Περιεχόμενα
Το πρώτο εστιατόριο με κουζίνα Ρομά πρόκειται να ανοίξει στη Θεσσαλονίκη με την ονομασία «Amalin». Το εστιατόριο είναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροπόταμου, με στόχο την ένταξη και την ενδυνάμωση γυναικών από ευάλωτες ομάδες.
Τη διαδικασία του μαγειρέματος και του σερβιρίσματος θα αναλάβουν αρχικά πέντε γυναίκες Ρομά, ενώ σχεδιάζεται η αύξηση του προσωπικού ανάλογα με την επισκεψιμότητα των πελατών. Αυτό το μη κερδοσκοπικό εστιατόριο θα σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα των Ρομά, όπως αρνί γεμιστό στο φούρνο, στιφάδο και πιλάφι, με στόχο να γνωρίσει το κοινό την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά του λαού των Ρομά.
Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το πρώτο της εστιατόριο με κουζίνα Ρομά
Το Amalin, το νέο εστιατόριο που σερβίρει πιάτα από την κουζίνα των Ρομά, πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.
Η πρωτοβουλία, με πρωτεργάτη τον Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροπόταμου, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, εντάσσοντάς τες στον κλάδο της εστίασης. Το εστιατόριο, βαμμένο και καθαρισμένο, περιμένει μόνο τις τελευταίες πινελιές για να ανοίξει στην οδό Καρόλη 28 και Δημητρίου.
Αρχικά, πέντε γυναίκες Ρομά από τον οικισμό του Δενδροπόταμου θα μαγειρεύουν και θα σερβίρουν παραδοσιακές συνταγές, ενώ θα προστεθούν και άλλες εργαζόμενες ανάλογα με τη ζήτηση των πελατών.
Το πρώτο του είδους του από γυναίκες Ρομά
Η Γιαννούλα Μάγκα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, εξήγησε ότι η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να ενώσει τους ανθρώπους μέσω της κουζίνας και του φαγητού.
Το Amalin είναι το πρώτο εστιατόριο των Γυναικών Ρομά και θα σερβίρει όλες τις σπεσιαλιτέ της κουζίνας των Ρομά, όπως αρνί γεμιστό στο φούρνο, στιφάδο, πιλάφι και άλλες παραδοσιακές συνταγές. «Όλος ο κόσμος θα μπορέσει να δοκιμάσει την κουζίνα των Ρομά. Η κοινωνία δεν γνωρίζει πολλά για τους Ρομά και τώρα θα έχει την ευκαιρία να μάθει για εμάς. Στις συνταγές μας χρησιμοποιούμε περισσότερο κρέας και πολλά εξαιρετικά βότανα», πρόσθεσε η Magga.
Ο Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, με 20ετή ιστορία, προσκαλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να δοκιμάσουν δωρεάν τις γεύσεις που θα σερβίρει το μενού του εστιατορίου στις 4 Φεβρουαρίου.