Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης εκδίδει ισόβια χωρίς ελαφρυντικά για τους δολοφόνους του Άλκη Καμπάνου. Μάθετε περισσότερα για την απόφαση του δικαστηρίου και την απόρριψη των ελαφρυντικών από τον εισαγγελέα.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης εξέδωσε την ετυμηγορία του για τη δολοφονία του Άλκη Καμπάνου και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, επιβάλλοντας ισόβια κάθειρξη και επιπλέον χρόνια φυλάκισης.
Από τους 12 καταδικασθέντες, οι 7 καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ενώ στους υπόλοιπους 5 επιβλήθηκαν πολυετείς ποινές, οι οποίες υπολογίζονται σε 20 χρόνια ο καθένας.
Το δικαστήριο επέβαλε ισόβια κάθειρξη σε όσους κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί στην πράξη της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, ενώ προσωρινή κάθειρξη επιβλήθηκε σε όσους καταδικάστηκαν ως συνεργοί.
Οι ποινές ποικίλλουν για κάθε κατηγορούμενο, με τη μεγαλύτερη ποινή να είναι 27 χρόνια φυλάκισης και τη μικρότερη 19 χρόνια φυλάκισης.
Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, όλα τα ελαφρυντικά απορρίφθηκαν, όπως πρότεινε η εισαγγελία.
Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι δεν έδειξαν καμία μεταμέλεια για τις πράξεις τους και δεν αποδέχθηκαν την ευθύνη για την εγκληματική τους συμπεριφορά. Η υπεράσπιση είχε υποστηρίξει ελαφρυντικές περιστάσεις, όπως ειλικρινής μεταμέλεια, μετέπειτα καλή συμπεριφορά, νόμιμη ζωή και μετεφηβική ηλικία, αλλά ο εισαγγελέας του δικαστηρίου απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Όσον αφορά την ελαφρυντική περίσταση της ειλικρινούς μεταμέλειας, ο εισαγγελέας δήλωσε ότι οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν επιλεκτικά την παρουσία τους στον τόπο του εγκλήματος, αλλά δεν εξέφρασαν μεταμέλεια για τις πράξεις τους.
Ο εισαγγελέας επεσήμανε επίσης ότι αν οι κατηγορούμενοι είχαν πραγματικά αναμορφωθεί, θα είχαν δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.
Όσον αφορά τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά, ο εισαγγελέας τόνισε ότι η σιωπή των κατηγορουμένων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν έδειξε καμία βελτίωση της προσωπικότητάς τους.
Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι αν είχαν πραγματικά αλλάξει, θα είχαν μιλήσει και θα είχαν μοιραστεί τις εμπειρίες τους εκείνο το βράδυ.
Όσον αφορά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, ο εισαγγελέας τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν εμπλακεί σε οργανωμένη εγκληματική συμπεριφορά ως φανατικοί οπαδοί, επιδεικνύοντας το πάθος τους για την ομάδα τους και το μίσος τους προς τους αντιπάλους τους. Αυτό, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υποδήλωνε ότι η ζωή τους ήταν ήδη εμπλεκόμενη σε παράνομες δραστηριότητες.
Τέλος, το δικαστήριο απέρριψε την ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας, δηλώνοντας ότι οι κατηγορούμενοι ήταν ώριμα άτομα που ζούσαν ανεξάρτητη ζωή και θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από φίλους και συγγενείς του Άλκη Καμπάνου. Ο εισαγγελέας κατέληξε τονίζοντας ότι ο ρόλος του δικαστηρίου είναι να κρίνει αμερόληπτα και όχι να συγχωρεί.