Περιεχόμενα
Δείτε τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ σχετικά με τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη, που συνιστούν προσοχή στη χρήση τους για τον έλεγχο του βάρους και την πρόληψη μη μεταδοτικών ασθενειών.
Εκτενή στοιχεία δείχνουν ότι τα γλυκαντικά δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους. Οι δυνητικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και θνησιμότητα. Ο ΠΟΥ συμβουλεύει να επιλέγετε τα φυσικά σάκχαρα στα φρούτα και τα μη ζαχαρούχα τρόφιμα.
Οι συστάσεις ισχύουν για όλους εκτός από τα άτομα με διαβήτη και περιλαμβάνουν συνθετικά και φυσικά γλυκαντικά που βρίσκονται στα βιομηχανικά τρόφιμα. Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και τα χαμηλής θερμιδικής αξίας σάκχαρα. Οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα ειδικά πλαίσια της κάθε χώρας.
Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης προσέγγισης του ΠΟΥ για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Προειδοποίηση του ΠΟΥ: Κατευθυντήριες γραμμές για τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρήση γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη (NSS), συμβουλεύοντας κατά της κατανάλωσής τους για τον έλεγχο του σωματικού βάρους και την πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών (NCDs). Οι συστάσεις αυτές βασίζονται σε μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των στοιχείων, η οποία δείχνει ότι τα γλυκαντικά δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους μεταξύ ενηλίκων και παιδιών.
Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των γλυκαντικών ουσιών
Τα ευρήματα της ανασκόπησης υποδηλώνουν πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις που σχετίζονται με την παρατεταμένη χρήση γλυκαντικών, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας στους ενήλικες.
Ο Διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ, Francesco Branca, τονίζει τη σημασία της μείωσης της συνολικής πρόσληψης ζάχαρης επιλέγοντας φυσικές πηγές γλυκύτητας, όπως τα φρούτα, τα μη ζαχαρούχα τρόφιμα και τα ποτά.
Εφαρμογή και εξαιρέσεις
Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, εξαιρουμένων των ατόμων με διαβήτη.
Περιλαμβάνουν τόσο τα συνθετικά όσο και τα φυσικά ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται χωριστά για χρήση από τους καταναλωτές. Παραδείγματα τέτοιων γλυκαντικών περιλαμβάνουν την ακεσουλφάμη Κ, την ασπαρτάμη, την αδοβαντάμη, τα κυκλαμικά άλατα, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγά της.
Σκέψεις πολιτικής και συμπέρασμα
Η σύσταση δεν επεκτείνεται στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, όπως η οδοντόκρεμα, οι δερματικές κρέμες και τα φάρμακα που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες.
Ομοίως, δεν καλύπτονται τα σάκχαρα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και οι αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), οι οποίες περιέχουν θερμίδες και δεν ταξινομούνται ως γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη. Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει τον υπό όρους χαρακτήρα της σύστασης, υποδεικνύοντας ότι τα ειδικά για κάθε χώρα πλαίσια απαιτούν εκτεταμένες συζητήσεις για τη λήψη αποφάσεων πολιτικής.
Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας του ΠΟΥ για την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών παγκοσμίως.