Περιεχόμενα
Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» έφτασε στην Αθήνα, και της λαμπρής τελετής υποδοχής προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Καθημερινά θα τελούνται ακολουθίες, όπως Άρτος, Θεία Λειτουργία, Εσπερινός και ιερές αγρυπνίες.
Το θαύμα της εικόνας χρονολογείται στις 11 Ιουνίου του 982 μ.Χ., όταν ένας άγνωστος μοναχός, που αργότερα θεωρήθηκε ότι ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, εμφανίστηκε μπροστά σε έναν νεαρό μαθητή σε ένα κελί κοντά στις Καρυές. Η εικόνα γιορτάζεται με θρησκευτική λαμπρότητα τη Δευτέρα του Πάσχα και στις 11 Ιουνίου.
Υποδοχή της εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί» στην Αθήνα
Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» έφτασε στην Αθήνα και θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 15 Μαΐου στη Μητρόπολη Αθηνών.
Συνοδευόμενη από την ηγεσία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, η τελετή υποδοχής στην πλατεία της Μητρόπολης ήταν λαμπρή. Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από αρχιερατικούς επιτρόπους, γραμματείς, ιεροκήρυκες και ιερείς.
Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής, κρατικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Στη συνέχεια τελέστηκε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εικόνας θα τελούνται καθημερινές ακολουθίες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Αρτοκλασία και Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια αγιασμό κάθε πρωί και εσπερινό και αγιασμό κάθε απόγευμα. Κάποιες ημέρες θα πραγματοποιηθούν επίσης ιερές αγρυπνίες.
Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την Κυριακή θα μνημονεύσει τα θύματα του θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Εορτασμός και θαύμα της Εικόνας της Παναγίας του Άξιον Εστί
Η εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί γιορτάζεται με μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα τη Δευτέρα του Πάσχα, με λιτανεία στην περιοχή των Καρών.
Επίσης, στις 11 Ιουνίου τελείται Θεία Λειτουργία στο Πρωτάτο και πανηγύρι στο Ιερό Παντοκρατορικό Κελί «Αξιον Εστί», σε ανάμνηση του θαύματος.
Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε κατά την περίοδο της εικονομαχίας (8ος-9ος αιώνας). Η όλη τεχνοτροπία της εικόνας είναι αυστηρά βυζαντινή με επιβλητική εμφάνιση. Έχει διαστάσεις 70,5×44 cm, χωρίς την ασημένια θήκη που την περιβάλλει.
Λόγω του περάσματος του χρόνου, η μορφή της Παναγίας είχε αλλοιωθεί, αλλά μετά τη συντήρησή της, διατηρείται σε ικανοποιητική κατάσταση και διαβάζεται η μεταγενέστερη επιγραφή «Παναγία Καρυώτισσα».
Το κύριο χαρακτηριστικό της εικόνας είναι ότι η Υπεραγία Μητέρα του Θεού κρατά τον Ιησού Χριστό (παιδί) στο δεξί της χέρι.
Το θαύμα της εικόνας
Σύμφωνα με την αγιορείτικη παράδοση, ένας ενάρετος μοναχός και ο νεαρός μαθητής του ζούσαν στην περιοχή των Καρυών, της πρωτεύουσας του Αγίου Όρους.
Ένα Σάββατο βράδυ της 11ης Ιουνίου του 982 μ.Χ., ο Γέροντας ξεκίνησε για να πάει στην αγρυπνία στην εκκλησία του Πρωτάτου. Τον μαθητή του, ο οποίος έμεινε μόνος του για το βράδυ, επισκέφθηκε ένας άγνωστος μοναχός, ο οποίος του ζήτησε να μείνει στο κελί του για τη νύχτα.
Νωρίς το πρωί σηκώθηκαν για να ψάλλουν την ορθόδοξη λειτουργία στη μικρή εκκλησία του Κελλίου.
Φτάνοντας όμως στο ένατο άσμα, ενώ ο μαθητής ήταν έτοιμος να ψάλλει το «Η Παναγία των Χερουβείμ» (τον αρχαίο ύμνο του Αγίου Κοσμά του Μελωδού) μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, ο ξένος παρενέβη πριν από αυτό με τα εξής: «Άξιος είναι ως αληθώς να ευλογήσει την Θεοτόκο, την αειπάρθενο και παντοδύναμη και Μητέρα του Θεού μας».
Στη συνέχεια πρόσθεσε το «Παναγία» στο τέλος. Ακούγοντας αυτά τα λόγια για πρώτη φορά, ο μαθητής έμεινε με δέος και ζήτησε από τον φιλοξενούμενό του να γράψει τον ύμνο γι’ αυτόν.
Επειδή όμως δεν υπήρχε χαρτί, ο μοναχός χάραξε με το δάχτυλό του αυτές τις ιερές λέξεις βαθιά και άκοπα σε μια πέτρινη πλάκα, προσθέτοντας: «Στο εξής, έτσι θα ψάλλουν όλοι οι χριστιανοί τον ύμνο της Παναγίας.