Περιεχόμενα
Η ιστορία του Στρατάρχη Καραϊσκάκη είναι μια ιστορία ηρωισμού, προδοσίας και τραγωδίας.
Μετά το θάνατό του το 1827, τα λείψανά του διαταράχθηκαν επανειλημμένα, εκταφιάστηκαν και μεταφέρθηκαν, οδηγώντας σε ένα επαίσχυντο τέλος που παραμένει καλυμμένο από μυστήριο. Σε αυτό το άρθρο, εξερευνούμε το ταραχώδες ταξίδι των οστών του Καραϊσκάκη και τα ανησυχητικά γεγονότα που οδήγησαν στην εξαφάνισή τους, αφήνοντας ένα έθνος χωρίς τόπο τελικής ανάπαυσης για έναν από τους μεγαλύτερους ήρωές του.
Καραϊσκάκη.: Ανείπωτη οργή
Στις 22 Απριλίου 1827, ο Στρατάρχης Καραϊσκάκης, ο Γιος της Καλογριάς, ο Θρύλος της Αράχωβας και ο Αρχιστράτηγος των Ελλήνων, τραυματίστηκε θανάσιμα. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι τον τιμούν στη μνήμη του στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου.
Φήμες για το χέρι που σκότωσε τον Στρατάρχη αιωρούνται ακόμα στον αέρα της ιστορίας. Κάποιοι λένε ότι ένα «ελληνικό χέρι» πυροβόλησε τον Καραϊσκάκη, ενώ άλλοι το αρνούνται. Μόνο ο Καραϊσκάκης ήξερε και αυτός που τον πυροβόλησε με το μάρμαρο του. Ωστόσο, ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης δεν βρήκε τόπο ανάπαυσης ούτε μετά το θάνατό του.
Τι απέγιναν τα λείψανα του Γεωργίου Καραϊσκάκη;.
Η πρώτη ταφή στη Σαλαμίνα
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης θάφτηκε αρχικά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Σαλαμίνα, όπου ο στρατάρχης εκκλησιαζόταν συχνά.
Η σορός του παρέμεινε εκεί για τα επόμενα 8 χρόνια μέχρι το 1835 και οι παλιοί του σύντροφοι ταξίδευαν στη Σαλαμίνα για να παρακολουθήσουν μνημόσυνα και τελετές στη μνήμη του ήρωα.
Η μεταφορά των λειψάνων του Καραϊσκάκη
Ο βασιλιάς Όθωνας σκέφτηκε να ανεγείρει ένα μνημείο όπου θα τοποθετούνταν τα λείψανα των αγωνιστών της Επανάστασης στο Φάληρο, όπου είχε τραυματιστεί θανάσιμα ο Καραϊσκάκης.
Ο Όθωνας απαίτησε να εκταφούν τα λείψανα του Καραϊσκάκη και να μεταφερθούν στο μνημείο. Μόλις ήρθε το μήνυμα από την Αθήνα, οι ντόπιοι δεν θέλησαν να ανοίξουν τον τάφο. Ο ιερέας της εκκλησίας έκρυψε οκτώ λείψανα του ήρωα.
Τα υπόλοιπα, τα μεγάλα οστά και το κρανίο, τοποθετήθηκαν σε ένα ειδικό μαύρο σεντούκι που είχε στείλει ο Όθωνας με το όνομα του Καραϊσκάκη. Μεταφέρθηκαν στο Φάληρο, όπου έγινε μια λαμπρή τελετή. Ο τάφος στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου ανακαλύφθηκε το 1996.
Τι συνέβη στα υπόλοιπα υπολείμματα;
Το ταφικό μνημείο του Γεωργίου Καραϊσκάκη με τα οστά του ήρωα στο εσωτερικό του βρισκόταν στα αριστερά ενός μικρού δρόμου που συνέδεε την οδό Πειραιώς με την παραλία του Νέου Φαλήρου, δίπλα στον Τάφο των Πεσόντων Ελλήνων και Φιλελλήνων της Ελληνικής Επανάστασης. Μέχρι το 1964, όταν ανεγέρθηκε το «Στάδιο Καραϊσκάκη», το μνημείο και ο τάφος παρέμειναν στην αρχική τους θέση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης του σταδίου το 1969, τα οστά πετάχτηκαν στη θάλασσα μαζί με τα μπάζα!.
Σε μια αποθήκη με οικοδομικά υλικά
Μετά τις εργασίες ανακαίνισης, τα λείψανα μεταφέρθηκαν στο γκαράζ του τότε Δήμου Νέου Φαλήρου, σε μια αποθήκη. Για την προστασία τους χρησιμοποιήθηκαν ξύλινα κιβώτια, τα οποία προηγουμένως περιείχαν οικοδομικά υλικά.
Μετά από ένα χρόνο, τα οστά παρέμειναν στην αποθήκη παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων του Νέου Φαλήρου και κυρίως της εφημερίδας «Φωνή του Νέου Φαλήρου». Σε ειδική τελετή ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, στις 29 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε ο επαναπατρισμός και η εναπόθεση των οστών από τους απογόνους του Γιώργου Καραϊσκάκη στη γενέτειρά του στο Μαυρομάτι Καρδίτσας.
Η τύχη των ιερών οστών παραμένει άγνωστη.
Η ελληνική γη δεν αντέχει ούτε ήρωες ούτε νεκρούς
Ακόμη και οι νεκροί ήρωες δεν έχουν τόπο ανάπαυσης στην Ελλάδα. Τα οστά του στρατάρχη Καραϊσκάκη πετάχτηκαν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης του Σταδίου Καραϊσκάκη το 196.