Περιεχόμενα
Καθώς ο κόσμος διανύει την πανδημία COVID-19, ο ιός εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για την καθημερινή μας ζωή.
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης προειδοποιεί για «βαρύ αποτύπωμα της ενδημικότητας του COVID-19», με περίπου 100 εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό την ημέρα και πάνω από 500 νοσηλευόμενους με SARS-CoV-2. Επιπλέον, μια νέα μετάλλαξη με την ονομασία Arcturus εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς.
Σε αυτό το άρθρο, θα βουτήξουμε στις λεπτομέρειες της ανάρτησης του καθηγητή Μαγιορκίνη και θα μιλήσουμε με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Δώρα Ψαλτοπούλου, για το ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό.
Ο κοροναϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή: «100 εισαγωγές την ημέρα, άνθρωποι σε κίνδυνο, εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Arcturus»
Η πανδημία του κοροναϊού εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τη ζωή μας, με καθημερινό μέσο όρο 100 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία, προειδοποιεί ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Αν και ο επιπολασμός του ιού είναι σχετικά χαμηλός, περισσότεροι από 60 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται και διασωληνώνονται. Ο ιός έχει γίνει μόνιμος κάτοικος των νοσοκομειακών μονάδων, κάτι που είναι μοναδικό στην ιστορία των ιικών επιδημιών. Σύμφωνα με τον καθηγητή Majorkinis, ο κορονοϊός αποτελεί πλέον μια σημαντική πρόκληση που δεν πρέπει να υποτιμάται.
Ποιος κινδυνεύει από τον κοροναϊό;
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Δώρα Ψαλτοπούλου, προειδοποίησε ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας ή με ανοσοκαταστολή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από το COVID-19.
Αν και υπάρχει υβριδική ανοσία από τον ιό, η ίδια τόνισε τη σημασία της λήψης προφυλάξεων και της τήρησης πρωτοκόλλων, ειδικά για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ανέφερε επίσης τη σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση από τον FDA για αυτές τις κατηγορίες.
Η μετάλλαξη του Αρκτούρου και ο αντίκτυπός της στο COVID-19
Η νέα μετάλλαξη, ο Αρκτούρος, εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και η επιτήρηση είναι σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί αν έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας προς το παρόν, καθώς δεν φαίνεται να σχετίζεται με περισσότερες νοσηλείες ή θανάτους.
Παρόλο που έχουμε μάθει να ζούμε με τον ιό και έχει αναπτυχθεί υβριδική ανοσία, η απειλή του κορονοϊού παραμένει και πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.