευή άλλων εκκλησιαστικών κτισμάτων στην Κωνσταντινούπολη, ενώ υλικά του χρησιμοποιήθηκαν για να διακοσμήσουν τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Ως αποτέλεσμα, τα ερείπια του ναού κατελήφθησαν σταδιακά από σπίτια και ένα τζαμί κατά την οθωμανική περίοδο.

Αποκαλύπτοντας το Ναό

Οι πρώτες αρχαιολογικές ανασκαφές στην εκκλησία πραγματοποιήθηκαν το 1960-1967 από τον Βρετανό ιστορικό τέχνης και καθηγητή Martin Harrison και τον αρχαιολόγο Nezy Filatri.

Ως αποτέλεσμα των ανασκαφών ανακαλύφθηκε ένα μαρμάρινο κομμάτι του κορμού ενός ανδρικού αγάλματος σε βάθος περίπου ενός μέτρου από την επιφάνεια στις βόρειες πλευρές της κύριας κατασκευής. Το μαρμάρινο άγαλμα, το οποίο έχει ύψος 33 εκατοστά και πλάτος 28 εκατοστά, μπορεί να χρονολογηθεί στην ύστερη ρωμαϊκή περίοδο του τρίτου έως τέταρτου αιώνα.

Το 1940, τα σπίτια και το τζαμί που καταλάμβαναν τη θέση του ναού κατεδαφίστηκαν.

Εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου: Ανακαλύπτοντας τον 2ο μεγαλύτερο ναό μετά την Αγία Σοφία στις ανασκαφές της Κωνσταντινούπολης

Το 1960, κατά τη διάρκεια της κατασκευής της διασταύρωσης της οδού Șehzadebași με τη λεωφόρο Ατατούρκ, άρχισαν οι ανασκαφές και τότε ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος του ακάλυπτου χώρου του ναού.

Εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου: Ανακαλύπτοντας τον 2ο μεγαλύτερο ναό μετά την Αγία Σοφία στις ανασκαφές της Κωνσταντινούπολης

Εκκλησία του Αγίου Πολυεύκτου: Ανακαλύπτοντας τον 2ο μεγαλύτερο ναό μετά την Αγία Σοφία στις ανασκαφές της Κωνσταντινούπολης

Η ανακάλυψη του ναού του Αγίου Πολυεύκτου, του δεύτερου μεγαλύτερου ναού της Κωνσταντινούπολης μετά την Αγία Σοφία, αποτελεί σημαντική προσθήκη στην ιστορία της πόλης και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

To top