Περιεχόμενα
Η διαμάχη για την «τροπολογία Παπαδημούλη» έχει θέσει στο επίκεντρο την επέκταση του συνοριακού φράχτη στον Έβρο.
Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στον παραμεθόριο Έβρο για να υπογράψει τη σύμβαση για την κατασκευή και επέκταση του φράχτη κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από πρωτοβουλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζητούσε να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φράχτη στα εξωτερικά της σύνορα, την οποία υποστήριξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει την κατασκευή του φράχτη, με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα.
Ο Μητσοτάκης θα υπογράψει σύμβαση για την επέκταση της περίφραξης του Έβρου
Η πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα έχει στραφεί στον Έβρο, όπου η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επέκταση του συνοριακού φράχτη. Η επέκταση του φράχτη αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης για τη διασφάλιση των συνόρων και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στον Έβρο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, για να παραστεί και να μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής-επέκτασης του φράχτη κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο. Η απόφαση για την επέκταση του φράχτη ελήφθη σε προσυνεδριακή συνεδρίαση του Τούρκου πρωθυπουργού, υπό τον κ. Κεφαλογιάννη.
Διαμάχη για την «τροπολογία Παπαδημούλη
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επιχειρεί να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια για την επέκταση του φράχτη, προκαλώντας αντιδράσεις. Η κίνηση αυτή επικρίθηκε από την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κ.
Μητσοτάκη να δηλώνει ότι με ή χωρίς κοινοτικά χρήματα, ο φράχτης θα ολοκληρωθεί.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε τη διαγραφή του Παπαδημούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης επιτέθηκε στον Παπαδημούλη και τον πρώην πρωθυπουργό Τσίπρα ότι θέλουν «η Ελλάδα να είναι ένα ανοιχτό αμπέλι».
Η σημασία του φράχτη Έβρου
Ο φράχτης του Έβρου είναι ένα σημαντικό έργο για την Ελλάδα, καθώς έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.
Τον Μάρτιο του 2020, κατά τη διάρκεια μιας υβριδικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Τουρκία, δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Ο φράχτης έχει θωρακίσει τον Έβρο και την πατρίδα από τέτοιες εισβολές.
Η προσπάθεια του Παπαδημούλη να αποκλείσει τον φράχτη του Έβρου
Ο κ. Παπαδημούλης πρότεινε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την οποία ζητούσε να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φράχτων ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.
Η κίνησή του προκάλεσε αντιδράσεις, με την κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να επιστρέψει την Ελλάδα σε μια χαοτική κατάσταση στο μεταναστευτικό και στην εποχή των ανοιχτών συνόρων στην ξηρά και «χωρίς σύνορα στη θάλασσα».
Δέσμευση της Κυβέρνησης για τον φράχτη του Έβρου
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επεκτείνει τον φράχτη κατά μήκος των 140 χιλιομέτρων των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, όπως αποφασίστηκε σε προσυνεδριακή συνεδρίαση της Kysa υπό τον πρωθυπουργό.
Η επέκταση θα προχωρήσει «κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί από τα αρμόδια υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η προκήρυξη διαγωνισμού για συμφωνία-πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και ενίσχυση των μέσων επιτήρησης».
Αντίδραση στη δράση του Παπαδημούλη
Η κίνηση του Παπαδημούλη να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο επικρίθηκε από την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη να δηλώνει ότι ο φράχτης θα ολοκληρωθεί με ή χωρίς χρήματα της ΕΕ.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε τη διαγραφή του Παπαδημούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης επιτέθηκε στον Παπαδημούλη και τον πρώην πρωθυπουργό Τσίπρα ότι θέλουν «η Ελλάδα να είναι ένα ανοιχτό αμπέλι».