Περιεχόμενα
- Μια συγκλονιστική ιστορία: Ελληνίδα γυναίκα αρνήθηκε την υιοθεσία λόγω ακαταστασίας της ντουλάπας της
- Ελληνίδα αντιμετωπίζει απόρριψη υιοθεσίας λόγω ακαταστασίας της γκαρνταρόμπας της
- Ένα απεγνωσμένο ταξίδι: 7 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης
- Μια συγκλονιστική απόρριψη με βάση την ακαταστασία
- Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας
- Ακύρωση της αρνητικής έκθεσης
- Μια νέα ευκαιρία για υιοθεσία
Μια συγκλονιστική ιστορία: Ελληνίδα γυναίκα αρνήθηκε την υιοθεσία λόγω ακαταστασίας της ντουλάπας της
Μια εξαιρετική υπόθεση ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια, αποκαλύπτοντας τη δεινή θέση μιας γυναίκας που, αφού υποβλήθηκε σε επτά ανεπιτυχείς προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, προσπάθησε να υιοθετήσει ένα παιδί. Ωστόσο, το ταξίδι της υιοθεσίας της αντιμετώπισε ένα απροσδόκητο εμπόδιο, όταν ένας κοινωνικός λειτουργός, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο σπίτι, την κήρυξε ακατάλληλη λόγω της ακαταστασίας στο διαμέρισμά της, ιδίως στην ντουλάπα της.
Ευτυχώς, το Συμβούλιο της Επικρατείας παρενέβη, ανατρέποντας την αρνητική έκθεση και προσφέροντας ελπίδα στην υποψήφια μητέρα. Βυθιστείτε σε αυτή την αξιοσημείωτη ιστορία και τη δικαστική μάχη που ακολούθησε.
Ελληνίδα αντιμετωπίζει απόρριψη υιοθεσίας λόγω ακαταστασίας της γκαρνταρόμπας της
Μια εκπληκτική ιστορία έχει προκύψει από μια γυναίκα που, μετά από επτά ανεπιτυχείς προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, στράφηκε στην υιοθεσία για να της το αρνηθούν λόγω της ακαταστασίας στο διαμέρισμά της, ιδίως στη ντουλάπα της.
Ευτυχώς, το Συμβούλιο της Επικρατείας παρενέβη και ανέτρεψε την απόφαση, δικαιώνοντας τη γυναίκα. Μάθετε περισσότερα για την αξιοσημείωτη αυτή υπόθεση και την επακόλουθη νομική έκβαση.
Ένα απεγνωσμένο ταξίδι: 7 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης
Μετά από επτά αποτυχημένες θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, η γυναίκα, διαζευγμένη από τη Βόρεια Ελλάδα που εργάζεται σε ΚΕΠ, αποφάσισε να προχωρήσει σε υιοθεσία. Τον Σεπτέμβριο του 2020, υπέβαλε αίτηση και προσκόμισε τα απαραίτητα έγγραφα.
Η υπόθεση ανατέθηκε σε κοινωνικό λειτουργό υπεύθυνο για την αξιολόγηση της καταλληλότητάς της ως υποψήφιας θετής μητέρας και την αξιολόγηση των συνθηκών διαβίωσής της.
Μια συγκλονιστική απόρριψη με βάση την ακαταστασία
Τον Μάιο του 2021, η κοινωνική λειτουργός υπέβαλε αρνητική έκθεση, ισχυριζόμενη ότι η γυναίκα δεν διέθετε επαρκείς πόρους για να υιοθετήσει ένα παιδί. Η έκθεση αυτή οδήγησε στην αυτόματη διαγραφή της από το Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Υιοθετών Γονέων.
Η απόφαση βασίστηκε κυρίως στον υποτιθέμενο υπερπληθυσμό αντικειμένων στο διαμέρισμά της, συμπεριλαμβανομένης της ντουλάπας της, παρά τις συστάσεις για βελτίωση.
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Αρνούμενη να δεχτεί την απόρριψη, η γυναίκα προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικαστής Ουρανία Νικολαράκου, η οποία ζήτησε τον σχετικό φάκελο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έλεγχο.
Η υποψήφια μητέρα εξέφρασε την επιθυμία της να υιοθετήσει ένα υγιές κορίτσι ηλικίας μεταξύ 8 και 12 ετών, ανεξαρτήτως μαθησιακών ή ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών, αλλά προτίμησε να μην υιοθετήσει παιδί με αδέλφια ή με διαφορετική εθνική ή εθνοτική καταγωγή.
Ακύρωση της αρνητικής έκθεσης
Τελικά, η 7μελής σύνθεση του 4ου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε υπέρ της γυναίκας, ακυρώνοντας την αρνητική έκθεση υιοθεσίας.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η έκθεση δεν είχε επαρκή αιτιολογία και δεν παρείχε νομικούς λόγους για την απόρριψη. Τα ευρήματα σχετικά με την ακαταστασία στο διαμέρισμα και την ντουλάπα κρίθηκαν ανεπαρκή για να δικαιολογήσουν την ακαταλληλότητα της γυναίκας ως θετού γονέα.
Η υπόθεση αναπέμφθηκε στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για περαιτέρω αξιολόγηση.
Μια νέα ευκαιρία για υιοθεσία
Το Συμβούλιο της Επικρατείας παρέπεμψε επειγόντως την υπόθεση για νέα αξιολόγηση από τις αρμόδιες αρχές.
Επιπλέον, το δικαστήριο διέταξε το κράτος να καλύψει τα δικαστικά έξοδα της γυναίκας (460 ευρώ) και ανέθεσε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να καλύψει την αμοιβή του δικηγόρου της.