Περιεχόμενα
Δείτε τη συναρπαστική ιστορία του μοναχού Επιφάνιου, του «Αγίου» σεφ που έβαλε την αγιορείτικη κουζίνα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και κέρδισε ακόμη και ένα αστέρι Michelin.
Από το παιδικό πάθος του για τη μαγειρική μέχρι τη διεθνή φήμη του, μάθετε για την αγάπη του για τα αγνά, απλά και προσιτά υλικά που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της μοναστηριακής κουζίνας. Εξερευνήστε την κληρονομιά του, από τη διάσημη συνταγή του για χταποδόσουπα μέχρι το best seller βιβλίο του, «Η μαγειρική του Αγίου Όρους», που έχει μεταφραστεί πλέον σε οκτώ γλώσσες.
Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι στη ζωή ενός αξιόλογου σεφ που άφησε το στίγμα του στον κόσμο της γαστρονομίας.
Γνωρίστε τον μοναχό Επιφάνιο, τον «Άγιο» σεφ με το αστέρι Michelin
Ο Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός δεν ήταν απλώς ένας εκπρόσωπος του Αγίου Όρους αλλά και ένας παγκοσμίου φήμης σεφ που εισήγαγε στην Ελλάδα την αγιορείτικη κουζίνα. Ήταν επίσης εξαιρετικός οινοποιός από τα αμπέλια του Αγίου Όρους.
Ο μοναχός Επιφάνιος, που έφυγε από τη ζωή στα 64 του χρόνια μετά από μάχη με τον καρκίνο, ξεκίνησε να μαγειρεύει από μικρό παιδί, παρακολουθώντας και δοκιμάζοντας τις παρασκευές της μητέρας του. Συνέχισε να αγαπά τη μαγειρική σε όλη του τη ζωή και έκανε την αγιορείτικη κουζίνα γνωστή παγκοσμίως.
Ζωή και καριέρα του Επιφανίου
Ο Γέροντας Επιφάνιος γεννήθηκε στο Παγγαίο του νομού Καβάλας το 1956 και πήγε στο Άγιο Όρος το 1973. Το 1990 εγκαταστάθηκε στον Μυλοπόταμο του Αγίου Όρους, όπου έγραψε τα δικά του βιβλία με μοναστηριακές συνταγές.
Μαγείρευε για τον έξω κόσμο και συχνά ταξίδευε στο εξωτερικό σε συνέδρια, εκθέσεις και διαγωνισμούς τροφίμων και ποτών. Παρουσίασε τη μαγειρική του Αγίου Όρους σε 1.600 κορυφαίους σεφ από όλο τον κόσμο και φιλοξένησε διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Umberto Eco.
Η αγιορείτικη κουζίνα
Για τον Επιφάνιο, η αγιορείτικη μαγειρική ήταν ένα χωνευτήρι γαστρονομικών γνώσεων και εμπειριών, όπου οι μοναχοί έφερναν τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τις γεύσεις τους.
Μαγείρευε με διάσημους σεφ, συμπεριλαμβανομένου του Jamie Oliver, και η μαγειρική του ήταν ένα μείγμα μεσογειακής διατροφής και αγιορείτικης παράδοσης. Χρησιμοποιούσε πέντε ή έξι υλικά, σχεδόν ποτέ δεν περιελάμβανε κρέας και ήταν αντίθετος σε υποκατάστατα όπως η σόγια αντί για κιμά. Ήταν γνωστός για την υπομονή του να περιμένει στα κάρβουνα να απελευθερωθούν οι περιττοί χυμοί.
Η κληρονομιά του Επιφανίου
Η κληρονομιά του Επιφανίου διαδόθηκε παγκοσμίως, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η μαγειρική του έφτασε μέχρι το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο Berdardin της Νέας Υόρκης και ο Jamie Oliver τον αναφέρει ως πηγή.
Ο Gordon Ramsey εξήρε επίσης το βιβλίο του για την αγιορείτικη κουζίνα. Στο Pierre Gagnaire, ένα από τα πιο αριστοκρατικά εστιατόρια στο Παρίσι, ένα πιάτο εμπνευσμένο από τη συνταγή του Επιφανίου βρίσκεται στο μενού.
Ο αμπελώνας στο βουνό
Όταν ο Επιφάνιος πήγε στο Κάθισμα, ο αμπελώνας είχε καταστραφεί, αλλά ο ίδιος τον αποκατέστησε και τον μετέτρεψε σε κόσμημα. Φύτεψε αμπέλια και ξεκίνησε την παραγωγή το 1995.
Το 2008 εξέδωσε το βιβλίο «Η μαγειρική του Αγίου Όρους» (εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες), το οποίο έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες. Ήταν μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό.
Μαγειρική του Επιφανίου
Ο Επιφάνιος μαγείρεψε τα φαγητά που ετοίμαζαν και έτρωγαν οι πρόγονοί μας, περιγράφοντας την αγιορείτικη κουζίνα ως υγιεινή, μεσογειακή, διαιτητική και χορτοφαγική.
Η μαγειρική του ήταν χορτοφαγική, χρησιμοποιώντας απλά, προσιτά και αγνά υλικά με ήπιες γεύσεις. Η συνταγή του για χταποδόσουπα άφησε άφωνους τους Γάλλους σεφ σε κορυφαία γαλλικά εστιατόρια και η Telegraph τον περιέγραψε ως τον «Άγιο Βασίλη του φαγητού».
Μαγείρεψε για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Ρωσίας, Ιεροσολύμων και Αντιόχειας και παρέθεσε το τελευταίο του δείπνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.