Εξισορρόπηση της ευγένειας και των ορίων: Αποφεύγοντας τη θυματοποίηση και τη μοναξιά

Δείτε γιατί η υπερβολική καλοσύνη μπορεί να είναι επιζήμια. Μάθετε πώς η αλτρουιστική συμπεριφορά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, να εμποδίσει την προσωπική ανάπτυξη και να οδηγήσει στη μοναξιά. Μάθετε γιατί ο καθορισμός ορίων και η διεκδίκηση του εαυτού σας είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων.

Εξισορρόπηση της ευγένειας και των ορίων: Αποφεύγοντας τη θυματοποίηση και τη μοναξιά>

Περιεχόμενα

  1. «Μην είσαι θύμα. Η πολλή καλοσύνη πληγώνει και κάνει παρέα με τη μοναξιά»
  2. Μην γίνεσαι θύμα, η πολλή καλοσύνη πονάει
  3. Αυτή η μελέτη «συμφωνεί» με προηγούμενη έρευνα του Χάρβαρντ
  4. Με το να είναι κανείς πολύ καλός, μένει στάσιμος στην οικοδόμηση σοβαρών ανθρώπινων σχέσεων.
  5. το αγγελικό: Το ανθρώπινο είδος τείνει να μην εμπιστεύεται εκείνους που έχουν μόνο ένα πρόσωπο
  6. Με το να είσαι μονίμως ευγενής και τίποτε άλλο, αναπόφευκτα «θυματοποιείσαι».
  7. Η υπερβολική καλοσύνη μας αποξενώνει από τον εαυτό μας

Μην γίνετε θύμα υπερβολικής ευγένειας. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κεντ, το να είναι κανείς υπερβολικά αλτρουιστής μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά στον επαγγελματικό τομέα.

Η μελέτη αυτή ευθυγραμμίζεται με προηγούμενες έρευνες, τονίζοντας τη σημασία του να είστε θερμοί αλλά όχι υπερβολικά ανεκτικοί ή ευγενικοί. Με το να είστε πάντα διαλλακτικοί, μπορεί να δυσκολευτείτε να δημιουργήσετε γνήσιες σχέσεις και να κινδυνεύετε να θεωρηθείτε ανειλικρινείς.

Επιπλέον, το να δίνετε συνεχώς προτεραιότητα στην ευτυχία των άλλων μπορεί να οδηγήσει σε θυματοποίηση και να εμποδίσει τη συναισθηματική ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να θέτετε όρια και να διεκδικείτε τον εαυτό σας όταν χρειάζεται, καθώς η διαχείριση των συγκρούσεων χτίζει ισχυρότερες προσωπικότητες και σχέσεις. Να θυμάστε, η υπερβολική καλοσύνη μπορεί να μας αποσυνδέσει από την ταυτότητά μας.

«Μην είσαι θύμα. Η πολλή καλοσύνη πληγώνει και κάνει παρέα με τη μοναξιά»

Ένα απόσπασμα από τον Αλεξανδρινό ποιητή Καλλίμαχο [310 π.Χ.].

Γιατί αυτή η αχαρακτήριστη συμπεριφορά των αχάριστων ακόμα και σήμερα φαίνεται τόσο επίκαιρη… «κανείς δεν είναι πιο αχάριστος από εκείνον που ευεργετήθηκε» είχε πει, για να έρθει αργότερα ο δικός μας Θουκυδίδης και να προσθέσει «κανείς δεν είναι πιο ασφαλής εχθρός εκείνου που ευεργετήθηκε». Για όλους εσάς εκεί έξω που βάζετε την ευτυχία και το καλό των ανθρώπων γύρω σας πάνω από τον εαυτό σας, να θυμάστε ότι η πολλή καλοσύνη πονάει και συχνά οδηγεί στη μοναξιά. Και έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω και μια σχετική πανεπιστημιακή μελέτη.

Μην γίνετε ποτέ το θύμα… πονάει.

Μην γίνεσαι θύμα, η πολλή καλοσύνη πονάει

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κεντ, το να ενεργούμε αλτρουιστικά ή με υπερβολική καλοσύνη και κατανόηση μπορεί να δημιουργήσει αντί να λύσει προβλήματα, ιδίως στον επαγγελματικό τομέα.

Αυτή η μελέτη «συμφωνεί» με προηγούμενη έρευνα του Χάρβαρντ

Η μελέτη υποστηρίζει προηγούμενες έρευνες του Χάρβαρντ και καταδεικνύει ότι είναι απείρως πιο αποτελεσματικό, ιδίως όταν διοικείς μια ομάδα, να είσαι θερμός ως άνθρωπος αλλά όχι ιδιαίτερα ανεκτικός και ευγενικός, για τους εξής λόγους.

Με το να είναι κανείς πολύ καλός, μένει στάσιμος στην οικοδόμηση σοβαρών ανθρώπινων σχέσεων.

Όταν κάποιος είναι καλοπροαίρετος, αυτό που λέμε «ψυχωμένος», όλη την ώρα, σε όλες τις περιστάσεις, και αρνείται να «πατήσει πόδι» και να δείξει ποιος πραγματικά είναι, αναπόφευκτα βιώνει μια άκρως ενοχλητική μοναξιά.

το αγγελικό: Το ανθρώπινο είδος τείνει να μην εμπιστεύεται εκείνους που έχουν μόνο ένα πρόσωπο

Με αυτή τη στάση, είναι δύσκολο να κάνεις πραγματικούς φίλους και συναδέλφους, όχι μόνο επειδή γίνεσαι βαρετός, αλλά επειδή το ανθρώπινο είδος τείνει να μην εμπιστεύεται εκείνους που έχουν μόνο ένα πρόσωπο: το αγγελικό.

Με το να είσαι μονίμως ευγενής και τίποτε άλλο, αναπόφευκτα «θυματοποιείσαι».

Αν κάνετε τα πάντα για να είστε όλοι ευχαριστημένοι, απλά σταματήστε. Βάσει ερευνών, αυτού του είδους η συμπεριφορά «τρέφει» ένα τέρας που σας βάζει μόνιμα στη θέση του θύματος και δεν σας αφήνει να αναπτυχθείτε συναισθηματικά.

Μερικές φορές πρέπει να λέμε «όχι».

Εξισορρόπηση της ευγένειας και των ορίων: Αποφεύγοντας τη θυματοποίηση και τη μοναξιά

Η υπερβολική καλοσύνη μας αποξενώνει από τον εαυτό μας

Με το να κακομαθαίνουμε συνεχώς τους άλλους, καταλήγουμε να ξεχνάμε ποιοι είμαστε εμείς, επιμένει η μελέτη. Η υπερβολική προσπάθεια να μην κακολογούμε κανέναν αφήνει μια πολύ πικρή γεύση μέσα μας στο τέλος της ημέρας.

Εξισορρόπηση της ευγένειας και των ορίων: Αποφεύγοντας τη θυματοποίηση και τη μοναξιά
To top