Περιεχόμενα
Δείτε τα θαύματα της «αρχαίας» ανοιξιάτικης γιορτής του νησιού της Μυτιλήνης, του πανηγυριού του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο, όπου χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται για να λάβουν μέρος σε αυτό το μοναδικό ορθόδοξο προσκύνημα.
Το φεστιβάλ αυτό είναι μια γιορτή πίστης, παράδοσης και πολιτισμού, με πλούσια ιστορία και συναρπαστικούς τοπικούς θρύλους γύρω από τη μεγάλη εικόνα του Αρχαγγέλου από έβενο που βρίσκεται στο επίκεντρο.
Μυτιλήνη: Η γιορτή του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο
Χιλιάδες πιστοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν έρθει από την περασμένη Τετάρτη στη Μυτιλήνη για να παρακολουθήσουν τη μεγάλη «αρχαία» ανοιξιάτικη γιορτή του νησιού, το πανηγύρι του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο.
Πολλοί από αυτούς πεζοπορούν για σχεδόν 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Λέσβου κρατώντας έναν πυρσό «στο μπούτι τους» για το μεγάλο προσκύνημα με τη μοναδική εβένινη εικόνα του Αρχαγγέλου, φτιαγμένη από άγνωστο υλικό.
Σύμφωνα με την παράδοση, φτιάχτηκε από το χώμα και το αίμα των Καλογέρων που σκοτώθηκαν από πειρατές.
Η εικόνα του Ταξιάρχη φιλοτεχνήθηκε από έναν νεαρό μοναχό που κρύφτηκε στη στέγη όταν το μοναστήρι δέχτηκε επίθεση από πειρατές.
Ο μοναχός απέδωσε τη σωτηρία του στον Ταξιάρχη και μάζεψε το χώμα που ήταν ποτισμένο με το αίμα των σκοτωμένων μοναχών και δημιούργησε την εικόνα. Η μορφή της εικόνας δείχνει ότι είναι προϊόν θερμής πίστης ενός απλού ανθρώπου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και τη λιτάνευση της εικόνας του Αρχαγγέλου γύρω από την εκκλησία, θα ευλογηθεί και θα διανεμηθεί στους πιστούς το παραδοσιακό φαγητό κισκέκ, κρέας με σιτάρι και άλλα δημητριακά.
Τα μικρά ζώα, αρνιά και κατσίκια που οι πιστοί προσφέρουν στον Άγιο θα δημοπρατηθούν και θα πωληθούν σε κτηνοτρόφους.
Συμμετοχή και παραδόσεις
Πολλοί προσκυνητές έχουν διαφορετικά συναισθήματα όταν βλέπουν την εικόνα της εικόνας. Κάποιοι λένε ότι ο Ταξιάρχης τους χαμογελάει, άλλοι τον βλέπουν άγριο, άλλοι ήρεμο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αρχάγγελος θέλει να τους περάσει διάφορα μηνύματα.
Η προσέλευση κορυφώθηκε με τον πολυαρχιερατικό εσπερινό στον οποίο συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Μήθυμνας Χρυσόστομος, οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβος, Μυτιλήνης Ελευθερουπόλεως Καβάλας Χρυσόστομος, ο οποίος είναι και Λεσβιακής καταγωγής, και οι Θεολόγοι Σέρρων και Νιγρίτη.
Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης άγιος όλης της Λέσβου.
Ιδιαίτερα στο παρελθόν οι Τούρκοι τον σεβάστηκαν και η παράδοση αυτή είναι ζωντανή ακόμα και σήμερα, αφού ανάμεσα στους επισκέπτες είναι και Τούρκοι από τις απέναντι ακτές! Ο σημερινός ναός, που χτίστηκε στη θέση παλαιότερου, εγκαινιάστηκε και ανακαινίστηκε επιμελώς το 1879 και γιορτάζει κάθε χρόνο την επέτειο των εγκαινίων του την Κυριακή του Μυροβλήτη.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ταξιάρχης φορούσε σιδερένια παπούτσια και έτρεχε παντού, γι’ αυτό και πολλοί προσκυνητές φέρνουν και τοποθετούν σιδερένια παπούτσια στη βάση της εικόνας.
Ο αρχιερατικός σάκος του εικονομάρτυρα Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, που φυλάσσεται στο ναό ως εθνικό και θρησκευτικό κειμήλιο, αγοράστηκε σε δημοπρασία από τον Μητροπολίτη Πορφύριο Φωτιάδη, ο οποίος κατάγεται από τον Μανταμάδο. Υπάρχουν ακόμη παλιό χρυσοκέντητο επιτραπέζιο βιβλίο του 1656, παλιά ευαγγέλια και εκκλησιαστικά βιβλία. Μεταξύ των εικόνων στην εκκλησία, υπάρχουν αρκετές από τον 16ο αιώνα.
Η πηγή από την οποία αναβλύζει το αγίασμα της εκκλησίας θεωρείται μία από τις αρχαιότερες της Λέσβου.