Περιεχόμενα
Δείτε την επικείμενη αποχώρηση του Τσίπρα και των δύο φαβορί του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύπτοντας τις συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών και το μέλλον του κόμματος.
Η αποχώρηση του Τσίπρα: Τα φαβορί στον ΣΥΡΙΖΑ και οι συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες
Η αναμενόμενη αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πλέον εικασία αλλά σχεδόν βεβαιότητα.
Καθώς πλησιάζει η τελευταία εκλογική αναμέτρηση, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στους δύο επικρατέστερους του κόμματος και στις μυστικές διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα.
Ένα νέο κόμμα και η απουσία του «σκόρδου»
Οι επικείμενες κάλπες της Κυριακής 25 Ιουνίου σηματοδοτούν την τελική εκλογή του Τσίπρα ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφασή του να παραιτηθεί θα ανακοινωθεί το βράδυ των εκλογών, δρομολογώντας τις εσωκομματικές διεργασίες την επόμενη ημέρα.
Παρά τη φαινομενική ηρεμία στην Κουμουνδούρου, τα μέλη της αντιπολίτευσης, τόσο τα ανώτερα όσο και τα κατώτερα, συμμετέχουν ήδη σε συζητήσεις σχετικά με τα πιθανά αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών.
Εάν τα αποτελέσματα δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες, θα τεθεί άμεσα θέμα ηγεσίας του κόμματος, σύμφωνα με την εσωκομματική τάση «Ομπρέλα» και άλλα εξέχοντα στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόκληση για τον Τσίπρα
Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις φέρνουν δυσάρεστα νέα για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η δημοτικότητα του κόμματός του μειώνεται στο 18%, διευρύνοντας περαιτέρω τη διαφορά από τη ΝΔ (Νέα Δημοκρατία).
Δεδομένων των εκλογικών συνθηκών, ο Τσίπρας δεν έχει την πολυτέλεια να υπομείνει τα επακόλουθα των εκλογών.
Ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κινήσει άμεσα εσωκομματικές διαδικασίες με τη συμμετοχή όλων των μελών πανελλαδικά.
Ενώ η επιλεξιμότητα των νέων μελών για τις εσωκομματικές εκλογές παραμένει αβέβαιη, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρακολουθεί στενά το αποτέλεσμα, λειτουργώντας ως εγγυητής της διαδικασίας.
Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και ο ρόλος του Τσίπρα
Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν ο Τσίπρας θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ υπό νέα ηγεσία.
Στις ευρωεκλογές του 2024, αν η Κουμουνδούρου δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ικανοποιητικό ποσοστό, ενώ το ΠΑΣΟΚ ανέβει στη δεύτερη θέση, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη διάλυση ή, στην καλύτερη περίπτωση, να περιοριστεί σε μονοψήφια ποσοστά, επιστρέφοντας στην προηγούμενη κατάσταση.
Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν ο Τσίπρας θα παρακολουθεί παθητικά ή θα επιλέξει να σχηματίσει το δικό του προσωπικό κόμμα, το οποίο πιστεύει ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 10%.
Με τις ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ να μειωθούν για να ανακτήσει την παλιά του θέση και το ΠΑΣΟΚ να προσελκύει μετριοπαθείς κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, η Κουμουνδούρου βρίσκεται με περιορισμένες επιλογές. Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης αναδεικνύονται ως τα μόνα πρόσωπα ικανά να απευθυνθούν στη μεσαία τάξη και την αγορά.
Έτσι, η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αβέβαιη, εν αναμονή του αποτελέσματος των επερχόμενων δημοσκοπήσεων.