Περιεχόμενα
Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων τροφίμων με ζωικά λίπη μετά από νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα. Η εβδομάδα της Ανάστασης θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες ολόκληρου του έτους για την υγεία μας.
Μάθετε πώς να προστατευτείτε και να αποφύγετε τη δυσπεψία, την παγκρεατίτιδα ή τις κρίσεις χολής με αυτές τις συμβουλές από διαιτολόγο και διατροφολόγο. Περιοριστείτε σε ένα πιάτο στιφάδο και σαλάτα, επιλέξτε το κατσίκι αντί για το αρνί και αποφύγετε τις υπερβολές με τα αυγά.
Επιβραδύνετε το φαγητό σας, μην τσιμπολογάτε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού και συμβουλευτείτε το γιατρό σας για συγκεκριμένους περιορισμούς στη διατροφή του Πάσχα, αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας.
Πώς να αποφύγετε πεπτικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του Πάσχα
Το Πάσχα είναι μια περίοδος κατά την οποία τείνουμε να υπερβάλλουμε σε πλούσια τρόφιμα, οδηγώντας σε πεπτικά προβλήματα όπως δυσπεψία, φούσκωμα, ακόμη και παγκρεατίτιδα ή κρίσεις χολής.
Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι μετά τη νηστεία, οι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού με πολλά ζωικά λίπη σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που επιβραδύνει την πέψη. Δείτε πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας.
Η πιο επικίνδυνη εβδομάδα του έτους
Η εβδομάδα του Πάσχα θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες εβδομάδες του έτους για την υγεία μας, με τα πεπτικά προβλήματα να είναι πολύ συνηθισμένα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Το πολύ λίπος μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, δυσκολεύοντας το στομάχι να αδειάσει και να ολοκληρώσει τη διαδικασία της πέψης, οδηγώντας σε δυσφορία και φούσκωμα.
Πώς να παρακάμψετε τον κορεσμό
Ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να παρακάμπτει το μήνυμα του κορεσμού σε εξαιρετικές περιστάσεις, και το να βλέπει κανείς άφθονο φαγητό μετά από μια περίοδο στέρησης, όπως η νηστεία, είναι μια τέτοια περίπτωση.
Αν τρώμε πολύ γρήγορα, παρακάμπτουμε επίσης τον μηχανισμό κορεσμού. Χρειάζονται 20 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζουμε να τρώμε για να φτάσει στον εγκέφαλο το μήνυμα κορεσμού της πείνας.
Περιορίστε την πρόσληψή σας
Περιοριστείτε σε ένα πιάτο στιφάδο και σαλάτα και προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί. Αποφύγετε το δέρμα από το αρνί και το κατσίκι, καθώς αυξάνει την περιεκτικότητα σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Μην το παρακάνετε με τα αυγά και αν θέλετε να φάτε άλλο κρέας, προτιμήστε το ψητό κοτόπουλο. Περιοριστείτε σε μια φέτα τσουρέκι και ένα πασχαλινό κουλουράκι για πρωινό. Προσοχή στα σοκολατένια αυγά και μην βάζετε πολύ αλάτι και πρόσθετα λιπαρά στα φαγητά σας.
Προσοχή στο αλκοόλ
Το πολύ αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχοντα προβλήματα όπως η χολοκυστοπάθεια, η γαστρίτιδα, τα έλκη, η οισοφαγίτιδα, τα εκκολπώματα και η κολίτιδα.
Η υπερβολική κατανάλωση νερού ή αναψυκτικών πολύ γρήγορα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε φουσκωμένοι και να προκαλέσετε καούρα και παλινδρόμηση οξέων.
Σιγά-σιγά
Φάτε «ένα και έτοιμο», καθισμένοι στο τραπέζι, μασώντας αργά το φαγητό σας και πίνοντας αργά τα ποτά σας. Αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για συγκεκριμένους περιορισμούς στη διατροφή σας το Πάσχα.