Η ανωριμότητα των προκλητικών αθεϊστικών πρωτοβουλιών: Κριτική για τα πάρτι κρεατοφαγίας τη Μεγάλη Παρασκευή της Λίλας Σταμπούλογλου

Μάθετε γιατί ο προσδιορισμός ως άθεος είναι λάθος και πώς ένα κρεατοφαγικό πάρτι του Συλλόγου Άθεων στην Ελλάδα προκάλεσε διαμάχη.

Η ανωριμότητα των προκλητικών αθεϊστικών πρωτοβουλιών: Κριτική για τα πάρτι κρεατοφαγίας τη Μεγάλη Παρασκευή της Λίλας Σταμπούλογλου>

Περιεχόμενα

  1. Είστε άθεος; Μην μας ενοχλείτε
  2. Γιατί πρωτοβουλίες όπως αυτή είναι ανώριμες
  3. Προσδιορισμός ως άθεος
  4. Το πρόβλημα με την προσέγγιση του Αθεϊσμού ως σύστημα πεποιθήσεων
  5. Δεν χρειάζεται να κάνετε φασαρία

Αντιπαράθεση προκύπτει καθώς ο Σύλλογος Άθεων Θεσσαλονίκης προγραμματίζει κρεατοφαγικό πάρτι τη Μεγάλη Παρασκευή. Πρόκειται για μια απλή αβλαβή διασκέδαση ή για μια πράξη ασέβειας απέναντι στη θρησκεία;.

Είστε άθεος; Μην μας ενοχλείτε

Ο Σύλλογος Άθεων Θεσσαλονίκης έγινε πρωτοσέλιδο για τη διοργάνωση μιας κρεατοφαγικής γιορτής τη Μεγάλη Παρασκευή, την οποία αποκαλούν «Δείπνο Μανιφέστου».

Φέτος, διοργανώνουν παρόμοιες εκδηλώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη και μάλιστα καλούν τους παρευρισκόμενους να μοιραστούν φωτογραφίες χρησιμοποιώντας το hashtag #faneros_deipnos. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται ως ακίνδυνη διασκέδαση για τους μη πιστούς ή τους μετριοπαθείς πιστούς, μπορεί να θεωρηθεί ως ασέβεια για όσους παίρνουν σοβαρά τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Γιατί πρωτοβουλίες όπως αυτή είναι ανώριμες

Αν και είναι κατανοητό ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να αντιδράσουν στην ισχυρή παρουσία της Εκκλησίας στην Ελλάδα, η διοργάνωση εκδηλώσεων που προκαλούν σκόπιμα τους πιστούς δεν είναι η απάντηση.

Τέτοιες ενέργειες φαντάζουν ανώριμες και μπορούν να θεωρηθούν ως προσπάθειες να συγκεντρώσουν την προσοχή αντί να εμπλακούν σε ουσιαστικό διάλογο. Είναι δυνατόν να υπερασπιστεί κανείς τις πεποιθήσεις του χωρίς να καταφεύγει σε τακτικές που το μόνο που κάνουν είναι να διχάζουν περισσότερο τους ανθρώπους.

Προσδιορισμός ως άθεος

Υπάρχει επίσης μια παρανόηση σχετικά με το τι σημαίνει να προσδιορίζεσαι ως άθεος. Ο αθεϊσμός δεν είναι ένα είδος θρησκείας ή συστήματος πεποιθήσεων. Σημαίνει απλώς ότι ένα άτομο δεν πιστεύει σε θεούς ή θεότητες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ηθική ή αξίες, ούτε ότι δεν πιστεύουν σε τίποτα. Σημαίνει απλώς ότι δεν ασπάζονται κάποια συγκεκριμένη θρησκεία ή σύστημα πεποιθήσεων.

Το πρόβλημα με την προσέγγιση του Αθεϊσμού ως σύστημα πεποιθήσεων

Ο ιστότοπος της Ένωσης Αθέων παρουσιάζει τον αθεϊσμό ως ένα σύστημα πεποιθήσεων στο οποίο πρέπει να γίνει κατήχηση, κάτι που είναι λανθασμένο.

Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να εξερευνούν τις πεποιθήσεις τους και να καταλήγουν στα δικά τους συμπεράσματα χωρίς να αισθάνονται πίεση να συμμορφωθούν με μια συγκεκριμένη ιδεολογία. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τις επιλογές και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή όχι με αυτές.

Δεν χρειάζεται να κάνετε φασαρία

Τελικά, εναπόκειται στα άτομα να αποφασίσουν πώς θέλουν να γιορτάσουν ή να τηρήσουν τις θρησκευτικές γιορτές. Αν κάποιος δεν θέλει να συμμετέχει στους εορτασμούς του Πάσχα, δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει.

Δεν υπάρχει λόγος να οργανώνονται εκδηλώσεις ειδικά για να αψηφήσει κανείς τις πεποιθήσεις των άλλων ή να γίνει θέαμα. Αντ’ αυτού, μπορούμε όλοι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης κατανόησης και του σεβασμού των πεποιθήσεων του άλλου, ακόμη και αν δεν τις μοιραζόμαστε.

Υ.Γ. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ίδια αρχή ισχύει και για όσους ασκούν διαφορετικές θρησκείες. Ο σεβασμός και η κατανόηση πρέπει να επεκτείνονται σε όλους, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις τους.

To top