Περιεχόμενα
Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας Γιώργος Νικολάου και η σύζυγός του Αρετή μοιράζονται την ανατριχιαστική ιστορία του πώς ο 15χρονος γιος τους Χριστόφορος έπεσε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού, που οδήγησε στην τραγική αυτοκτονία του.
Οι διαδικτυακοί δολοφόνοι παγίδευαν συστηματικά και έκαναν πλύση εγκεφάλου στο νεαρό αγόρι, υποβάλλοντάς το σε διάφορες δοκιμασίες, συμπεριλαμβανομένου του αυτοτραυματισμού, μέχρι την τελική δοκιμασία, που ήταν να βάλει τέλος στη ζωή του. Σοκαριστικό είναι ότι οι δολοφόνοι επικοινωνούσαν με άλλα παιδιά σε ένα φόρουμ, όπου δοκίμαζαν και έλεγχαν τα θύματά τους.
Ως αποτέλεσμα, ο Γιώργος και η Αρετή ίδρυσαν το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Χριστόφορος Βοηθώντας να Σώσουμε Ζωές, αφιερωμένο στην πρόληψη της βλάβης των παιδιών και στη βοήθειά τους να ανακαλύψουν την πραγματική ζωή μακριά από τις οθόνες.
Τραγική υπόθεση διαδικτυακού εκφοβισμού: Διαδικτυακοί δολοφόνοι ανάγκασαν 15χρονο αγόρι να αυτοκτονήσει
Οι γονείς του Χριστόφορου Νικολάου, ενός 15χρονου αγοριού που έπεσε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού, μιλούν για την τραγωδία που οδήγησε στην αυτοκτονία του γιου τους.
Οι δολοφόνοι παγίδευσαν το αγόρι στο διαδίκτυο και το υπέβαλαν σε διάφορες δοκιμασίες, οι οποίες γίνονταν όλο και πιο επικίνδυνες και οδήγησαν στην τελική δοκιμασία του τερματισμού της ζωής του. Οι γονείς του θύματος δεν είχαν ιδέα τι συνέβαινε και η αστυνομία δεν βρήκε τίποτα όταν έψαξε τον υπολογιστή και το τηλέφωνό του.
Σύμφωνα με τις βρετανικές αστυνομικές αρχές, σχεδόν 900 παιδιά έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους ως αποτέλεσμα του διαδικτυακού εκφοβισμού.
Πώς ξεκίνησε ο διαδικτυακός εκφοβισμός
Ο Γιώργος Νικολάου, ο πατέρας του Χριστόφορου, εξηγεί ότι ο γιος του λάτρευε να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια και τον προσέγγισαν άνθρωποι που του πρόσφεραν δωρεάν παιχνίδια με αντάλλαγμα να περάσει ορισμένα τεστ.
Τα «φαντάσματα» του μιλούσαν καθημερινά, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του, και του ζητούσαν να κάνει διάφορα πράγματα, τα οποία στην αρχή φαίνονταν ακίνδυνα, αλλά στη συνέχεια γίνονταν πιο επικίνδυνα. Του ζήτησαν να χαράξει το χέρι του με μια λεπίδα, να αποσυνδέσει κάμερες και συναγερμούς στο σπίτι και να παρακολουθήσει ένα αργά το βράδυ θρίλερ.
Συνέχισαν να του κάνουν πλύση εγκεφάλου μέχρι την τελική δοκιμασία, η οποία ήταν να βάλουν τέλος στη ζωή του. Δυστυχώς, ο Χριστόφορος έκανε το τελευταίο βήμα, αφήνοντας τους γονείς του σε απόγνωση και πόνο.
Τι κάνουν τώρα οι γονείς
Οι γονείς του Χριστόφορου δημιούργησαν το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Χριστόφορος που βοηθάει να σωθούν ζωές, το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν τη φύση και την πραγματική ζωή μακριά από οθόνες υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα.
Οργανώνουν ταξίδια όπου τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες χωρίς κινητά τηλέφωνα. Το ίδρυμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ζευγάρι και ήδη τους έχουν προσεγγίσει εκατοντάδες γονείς που θέλουν να συμμετέχουν τα παιδιά τους.
Στόχος τους είναι να ξεκινήσουν το ίδρυμα στην Κύπρο και την Ελλάδα και να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά από τον διαδικτυακό εκφοβισμό και άλλους κινδύνους.
Προειδοποιητικά σημάδια για τους γονείς
Οι γονείς του Χριστόφορου προτρέπουν τους άλλους γονείς να προσέχουν τις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους και να αναζητούν περίεργες συμπεριφορές.
Πιστεύουν ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες και οι εμπειρίες στη φύση μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μείνουν μακριά από τους κινδύνους του διαδικτυακού κόσμου.
Ο αντίκτυπος του διαδικτυακού εκφοβισμού
Η τραγική περίπτωση του Χριστόφορου Νικολάου είναι μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού που έχουν οδηγήσει παιδιά στην αυτοκτονία.
Σύμφωνα με τις βρετανικές αστυνομικές αρχές, σχεδόν 900 παιδιά έβαλαν τέλος στη ζωή τους ως θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού μέσα σε ένα χρόνο. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους του διαδικτυακού εκφοβισμού και να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των παιδιών τους.
Συμπέρασμα
Η τραγική ιστορία του Χριστόφορου Νικολάου είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τους γονείς και την κοινωνία στο σύνολό της.
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες και εναπόκειται σε όλους μας να αναλάβουμε δράση για την πρόληψή του. Οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για τις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους και να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία τους από βλάβες.
Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Χριστόφορος Βοηθώντας να Σώσουμε Ζωές είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά να παραμείνουν ασφαλή και να βιώσουν τις χαρές της πραγματικής ζωής.