Επαναπατρισμός της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους: Επιστροφή μετά από 110 χρόνια

Η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους επιστρέφει στη Μαρώνεια μετά από 110 χρόνια, σηματοδοτώντας έναν αξιοσημείωτο επαναπατρισμό. Δείτε το ταξίδι αυτής της αρχαίας εικόνας από κέδρο, που ξεχάστηκε σε ένα πολεμικό πλοίο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναταραχής, και την τελική επιστροφή της στη θέση που της αξίζει σε μια εορταστική εκδήλωση από καρδιάς.

Επαναπατρισμός της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους: Επιστροφή μετά από 110 χρόνια>

Περιεχόμενα

  1. Ροδόπη: Χαράλαμπος μετά από 110 χρόνια στη Μαρώνεια
  2. Το ταξίδι με το Averoff
  3. Η διάσωση και ο επαναπατρισμός
  4. Η διαμονή στον Πειραιά
  5. Ο εορτασμός του επαναπατρισμού
  6. Η διάσωση από τον βομβαρδισμό

Ροδόπη: Η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους επιστρέφει στη Μαρώνεια μετά από 110 χρόνια, σηματοδοτώντας έναν σημαντικό επαναπατρισμό.

Αρχικά ξεχασμένη κατά τη διάρκεια της διαφυγής τους από τη βουλγαρική κατοχή, οι κάτοικοι της Μαρώνειας μετέφεραν την αρχαία εικόνα από κέδρο πάνω στο αντιτορπιλικό «Αβέρωφ». Η εικόνα έφτασε τελικά στον Πειραιά, όπου παρέμεινε μέχρι την καταστροφή της εκκλησίας που την φιλοξενούσε το 1944. Πρόσφατα, σε μια εγκάρδια γιορτή, η εικόνα επέστρεψε στη Μαρώνεια με πλοίο της ακτοφυλακής, συνοδευόμενη από τοπικά αλιευτικά σκάφη.

Τιμημένη με στρατιωτική πομπή και επίσημη υποδοχή, η εικόνα επέστρεψε επιτέλους στη θέση που της αρμόζει και την οποία λατρεύει ο Μητροπολίτης Μαρωνείας, Κομοτηνής και άλλοι. Ο επαναπατρισμός είναι αποτέλεσμα αφοσιωμένων προσπαθειών και της υποστήριξης σημαίνοντων προσωπικοτήτων όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ροδόπη: Χαράλαμπος μετά από 110 χρόνια στη Μαρώνεια

Τρέχοντας για τη ζωή τους, οι κάτοικοι της Μαρώνειας αναζήτησαν καταφύγιο από τη βουλγαρική κατοχή, παίρνοντας μαζί τους την αρχαία εικόνα από κέδρο του προστάτη τους, του Αγίου Χαραλάμπους.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με το αντιτορπιλικό «Αβέρωφ», η εικόνα ξεχάστηκε και παρέμεινε στο θωρηκτό, ενώ οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν σε διάφορα λιμάνια. Η εικόνα έφτασε τελικά στον Πειραιά, όπου παρέμεινε για πάνω από έναν αιώνα.

Το ταξίδι με το Averoff

Η Μαρώνεια, η γενέτειρα της Νέας Μαρώνειας, φιλοξένησε την ανακαινισμένη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, μαζί με αρκετά παρεκκλήσια, ερείπια σκήτες και ναούς.

Η πόλη ευημερούσε, με τα γαλλικά να μιλιούνται ως δεύτερη γλώσσα και ένα τοπικό αυτοδιοικητικό σύστημα που ονομαζόταν Δημογεροντία να ισχύει. Οι Μαρωνίτες έμποροι πέτυχαν στο εξωτερικό και στήριξαν την πατρίδα τους με οικονομικές συνεισφορές.

Το 1912-13, καθώς οι βαλκανικοί πόλεμοι μαίνονταν και η Θράκη έπεσε υπό βουλγαρικό έλεγχο, οι κάτοικοι έλαβαν έγκαιρες πληροφορίες που τους ώθησαν να επιβιβαστούν στο θωρηκτό Αβέρωφ στις 6 Αυγούστου 1913. Πήραν μαζί τους την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, αλλά άφησαν πίσω την εικόνα του Αγίου Πάνου στην αγωνία τους.

Η διάσωση και ο επαναπατρισμός

Κατά την άφιξή του στον Πειραιά, ο καπετάνιος του Αβέρωφ μετέφερε την εικόνα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, αφήνοντας τους Μαρωνίτες να γνωρίζουν τη νέα της θέση.

Η πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό της εικόνας ξεκίνησε από τους γηγενείς Μαρωνίτες, όπως ο Τούλης Κωνσταντινίδης, ο οποίος διέσωσε λεπτομερείς αναφορές για τις κακουχίες των προσφύγων. Η ιστορία μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά και η ευθύνη για την επιστροφή της εικόνας στη Μαρώνεια ανατέθηκε σε άτομα όπως ο Θόδωρος Περβανάς.

Η διαμονή στον Πειραιά

Η εικόνα παρέμεινε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά μέχρι το 1944. Κατά τη διάρκεια ενός συμμαχικού βομβαρδισμού που κατέστρεψε την εκκλησία, τόσο η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους όσο και η εικόνα της Αγίας Τριάδας επέζησαν ως εκ θαύματος.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη μικρότερη εκκλησία του Αγίου Φανουρίου στη Δραπετσώνα.

Ο εορτασμός του επαναπατρισμού

Μετά από 110 χρόνια, η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους επέστρεψε επιτέλους στη Μαρώνεια. Το πλοίο του λιμενικού μετέφερε την εικόνα, συνοδευόμενο από τοπικές ψαρόβαρκες, καθώς προσέγγιζε το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους.

Στη Μαρώνεια πραγματοποιήθηκε στρατιωτική πομπή και επίσημη υποδοχή, με τον Μητροπολίτη Πειραιώς να ηγείται της τελετής. Την εικόνα παρέλαβε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, μαζί με άλλους αξιωματούχους και πλήθος κόσμου.

Η διάσωση από τον βομβαρδισμό

Η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, η οποία αρχικά δωρήθηκε στον ναό της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά, μαζί με την εικόνα της Αγίας Τριάδας, επέζησε της καταστροφής που προκάλεσαν οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί το 1944.

Βρήκαν καταφύγιο στη μικρή εκκλησία του Αγίου Φανουρίου στη Δραπετσώνα.

Ο επαναπατρισμός της εικόνας κατέστη εφικτός χάρη στην υποστήριξη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα, του βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη και των προσπαθειών κατοίκων της περιοχής, όπως ο Θεόδωρος Περβανά.

To top