Η ελλάδα σε κίνδυνο: Ο Λέκκας προειδοποιεί για τρομακτικές θερμοκρασίες και λειψυδρία

Η Ελλάδα βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής με θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν έως και τους 50 βαθμούς. Η εξοικονόμηση νερού είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της υπεράντλησης.

Η ελλάδα σε κίνδυνο: Ο Λέκκας προειδοποιεί για τρομακτικές θερμοκρασίες και λειψυδρία>

Περιεχόμενα

  1. Λέκκας: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για καύσωνα-ρεκόρ
  2. Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ελλάδα
  3. Η θάλασσα θα «μπει μέσα»
  4. Σενάριο τρόμου: Θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς
  5. Ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης στην Ελλάδα
  6. Έλλειψη νερού στην Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ανησυχητικό σενάριο αυτό το καλοκαίρι, καθώς η χώρα βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς, που αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη ζωή. Η άνοδος των θερμοκρασιών, οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας και οι έντονες πλημμύρες λόγω των ραγδαίων βροχοπτώσεων αναμένεται να επηρεάσουν σοβαρά βασικές ελληνικές καλλιέργειες.

Πρόσφατη μελέτη εκτιμά ότι ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου θα αυξηθεί έως και κατά 16 ημέρες ετησίως σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας έως το 2050.

Λέκκας: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για καύσωνα-ρεκόρ

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, προειδοποίησε για τις επικίνδυνες θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.

Οι ειδικοί ανησυχούν για τα ακραία σενάρια που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι αν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή, το μέλλον της Ελλάδας θα μοιάζει με κάτι από την Αφρική.

Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ελλάδα

Ο Ευθύμιος Λέκκας προβλέπει ότι η Ελλάδα θα ζήσει το πιο ζεστό καλοκαίρι της. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή σε όλα τα φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Η ανθρωπογενής παρέμβαση έχει ως αποτέλεσμα την αργή άνοδο της θερμοκρασίας που δημιουργεί τεράστια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της απώλειας της βιοποικιλότητας, της ερημοποίησης, της απογύμνωσης του εδάφους και των δασικών πυρκαγιών. Ο Λέκκας ανησυχεί για το ενδεχόμενο να δούμε μια συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας σε μια δεκαετία έως δεκαπέντε χρόνια.

Η θάλασσα θα «μπει μέσα»

Ο κ. Λέκκας προειδοποιεί ότι το μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η διατήρηση τόσο των επιφανειακών όσο και των υπόγειων υδάτων. Το νησί της Μυκόνου διαθέτει σήμερα χιλιάδες γεωτρήσεις που αντλούν όσο περισσότερο νερό μπορούν.

Ωστόσο, μέσα σε δύο χρόνια το νησί θα έχει υφαλμύρωση και η θάλασσα θα «μπει μέσα», φαινόμενο που δεν μπορεί να αντιστραφεί.

Σενάριο τρόμου: Θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια θερμοκρασία 48°C στην Αθήνα θα ήταν απολύτως επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή. Αν και πρόκειται για ένα ακραίο σενάριο, η Ελλάδα βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής.

Τα τελευταία 30 χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, με τη μέση τιμή σε όλα τα μέρη της χώρας να έχει αυξηθεί κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου. Ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου αναμένεται να αυξηθεί έως και κατά 16 ημέρες ετησίως σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας έως το 2050.

Οι αρνητικοί δείκτες βροχόπτωσης σε συνδυασμό με την αύξηση αυτή αναμένεται να επηρεάσουν σοβαρά βασικές ελληνικές καλλιέργειες όπως το σιτάρι, οι πατάτες, οι ντομάτες, οι ελιές και τα αμπέλια.

Ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης στην Ελλάδα

Ο αντίκτυπος της αύξησης της θερμοκρασίας στην Ελλάδα αξιολογήθηκε σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του CLIMPACT, του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή.

Στη μελέτη εκτιμήθηκε ότι η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5°C έως το 2050 και αύξηση κατά 2,5°C έως το τέλος του 21ου αιώνα. Οι ακραίοι δείκτες κινούνται εκθετικά, καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο απαισιόδοξη για την Ελλάδα.

Έλλειψη νερού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη μελέτη, το αυξημένο έλλειμμα νερού την άνοιξη αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το σιτάρι, τις πατάτες και τις ελιές το καλοκαίρι, τις ντομάτες και τα αμπέλια την άνοιξη και το καλοκαίρι, ιδίως στο δεύτερο μισό του 21ου αιώνα.

Η ταχύτητα των βροχοπτώσεων είναι ένας από τους ακραίους δείκτες και οι μεγαλύτερες ποσότητες βροχής σε λιγότερες ημέρες σημαίνουν ότι το έδαφος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το νερό που λαμβάνει. Τελικά, χάνεται ως απορροή. Οι ξηρές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, θα επηρεαστούν πρώτες και σε μεγάλο βαθμό. Ο αραβόσιτος, για παράδειγμα, δεν θα επηρεαστεί άμεσα, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερη άρδευση.

To top