Περιεχόμενα
Δείτε την εμπνευσμένη ιστορία του Αλέξανδρου Ιωάννου, ο οποίος, αφού υποβλήθηκε σε μια μεταμόσχευση καρδιάς που άλλαξε τη ζωή του, πέρασε 7 αξιοσημείωτα χρόνια με τη νέα του καρδούλα.
Αυτή η συγκινητική ιστορία αναδεικνύει τη δύναμη της δωρεάς οργάνων και το αδάμαστο πνεύμα ενός νεαρού αγοριού που άρπαξε τη ζωή με δύναμη και θάρρος. Ελάτε μαζί μας να εμβαθύνουμε στο ταξίδι του Αλέξανδρου και να γίνουμε μάρτυρες του μεγαλείου που κρύβει το δώρο της ζωής.
«Πέρασαν 7 χρόνια με τη νέα σου καρδούλα»: Συγκινούνται οι γονείς του Αλέξανδρου – Μια συγκινητική ιστορία ζωής
Μια από τις ιστορίες που μας συγκίνησε βαθιά και αποτελεί ένα ισχυρό μάθημα ζωής και αλληλεγγύης είναι η ιστορία του Αλέξανδρου Ιωάννου.
Πριν από λίγες ημέρες, συναντήσαμε το συγκινητικό αφιέρωμα που έγραψε ο πατέρας του, Θωμάς Ιωάννου, με αφορμή την 7η επέτειο από τη μεταμόσχευση καρδιάς του Αλέξανδρου. Ο Θωμάς εύχεται ολόψυχα στον γιο του χρόνια πολλά και μια ζωή γεμάτη όνειρα.
Όπως γράφει ο Τόμας: «Γλυκό μας αγόρι, πέρασαν 7 ολόκληρα χρόνια με τη νέα σου καρδούλα.
Χάρη στη δωρεά οργάνων, αυτή η καρδούλα σου έδωσε τη δύναμη, το κουράγιο και το αγωνιστικό πνεύμα για να μας δείξεις την αληθινή ουσία της ζωής από τόσο μικρή ηλικία. Άρπαξες τη ζωή και την οδήγησες εκεί που εσύ ήθελες να πάει. Χρόνια πολλά σε σένα, μακάρι τα χρόνια που έρχονται να είναι χαρούμενα, περιπετειώδη και γεμάτα αγάπη. Σε αγαπάμε πολύ».
Η ιστορία του Αλέξανδρου αποτυπώνει το μεγαλείο της δωρεάς οργάνων
Ο πρώτος χτύπος της νέας καρδιάς του μικρού Αλέξανδρου αντήχησε στις 3 Απριλίου 2015. Είναι ενδιαφέρον ότι ο πατέρας του, Θωμάς Ιωάννου, είχε επίσης υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς το 1998.
Η μοίρα επαναλήφθηκε το 2009, όταν ο αδελφός του Θωμά, θείος του Αλέξανδρου, χρειάστηκε επίσης μεταμόσχευση.
Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, ο Τόμας εξηγεί ότι η οικογένειά τους έχει σημαντικό ιατρικό ιστορικό. «Ξεκίνησε με τη μητέρα μου, μετά με εμένα και αργότερα με τον αδελφό μου. Οι πιθανότητες ο Αλέξανδρος να κληρονομήσει την πάθηση ήταν ελάχιστες.
Παρ’ όλα αυτά, οι γιατροί παρακολουθούσαν στενά το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συζύγου μου. Όταν γεννήθηκε το μωρό μας, οι εξετάσεις έδειξαν τέλεια υγεία. Τα ίδια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και όταν ο Αλεξάντερ έγινε ενός έτους».
Στην ηλικία των 2,5 ετών, ο Αλέξανδρος αρρώστησε
Ωστόσο, σε ηλικία δυόμισι ετών, η υγεία του μικρού Αλέξανδρου επιδεινώθηκε. «Η καρδιά του έφτασε στα όριά της.
Η κυκλοφορία του αίματος έγινε δύσκολη και τα νεφρά του σταμάτησαν να λειτουργούν», περιγράφει ο Ανδρέας Ηλιάδης, παιδιατρικός εντατικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
Την κρίσιμη αυτή στιγμή, Έλληνες και Ιταλοί γιατροί ένωσαν τις δυνάμεις τους για να χτίσουν μια γέφυρα ζωής.
Στις 28 Μαρτίου 2015, Ιταλοί γιατροί έφτασαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας για να πραγματοποιήσουν χειρουργική επέμβαση στον τετράχρονο Αλέξανδρο, συνδέοντάς τον με μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας του αίματος. Χωρίς αυτή την υποστήριξη, το μικρό αγόρι είχε ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης.
«Εκείνη τη νύχτα, κανείς δεν έφυγε από το νοσοκομείο. Ακόμη και μετά το τέλος της βάρδιας τους, οι νοσηλευτές έμειναν στο πλευρό μας», θυμάται με βαθιά συγκίνηση ο κ. Ιωάννου.
Το ταξίδι στην Ιταλία και η κρίσιμη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης
Το ταξίδι στην Ιταλία ήταν από μόνο του μια περιπέτεια. Το αρχικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, που αναχώρησε από τον Άραξο, αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και έπρεπε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο.
Τελικά, ένα δεύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε με ασφάλεια τον μικρό Αλέξανδρο, συνοδευόμενο από γιατρούς και μέλη της οικογένειας, στο αεροδρόμιο της Βενετίας. Τα ξημερώματα έφτασαν στο Πανεπιστημιακό Κέντρο της Πάντοβα.
Η προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου. «Εκείνο το πρωί, ο γιατρός του μας ενημέρωσε ότι η επέμβαση θα καθυστερούσε ελαφρώς, αναφέροντας την πιθανότητα να βρεθεί κατάλληλος δότης για τον Αλέξανδρο. Στη 1 μ.μ.
ξεκίνησε η διαδικασία μεταμόσχευσης και στις 5 μ.μ. λάβαμε την είδηση ότι ο Αλέξανδρος είχε και πάλι μια καρδιά που χτυπούσε».
Οι τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών απέδωσαν καρπούς. «Ο Αλέξανδρος επέστρεψε από την Ιταλία με μια νέα καρδιά, όπως ακριβώς του είχαμε πει. Όπως αναφέρει το.