Περιεχόμενα
Δείτε τις ιδέες που μοιράστηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης σχετικά με το δυναμικό της «ασθένειας Χ», ένα θεωρητικό σενάριο που συζητείται από τον ΠΟΥ.
Με χαρακτηριστικά 70% πιο θανατηφόρα από το Covid-19, ο Majorkinis τονίζει την ανάγκη να προετοιμαστούμε για μελλοντικές πανδημίες και να αποφύγουμε τον εφησυχασμό. Μάθετε περισσότερα για την ανησυχητική σημασία των 200 θανάτων στην Ελλάδα και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας.
Μάθετε πώς ο ιός επηρεάζει τους ευάλωτους πληθυσμούς και τη σημασία των εξετάσεων, της θεραπείας και του επανεμβολιασμού.
ιδέες από τον Γκίκα Μαγιορκίνη: Η «ασθένεια Χ» και η επικείμενη απειλή
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, διακεκριμένος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έριξε φως στην πιθανή εμφάνιση μιας νέας και πιο θανατηφόρας πανδημίας από τον κορονοϊό.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Μαγιορκίνης εξέφρασε τις ανησυχίες του, παραλληλίζοντας την αναμονή ενός σεισμικού γεγονότος σημαντικού μεγέθους.
Η «ασθένεια Χ» είναι ένα θεωρητικό σενάριο που συζητείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 2018, με στόχο την προετοιμασία για μια πανδημία που θα μπορούσε να είναι 70% πιο θανατηφόρα από το Covid-19.
Ο Majorkinis τόνισε το αναπόφευκτο των μελλοντικών πανδημιών, αναγνωρίζοντας την έλλειψη ακριβών μοντέλων πρόβλεψης. Τόνισε την ανάγκη να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να σχεδιάσουμε προληπτικά τις απαιτήσεις του συστήματος υγείας.
Η προετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ζωτικής σημασίας, όπως τόνισε ο Μαγιορκίνης: «Γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε όμως πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
Πρέπει να σχεδιάσουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό χρειάζεται περισσότερα από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί».
Ο Majorkinis επισήμανε μια ανησυχητική παρανόηση που προκύπτει μετά από κάθε πανδημία – την αφέλεια να υποθέσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί. Δήλωσε: «Η πανδημία του κοροναϊού έδωσε εμπειρία, εκπαίδευση και αγωγή υγείας.
Ωστόσο, επειδή ο πλανήτης έχει περάσει πολλές φορές από πανδημίες, τείνει να αναβάλλεται, δημιουργώντας μια ψευδή αίσθηση εμπιστοσύνης ότι δεν θα ξανασυμβεί».
Ανησυχητική σημασία των 200 θανάτων
Στρέφοντας την προσοχή του στην κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Επανέλαβε ότι η εμφάνιση 200 θανάτων μέσα σε ένα μήνα είναι ένας ανησυχητικός αριθμός, που υποδηλώνει σημαντική εξάπλωση του ιού.
Αποκάλυψε ακόμη ότι περίπου 500 άτομα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο λόγω του Covid-19, με 50 να χρειάζονται διασωλήνωση.
Ο κ. Majorkinis υπογράμμισε την επίμονη παρουσία του ιού, δηλώνοντας: «Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί ποτέ- θα είναι μαζί μας συνεχώς και θα συνεχίσει να επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Αν και είναι διαχειρίσιμος, οι επιπτώσεις του δεν μπορούν να αγνοηθούν».
Τόνισε την ευπάθεια συγκεκριμένων δημογραφικών ομάδων, όπως τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω ή όσοι υποβάλλονται σε εντατικές θεραπείες, οι οποίοι χρειάζονται πρόσθετο επανεμβολιασμό και άμεση ιατρική φροντίδα μόλις εμφανίσουν συμπτώματα.
Ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις του, ο κ. Μαγιορκίνης διαβεβαίωσε το κοινό ότι υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τον ιό, προτρέποντας τα άτομα να εξετάζονται και να αναζητούν την κατάλληλη περίθαλψη εάν είναι απαραίτητο.