Περιεχόμενα
Μια νέα απαγόρευση των οικόσιτων ζώων από τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας τέθηκε σε εφαρμογή, αρχής γενομένης από την Κρήτη.
Η απόφαση αυτή θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των χωριών, καθώς σημαίνει το τέλος της διατήρησης πολλών ζώων, όπως κοτόπουλα, πρόβατα και κουνέλια. Οι νέοι κανονισμοί περιγράφουν συγκεκριμένους κανόνες για την εκτροφή ζώων σε διάφορους οικισμούς, οι οποίοι θα απαιτήσουν μέτρα, χωροθέτηση σε ζώνες και μείωση των ζωικών πληθυσμών.
Η νέα απαγόρευση των οικόσιτων ζώων στα χωριά της Ελλάδας
Μια νέα απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 8/3/2023 με τίτλο «Καθορισμός οικόσιτων ζώων και πτηνών στις πόλεις και τα χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης» θα σημάνει το τέλος της διατήρησης κοτόπουλων, προβάτων και κουνελιών στις αυλές των χωριών, μεταξύ άλλων ζώων. Η απόφαση αυτή αλλάζει ριζικά τα χωριά όπως τα ξέραμε, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα, οριοθέτηση και μείωση του πληθυσμού πολλών ζώων που μέχρι τώρα συνυπήρχαν σε κοτέτσια, κήπους και αυλές σπιτιών.
Τι περιλαμβάνει η απόφαση
Η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοστατεί στην εφαρμογή της απαγόρευσης. Η απόφαση περιγράφει συγκεκριμένους κανονισμούς για την εκτροφή ζώων και πτηνών, μεταξύ των οποίων.
- Απαγορεύεται η εκτροφή ζώων και πτηνών εντός των σχεδίων πόλεων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας.
- Στους περιαστικούς οικισμούς της ενδοχώρας των παραπάνω πόλεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν χαρακτηρίζονται ως τουριστικοί και απέχουν τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή, καθώς και στις παρυφές της Νεάπολης ως γεωργοκτηνοτροφικής πόλης, επιτρέπεται η διατήρηση μέχρι δύο (2) ενήλικων αιγών και προβάτων με τους απογόνους τους ηλικίας μέχρι τεσσάρων μηνών με μέγιστο συνολικό αριθμό ζώων πέντε (5), έξι (6) όρνιθες και δύο (2) κουνέλια, μη συμπεριλαμβανομένων των θηλαζόντων ζώων, μέχρι τη σφαγή τους.
- Στους λοιπούς οικισμούς του Νομού (πλην των τουριστικών οικισμών) επιτρέπεται η διατήρηση μέχρι δύο (2) ενήλικων αιγοπροβάτων με τους απογόνους τους ηλικίας μέχρι τεσσάρων μηνών με μέγιστο συνολικό αριθμό ζώων πέντε (5) πέντε, δέκα (10) ορνιθολογικών ζώων, τεσσάρων (4) κουνελιών μη συμπεριλαμβανομένων των θηλαζόντων ζώων μέχρι τη σφαγή, ενός (1) μόνο χοίρου και ενός (1) χοίρου μέχρι το τελικό στάδιο πάχυνσης.
- Ο όρος «ορτύκια» περιλαμβάνει όρνιθες ωοπαραγωγής, κοτόπουλα πάχυνσης, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, φραγκόκοτες, φραγκόκοτες, φασιανούς, πέρδικες, ορτύκια.
- Η διατήρηση ζώων και πτηνών περισσότερων από τις τρεις προαναφερόμενες κατηγορίες ΔΕΝ θεωρείται στάβλος οικόσιτων ζώων, αλλά μικτή πτηνοτροφική εγκατάσταση που απαιτεί την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.
- Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων και πτηνών σε τουριστικές περιοχές ή περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος (παράκτιες περιοχές, αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.).
- Για την περίπτωση (2), ο επιτρεπόμενος αριθμός ζώων και πτηνών πρέπει να διατηρείται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, οι οποίες πρέπει να βρίσκονται πλησιέστερα στην κατοικία του ιδιοκτήτη ή, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων από οποιαδήποτε άλλη νόμιμη κατοικία.
- Για την περίπτωση (3), ο επιτρεπόμενος αριθμός ζώων και πτηνών πρέπει να διατηρείται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται πλησιέστερα στην κατοικία του ιδιοκτήτη ή, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, σε απόσταση τριάντα (30) μέτρων για τα πουλερικά, τα συζευγμένα ζώα και τα αιγοπρόβατα και εβδομήντα (70) μέτρων για τους χοίρους και τα ιπποειδή, από οποιαδήποτε άλλη νόμιμη κατοικία. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι αποστάσεις από ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως περιγράφονται στο άρθρο 20 «Παράρτημα» του Ν. 4056/2012.
Η απόφαση αυτή ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή του χωριού και να οδηγήσει σε απώλεια των παραδόσεων και των πολιτιστικών πρακτικών.
Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν άλλες περιοχές της Ελλάδας σε αυτή την απαγόρευση και αν θα ακολουθήσουν τα βήματα της Κρήτης. .