Η ελληνική πολιτική έχει μετατοπιστεί από τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις στις τηλεοπτικές εκπομπές.
Η πρόσφατη διαμάχη για τη μη ύπαρξη τηλεοπτικής διοίκησης στη Λάρισα είδε τη Ράνια Τζίμα, καλεσμένη στην εκπομπή του Mega, να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “παίζει με τις λέξεις”. Το γάντι σήκωσε ο πρωθυπουργός στην εκπομπή “Πρωταγωνιστές” του Σταύρου Θεοδωράκη, όπου κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι λέει ψέματα και ανακοίνωσε ότι τον Μάιο θα γίνουν εκλογές.
Το σενάριο της συγκυβέρνησης υφαίνεται σταδιακά μέσα από τη συνεχή επικοινωνία μέσω τηλεοπτικών εκπομπών.
Η δύναμη της τηλεόρασης στην ελληνική πολιτική: Τζίμα.
Στην Ελλάδα, ο πολιτικός διάλογος, η διαφωνία και η συναίνεση δεν διεξάγονται πλέον μόνο στο Κοινοβούλιο αλλά και μέσω της τηλεόρασης.
Αυτό ήταν εμφανές τα τελευταία 24ωρα, καθώς διάφοροι πολιτικοί εμφανίστηκαν σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές για να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Mega επικεντρώθηκε κυρίως στις ευθύνες της κυβέρνησης μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Ζήτησε επίσης να οριστεί ημερομηνία εκλογών.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής συζητήθηκαν οι ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με τη μη ύπαρξη τηλεοπτικής διοίκησης στη Λάρισα. Η καλεσμένη της εκπομπής Ράνια Τζίμα κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ότι “παίζει με τις λέξεις” σχετικά με την απουσία τηλεδιοίκησης.
Η φράση αυτή χρησιμοποιήθηκε και από υπάλληλο του ΟΣΕ παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην αντιπαράθεση στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη “Πρωταγωνιστές”. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι λέει ψέματα για τη μη ύπαρξη τηλεοπτικής διοίκησης και ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 21 Μαΐου.
Απευθύνθηκε επίσης στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έλαβε ποτέ επίσημη πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης αντέκρουσε τον ισχυρισμό αυτό, αναφερόμενος στις δύο προσκλήσεις του προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε την επόμενη ημέρα στην ΕΡΤ, όπου μίλησε για τις ευθύνες του σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών και για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, αν το κίνημα είχε διψήφιο ποσοστό στις πρώτες εκλογές και διοριζόταν κοινός πρωθυπουργός.
Είναι σαφές ότι οι Έλληνες πολιτικοί χρησιμοποιούν τις τηλεοπτικές εκπομπές για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους, και σταδιακά υφαίνεται το σενάριο ενός συνασπισμού για μετά τις δεύτερες εκλογές.