Περιεχόμενα
Κακά νέα: 8 στους 10 Έλληνες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Ο αντίκτυπος των πρόσφατων κρίσεων είναι εμφανής στην οικονομία και στην οικονομική κατάσταση των πολιτών, όπως αποκαλύπτει το Ευρωβαρόμετρο.
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες σημειώνουν μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά. Επικρατεί δυσαρέσκεια για τα μέτρα αντιμετώπισης των αυξανόμενων δαπανών και δυσκολία στην πληρωμή λογαριασμών.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες δίνουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση της φτώχειας, τη δημόσια υγεία, την κλιματική αλλαγή και τη στήριξη της οικονομίας. Το ενδιαφέρον για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές έχει αυξηθεί, με τους ερωτηθέντες να δηλώνουν πρόθυμοι να ψηφίσουν. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες.
Η ικανοποίηση από τη δημοκρατία ποικίλλει, ενώ η υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία λαμβάνει υψηλά ποσοστά ικανοποίησης.
Κακά νέα: 8 στους 10 Έλληνες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα
Ο αντίκτυπος των πρόσφατων κρίσεων είναι εμφανής στην οικονομία και στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες ενόψει των ευρωεκλογών.
Μείωση του βιοτικού επιπέδου
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50%) πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει μειωθεί και αναμένουν περαιτέρω μείωση το επόμενο έτος.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 66% και στην Κύπρο φτάνει το 76%. Επιπλέον, το 29% των ερωτηθέντων αναμένει μείωση το επόμενο έτος (25% στην Ελλάδα και 13% στην Κύπρο).
Δυσαρέσκεια με τα μέτρα
Οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες για συγκεκριμένες λύσεις. Περίπου 65% των ερωτηθέντων εκφράζουν δυσαρέσκεια για τα μέτρα της χώρας τους για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής (85% στην Ελλάδα, 84% στην Κύπρο).
Επιπλέον, το 57% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένοι με τις ενέργειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης (78% και 82% στην Ελλάδα και την Κύπρο).
Οικονομικές δυσκολίες
Μια σημαντική πλειοψηφία (82%) αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών, ενώ μόνο το 22% υποστηρίζει τις επιλογές της ΕΕ για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.
Προτεραιότητες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Οι Ευρωπαίοι πολίτες δίνουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (38%) ως κορυφαία προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακολουθούμενη από τη δημόσια υγεία (33%), τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (31%) και τη στήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%).
Στην Ελλάδα, η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (59%) έχει προτεραιότητα, ακολουθούμενη από την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (56%) και τη δημόσια υγεία (50%).
Στην Κύπρο, η δημόσια υγεία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου (52%), ακολουθούμενη από τη στήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (49%) και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (48%).
Ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εκλογές
Η απόλυτη πλειοψηφία (56%) των ερωτηθέντων στην έρευνα εκφράζει ενδιαφέρον για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, με αξιοσημείωτη αύξηση 6 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο εκλογικό κύκλο.
Στην Ελλάδα και την Κύπρο, το ενδιαφέρον ανέρχεται στο 49% για το 2023, έναντι 39% και 50% αντίστοιχα το 2018.
Περίπου τα δύο τρίτα (67%) των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι πιθανό να συμμετάσχουν στις εκλογές, αν αυτές διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που αντανακλά αυξημένη προθυμία σε σύγκριση με τον προηγούμενο εκλογικό κύκλο.
Οι θετικές απαντήσεις στην ίδια ερώτηση ήταν 74% στην Ελλάδα και 61% στην Κύπρο.
Ιεράρχηση αξιών
Η υπεράσπιση της δημοκρατίας (37%) θεωρείται η κορυφαία προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακολουθούμενη από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως (28%) και την ελευθερία του λόγου και της σκέψης (27%).
Στην Ελλάδα, η δημοκρατία αποτελεί προτεραιότητα για το 41% των ερωτηθέντων.
Επιπλέον, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για το 38% των ερωτηθέντων, ενώ το κράτος δικαίου κατατάσσεται στην τρίτη θέση (34%).
Στην Κύπρο, οι πολίτες δίνουν προτεραιότητα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως (43%), ακολουθούμενη από τη δημοκρατία (33%) και το κράτος δικαίου (29%).
Ικανοποίηση από τη δημοκρατία
Συνολικά, το 54% των ερωτηθέντων εκφράζει ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ.
Όσον αφορά συγκεκριμένες πτυχές της δημοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ, οι πολίτες είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές (70%), την ελευθερία του λόγου (70%) και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων (66%). Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της διαφθοράς λαμβάνει χαμηλότερη βαθμολογία ικανοποίησης.
Στην Ελλάδα, οι ερωτηθέντες εκφράζουν ικανοποίηση κυρίως για την ελεύθερη και δίκαιη.