Μεγάλη Δευτέρα: Συμβολισμός & Παραδόσεις της πρώτης ημέρας της Εβδομάδας των Παθών

Εξερευνήστε το νόημα της Μεγάλης Δευτέρας και μάθετε για τις παραδόσεις, τη λαογραφία και τους στίχους του Ευαγγελίου που σχετίζονται με την πρώτη ημέρα της Εβδομάδας των Παθών.

Μεγάλη Δευτέρα: Συμβολισμός & Παραδόσεις της πρώτης ημέρας της Εβδομάδας των Παθών>

Περιεχόμενα

  1. Αγία Δευτέρα: Κατανόηση του συμβολισμού της πρώτης ημέρας της Εβδομάδας των Παθών
  2. Στίχοι και ύμνοι από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου
  3. Λαογραφία και παραδόσεις

Δείτε τον συμβολισμό της Μεγάλης Δευτέρας, της πρώτης ημέρας της Εβδομάδας των Παθών. Μάθετε για τα γεγονότα και τις παραδόσεις που διαμορφώνουν αυτή τη σημαντική χριστιανική γιορτή.

Αγία Δευτέρα: Κατανόηση του συμβολισμού της πρώτης ημέρας της Εβδομάδας των Παθών

Τη Μεγάλη Δευτέρα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ιωσήφ του Πάγκαλου και την ιστορία της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε όταν ο Κύριος την καταράστηκε.

Το βράδυ, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ψάλλουν τον Όρθρο της Μεγάλης Τρίτης, ο οποίος περιλαμβάνει ύμνους με κυρίαρχη την παραβολή των 10 παρθένων. Η παραβολή αυτή διδάσκει ότι η Βασιλεία των Ουρανών μοιάζει με την ιστορία αυτών των δέκα παρθένων που περίμεναν τον γαμπρό να έρθει και να παραλάβει τη νύφη.

Οι πέντε ενάρετες παρθένες πήραν λάδι με τα αναμμένα λυχνάρια τους, ενώ οι πέντε ανόητες όχι. Όταν ο γαμπρός καθυστέρησε, όλες οι παρθένες αποκοιμήθηκαν.

Όταν όμως άκουσαν τη φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», οι ανόητες παρθένες έψαξαν για λάδι για να ανάψουν τα λυχνάρια τους, αλλά άργησαν πολύ να ενταχθούν στο γαμήλιο πάρτι.

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κβ 15 – κγ 39), μετά τη συναισθηματική είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι προσπάθησαν να τον παγιδεύσουν σε μια συζήτηση.

Ωστόσο, ο Ιησούς είδε μέσα από την υποκρισία τους και τους κατηγόρησε για τις παρανομίες τους. Αυτό περιελάμβανε τις περίφημες φράσεις «Ω, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές» και «που εξευγενίζετε τον κώνωπα και καταπιέζετε την καμήλα».

Στίχοι και ύμνοι από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου

Διάφορα εδάφια από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου είναι σχετικά με την Καθαρά Δευτέρα.

  • «Apodote un, ο Καίσαρας είναι Καίσαρας και ο Θεός στο Θεό».
  • «Αγάπα τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου».
  • «Ας μη μείνουμε έξω από το γαμήλιο σώμα του Χριστού».

Αυτές οι φράσεις αντικατοπτρίζουν τις βασικές διδασκαλίες του Χριστιανισμού και μας υπενθυμίζουν να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας και να παραμένουμε στο σώμα του Χριστού.

Λαογραφία και παραδόσεις

Πολλές περιοχές έχουν έναν επιγραμματικό στίχο που αντικατοπτρίζει την Εβδομάδα των Παθών, με παραλλαγές ανάλογα με την τοπική κουλτούρα.

  • Αγία Δευτέρα – μεγάλο μαχαίρι
  • Μεγάλη Τρίτη – μεγάλη θλίψη
  • Μεγάλη Τετάρτη – Ο Χριστός χάνεται
  • Μεγάλη Πέμπτη – Ο Χριστός βρίσκεται
  • Μεγάλη Παρασκευή – Ο Χριστός στο καρφί
  • Μεγάλο Σάββατο – Ο Χριστός στον τάφο
  • Καλή Κυριακή – κτύπημα από εδώ, κτύπημα από εκεί,

Οι Κερκυραίες νοικοκυρές αρχίζουν τις προετοιμασίες για τη Μεγάλη Δευτέρα με τα παραδοσιακά κερκυραϊκά μπριός «fogatsa» και «kolobina», και τα δύο βενετσιάνικης προέλευσης.

Η φογάτσα είναι ένα στρογγυλό πασχαλινό ψωμί που φτιάχνεται με υλικά παρόμοια με το τσουρέκι, αλλά με την προσθήκη του παραδοσιακού κερκυραϊκού λικέρ, του κουμκουάτ. Η κολομπίνα είναι ένα ψωμί σε σχήμα πλεξούδας ή περιστεριού που διακοσμείται με ένα κόκκινο αυγό και ένα φτερό.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, αναλογιζόμαστε τις παραβολές και τις διδασκαλίες του Ιησού, προετοιμάζοντας τους εαυτούς μας για τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης Εβδομάδας των Παθών.

To top