Περιεχόμενα
Ετσι περιγράφει η ΕΛΣΤΑΤ τον μέσο Έλληνα.
Η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης, από την οποία προκύπτει ότι το 56,8% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω είναι πολύ ικανοποιημένο από τις συνθήκες διαβίωσής του. Εξερευνήστε τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με την ικανοποίηση, την οικονομική κατάσταση, τις κοινωνικές σχέσεις, τις πολιτιστικές δραστηριότητες και άλλα.
Έτσι περιγράφει η ΕΛΣΤΑΤ τον μέσο όρο των Ελλήνων.
Συνθήκες διαβίωσης
Η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 56,8% του πληθυσμού της χώρας ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από τις συνθήκες διαβίωσής του, ενώ το 5,2% δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένο από τη ζωή του. Αντίθετα, το 1,1% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο.
Όσον αφορά τον βαθμό ικανοποίησης του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω από την οικονομική του κατάσταση, το 5,7% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο, ενώ το 1,9% δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένο.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του φτωχού πληθυσμού (70,2%) δεν είναι καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 25,9%. Μόνο το 2,3% του μη φτωχού πληθυσμού είναι πλήρως ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση.
Το 33,1% είναι πολύ ικανοποιημένο από την αξιοποίηση του χρόνου του, ενώ το 59% είναι πολύ ικανοποιημένο από τις προσωπικές του σχέσεις.
Το 1,5% δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων (πριν από τη συνέντευξη), αισθάνθηκε μοναξιά, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά είναι 2,3% και 1,3% αντίστοιχα.
Το 17,1% δηλώνει ότι ήταν πάντα ευτυχισμένο, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 14,1% και 17,8%.
Το 55,1% δηλώνει ότι δεν ένιωθε καθόλου μοναξιά, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά είναι 47,8% και 56,8% αντίστοιχα. Το 3,5% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει ότι τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες δεν αισθάνθηκε καθόλου ευτυχισμένο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 5% και 3,1%.
Το 88,2% δηλώνει ότι έχει κάποιον από τον οποίο μπορεί να ζητήσει ηθική, υλική και οικονομική βοήθεια, με τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό να είναι αντίστοιχα 85,5% και 88,8%.
Το 13,2% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει – «συμφωνεί απόλυτα ή συμφωνεί» – ότι αισθάνεται κοινωνικά αποκλεισμένο/απομονωμένο, με τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό να είναι 19,2% και 11,8% αντίστοιχα.
Συμμετοχή σε κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες
Το 20,8% δήλωσε ότι είχε πάει στον κινηματογράφο τους τελευταίους 12 μήνες έως 3 φορές, ενώ το 5,7% είχε πάει στον κινηματογράφο περισσότερες από 3 φορές.
Το 23,2% δεν πήγαινε στον κινηματογράφο επειδή παρακολουθούσε ταινίες στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο ή αλλού, ενώ το 12% δεν πήγαινε λόγω της πανδημίας.
Το 22,7% δήλωσε ότι είχε παρακολουθήσει σωματικά παραστάσεις όπως θέατρο, όπερα, συναυλίες κ.λπ. έως και 3 φορές τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 5,4% είχε παρακολουθήσει τέτοιες παραστάσεις περισσότερες από 3 φορές.
Το 31,6% δεν παρακολούθησε παραστάσεις επειδή δεν ενδιαφερόταν, ενώ το 13,9% δεν παρακολούθησε λόγω της πανδημίας.
Το 15,2% δήλωσε ότι είχε επισκεφθεί πολιτιστικούς χώρους, όπως μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, γκαλερί κ.λπ. έως και 3 φορές τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 2,7% είχε επισκεφθεί τέτοιους χώρους περισσότερες από 3 φορές.
Το 42,8% δεν είχε επισκεφθεί πολιτιστικούς χώρους επειδή ήταν.