Εντάσεις και ιδεολογία: Οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και η Γαλάζια Πατρίδα

Δείτε τις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για τις εδαφικές διαφορές και την ιδεολογία πίσω από την έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας». Αποκτήστε πληροφορίες από έναν απόστρατο ναύαρχο σχετικά με τα εμπόδια που εμποδίζουν τις σχέσεις και τη σημασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση των ζητημάτων κυριαρχίας.

Εντάσεις και ιδεολογία: Οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και η Γαλάζια Πατρίδα>

Περιεχόμενα

  1. Τουρκία: Δεν θα δώσουμε άλλα εδάφη στην Ελλάδα».
  2. Η σημασία των διεθνών συμβάσεων
  3. Διαπραγματεύσεις για τα νησιά του Αιγαίου

Δείτε τις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας λόγω εδαφικών διαφορών. Ένας ναύαρχος εν αποστρατεία ρίχνει φως στα εμπόδια που εμποδίζουν τις σχέσεις τους και στην ιδεολογία που οδηγεί τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Τουρκία: Δεν θα δώσουμε άλλα εδάφη στην Ελλάδα».

Τη χώρα μας και την επεκτατική της πολιτική κατηγορεί για το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ένας από τους θεωρητικούς που σχεδίασαν τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο απόστρατος ναύαρχος Jihat Yaikci, σε άρθρο του με τίτλο «Τρία ερωτήματα – Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η σημασία της «Γαλάζιας Πατρίδας»», αναφέρει ότι το πρωταρχικό ζήτημα στις σχέσεις των δύο χωρών είναι η ιδεολογία της «Μεγάλης Ιδέας», η οποία στοχεύει στην επαναφορά της Ελλάδας στα όρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

«Αυτή η ιδεολογία αποτελεί θεμελιώδες εμπόδιο στην οικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορες περιοχές από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο και από το Αιγαίο μέχρι τη Δυτική Θράκη.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμπλακεί σε πολέμους ή δεν έχει ηττηθεί σε πολέμους από την Τουρκία, η Ελλάδα έχει επεκτείνει την επικράτειά της αποκτώντας εδάφη από την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για έκτη φορά από την ίδρυση της Ελλάδας», σημείωσε ο Τζιχάντ Γιαγίτζι στο πρακτορείο Anadolu.

Συνεχίζει: «Για έβδομη φορά η Τουρκία δεν έχει πλέον γη να δώσει στην Ελλάδα. Ούτε έχει ούτε μια σταγόνα νερό από τα χωρικά της ύδατα (για να παραχωρήσει)».

Η σημασία των διεθνών συμβάσεων

Ο «αρχιτέκτονας» της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζει στη συνέχεια την Τουρκία να σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις και να απαιτεί το ίδιο από την Ελλάδα.

Υποστηρίζει ότι η Άγκυρα περιμένει από την Ελλάδα να τηρήσει όσα προβλέπονται στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923) και στη Συμφωνία των Παρισίων (1947). Εξηγεί ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την τουρκική ηγεσία να εφαρμόσει όσα προβλέπονται στο Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ (1982), το οποίο η Τουρκία δεν έχει υπογράψει.

Διαπραγματεύσεις για τα νησιά του Αιγαίου

Ο Jihat Yayiji επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Τουρκίας ότι το Αιγαίο είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή και πιστεύει ότι οι δύο χώρες πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιλύσουν το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών.

Σύμφωνα με τον Yaytzi, η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι μια θαλάσσια περιοχή που υποδηλώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.

«Η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι ο τουρκικός εθνικισμός με την Τουρκία στο επίκεντρο, με την Τουρκική Δημοκρατία στο κέντρο, και είναι επίσης η εθνική δέσμευση της Τουρκίας στις θάλασσες που υπερβαίνει όλες τις ιδεολογίες και τα πολιτικά κόμματα», κατέληξε στο άρθρο του ο ναύαρχος εν αποστρατεία.

To top