Επιπτώσεις για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας: Το δικαστήριο της Αθήνας έκρινε νόμιμη τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ

Δείτε την απόφαση του Δικαστηρίου της Αθήνας σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ και τι σημαίνει για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Επιπτώσεις για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας: Το δικαστήριο της Αθήνας έκρινε νόμιμη τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ>

Περιεχόμενα

  1. Το Πρωτοδικείο Αθηνών κηρύσσει νόμιμη τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ
  2. Συμμόρφωση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  3. Κανονισμοί για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
  4. Δοκιμή διαφάνειας
  5. Εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τη ΔΕΗ
  6. Συμμόρφωση με τις αρχές τιμολόγησης
  7. Μηχανισμός προσαρμογής των δασμών
  8. Ενεργοποίηση της ρήτρας ευρετηρίασης

Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ ήταν νόμιμη και διαφανής, απορρίπτοντας τις αγωγές που είχαν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις.

Το άρθρο αυτό διερευνά την απόφαση του δικαστηρίου και το σκεπτικό της, καθώς και τις υποχρεώσεις που έχουν οι προμηθευτές έναντι των καταναλωτών βάσει του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών κηρύσσει νόμιμη τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ

Πρόσφατα, το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε μια σημαντική απόφαση σχετικά με τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ είναι νόμιμη και διαφανής, απορρίπτοντας τις αγωγές που είχαν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις, Δικηγορικοί Σύλλογοι, επαγγελματικές ομοσπονδίες και καταναλωτές που ζητούσαν την ακύρωσή της.

Συμμόρφωση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η απόφαση του δικαστηρίου έκανε εκτενή αναφορά στις οδηγίες και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια και την εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο.

Το δικαστήριο σημείωσε τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει ιστορικά τη λειτουργία και τη δραστηριότητα της ΔΕΗ.

Κανονισμοί για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι «η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον καταστεί χρηματιστηριακό προϊόν και ρυθμίζεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας».

Το δικαστήριο υπογράμμισε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν είναι μόνο κατάλληλη, αλλά αποτελεί εμπορικά αποδεκτή πρακτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να διασφαλιστεί ότι το τιμολόγιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι οικονομικά αποδοτικό.

Δοκιμή διαφάνειας

Η απόφαση έκρινε ότι ο καταναλωτής που επιλέγει να συνάψει σύμβαση για την προμήθεια ενέργειας όχι σε σταθερή τιμή αλλά σε μεταβλητό τιμολόγιο γνωρίζει ότι η διακύμανση βασίζεται σε μια συμβατική ρήτρα, τη ρήτρα προσαρμογής.

Ως εκ τούτου, οι ρήτρες αυτές, όπως και κάθε ρήτρα αναπροσαρμογής της τιμής σε περίπτωση μεταβλητής παροχής, δεν υπόκεινται σε έλεγχο κατάχρησης αλλά μόνο σε έλεγχο διαφάνειας.

Εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ενεργοποίησε τη ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής από τις 5 Αυγούστου 2021, αφού είχε ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό για την πρόθεσή της να την εφαρμόσει από τις 11 Μαρτίου 2021.

Η απόφαση ανέφερε ότι ο καταναλωτής είχε όλες τις βασικές πληροφορίες που ήταν απαραίτητες για να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση συναλλαγής κατά τη στιγμή της θέσπισης της ρήτρας.

Συμμόρφωση με τις αρχές τιμολόγησης

Σύμφωνα με την απόφαση, ο σκοπός της σχετικής ρήτρας δεν είναι ούτε το όφελος ούτε η ζημία του πελάτη, αλλά η συμμόρφωση του εναγομένου με τις αρχές τιμολόγησης που προβλέπονται στον Κώδικα Προστασίας Καταναλωτή (ΚΠΚ).

Στις αρχές αυτές περιλαμβάνεται η αρχή της διαφάνειας, όπως ορίζεται στην απόφαση 409/2020 της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Μηχανισμός προσαρμογής των δασμών

Ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΕΚ Απριλίου 2013) ορίζει ότι οποιοσδήποτε μηχανισμός προσαρμογής των τιμολογίων πρέπει να είναι διαφανής, να είναι σαφής ως προς τον υπολογισμό του για τον καταναλωτή και να προσφέρει στον καταναλωτή επαρκείς επιλογές για τη διαχείριση του κινδύνου των διακυμάνσεων των τιμών με την πάροδο του χρόνου. Ο προμηθευτής υποχρεούται επίσης να παρέχει στον αντισυμβαλλόμενό του τη δυνατότητα να καταγγείλει τη σύμβαση, εάν θεωρεί οικονομικά ασύμφορη την αναπροσαρμογή της.

Ενεργοποίηση της ρήτρας ευρετηρίασης

Το δικαστήριο επισημαίνει ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής θα προκύψει ως εξαιρετική περίπτωση όταν οι τιμές της μεταβλητής Χ κινηθούν σε επίπεδα που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Η ΔΕΗ μπορεί να αναπροσαρμόσει τους όρους και τις προϋποθέσεις και να τροποποιήσει το τιμολόγιο ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, ενώ ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση.

To top