Γέννηση με καισαρική τομή: Η επώδυνη αλήθεια για την πιο κοινή διαδικασία του τοκετού

Μάθετε την αλήθεια για τον τοκετό με καισαρική τομή. Δεν είναι λιγότερο επώδυνος από τον φυσιολογικό τοκετό. Δείτε γιατί σε αυτό το άρθρο.

Γέννηση με καισαρική τομή: Η επώδυνη αλήθεια για την πιο κοινή διαδικασία του τοκετού>

Περιεχόμενα

  1. Ο πόνος της καισαρικής τοκετού
  2. Κίνδυνοι για το νεογέννητο
  3. Ιατρικοποίηση του τοκετού
  4. Εφαρμογή της νομοθεσίας
  5. Μήνας ευαισθητοποίησης για την καισαρική τομή

Δείτε την αλήθεια για τον τοκετό με καισαρική τομή. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι λιγότερο επώδυνη από τον φυσιολογικό τοκετό. Μάθετε γιατί σε αυτό το ενημερωτικό άρθρο.

Ο πόνος της καισαρικής τοκετού

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η καισαρική τομή δεν είναι λιγότερο επώδυνη από τον φυσιολογικό τοκετό.

Η Στέλλα Πλυτά-Λεοντίου, πρόεδρος της Επιτροπής Μαιών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), εξηγεί ότι ο πόνος που βιώνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια μιας καισαρικής τομής είναι μεγαλύτερος από αυτόν που βιώνει κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού χωρίς παρεμβάσεις.

Επιπλέον, η μητέρα που υποβάλλεται σε καισαρική τομή πρέπει να αναρρώσει από μια μεγάλη επέμβαση, ενώ παράλληλα φροντίζει το νεογέννητό της.

Ο θηλασμός συχνά καθυστερεί και είναι πιο δύσκολος, και η παραμονή στο μαιευτήριο είναι μεγαλύτερη, αυξάνοντας το συνολικό κόστος.

Κίνδυνοι για το νεογέννητο

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, κοιλιοκάκη και άλλες αλλεργίες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νεογέννητο στερείται της οδού του πυελικού πόρου και της δυνατότητας να αναπτύξει το ανοσοποιητικό του σύστημα στο μέγιστο βαθμό.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καισαρικής τοκετού είναι επίσης αξιοσημείωτες.

Σε αντίθεση με τον φυσιολογικό τοκετό, όπου η γυναίκα έχει ενεργό συμμετοχή και πλήρη έλεγχο του σώματός της, η καισαρική τομή που γίνεται χωρίς απόλυτη ιατρική ένδειξη είναι μια επεμβατική πρακτική που συνεπάγεται σωματική και ψυχική βία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ιατρικοποίηση του τοκετού

Ο ιδιωτικός τομέας στην Κύπρο είναι γνωστός για την ιατρικοποίηση του τοκετού. Αυτό συμβάλλει στην αύξηση των καισαρικών τομών, δεδομένου ότι συχνά δεν στελεχώνεται από επαρκή αριθμό καλά εκπαιδευμένων μαιών.

Οι μαίες είναι αυτές που υποστηρίζουν τη μητέρα μέχρι να έχει φυσιολογικό τοκετό.

Ως παράδειγμα αναφέρεται το σκανδιναβικό μοντέλο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπήρξε μείωση της μητρικής θνησιμότητας έως και 3% από το 1990, αύξηση των φυσιολογικών τοκετών από μαίες στο 70%, μείωση των πρόωρων νεογνών, βελτίωση πάνω από 90% στα ποσοστά θηλασμού, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο και σημαντική μείωση του οικονομικού κόστους.

Εφαρμογή της νομοθεσίας

Παρόλο που στην Κύπρο έχει ψηφιστεί νομοθεσία για τη στελέχωση των μαιευτηρίων αποκλειστικά με μαίες με τετραετές πτυχίο, η εφαρμογή της αναβάλλεται συνεχώς. Οι διευθυντές των κλινικών συχνά επικαλούνται την έλλειψη Κυπρίων μαιών για να προσληφθούν.

Μήνας ευαισθητοποίησης για την καισαρική τομή

Ο Απρίλιος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για την καισαρική τομή και η ΜΚΟ Birth Forward, που αποτελείται από εθελοντές επαγγελματίες υγείας και γονείς, διοργανώνει εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την καισαρική τομή.

Η ΜΚΟ αγωνίζεται για τη βελτίωση της κουλτούρας γύρω από τον τοκετό στην Κύπρο και για το δικαίωμα των γυναικών και των ζευγαριών να λαμβάνουν αυτόνομες και ενημερωμένες αποφάσεις για θέματα σύλληψης, εγκυμοσύνης και τοκετού.

Το Birth Forward στοχεύει στην παροχή υποστήριξης στις οικογένειες που τη χρειάζονται, στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων με επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με την καισαρική τομή και στην προώθηση του φυσικού τοκετού, της ήπιας καισαρικής τομής και του φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή (VBAC).

To top