Περιεχόμενα
Η τραγική ευθανασία της Hashiya, της μικρής λευκής τίγρης που βρέθηκε έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, έχει συγκινήσει πολλούς στην Ελλάδα.
Παρά τις προσπάθειες του πάρκου, η γενετική κατάσταση του ζώου ήταν μη αναστρέψιμη και αποφασίστηκε να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία του. Ελπίζουμε ότι η ιστορία αυτή θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη καταπολέμησης της λαθρεμπορίας άγριων ζώων στη χώρα.
Η τραγική ευθανασία της Hashiya, της μικρής λευκής τίγρης που βρέθηκε έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Η μικρή λευκή τίγρη που κατέκτησε τις καρδιές της Ελλάδας, η Hashiya, βρέθηκε εγκαταλελειμμένη έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στις 28 Φεβρουαρίου, σε κακή κατάσταση.
Παρά τις καλύτερες προσπάθειες των κτηνιάτρων και των φροντιστών του πάρκου, η κατάσταση της Hashiya ήταν μη αναστρέψιμη και αποφασίστηκε η ευθανασία του ζώου για να αποφευχθεί περαιτέρω ταλαιπωρία.
Ιατρικό ιστορικό του ζώου
Από τη στιγμή που ο Hashiya έφτασε στο πάρκο, η σοβαρότητα των ιατρικών προβλημάτων του ζώου ήταν εμφανής.
Το προσωπικό του πάρκου εργάστηκε ακούραστα για να παράσχει φροντίδα και θεραπεία στην τίγρη, ελπίζοντας σε κάθε πιθανότητα ανάρρωσης και ποιοτικής ζωής. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων, των αιματολογικών εξετάσεων και του ιατρικού ιστορικού έδειξαν ότι η κατάσταση του ζώου ήταν γενετική και ασύμβατη με τους βασικούς κανόνες ποιότητας ζωής και ευζωίας.
Το πάρκο ήρθε σε επαφή με διάφορα εξειδικευμένα κέντρα παγκοσμίως, όπως τα AAP, Born Free, Panthera Africa, The Wildcat Sanctuary και 4Paws, αναζητώντας κάθε δυνατότητα μεταφοράς του ζώου για περαιτέρω φροντίδα και διαχείριση.
Ωστόσο, όλες οι απαντήσεις απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο.
Η σύσταση της επιτροπής για την ευθανασία
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος συνέστησε επιτροπή 12 Ελλήνων κτηνιάτρων για να αξιολογήσει τα ιατρικά δεδομένα του Hashiya.
Δυστυχώς, η επιτροπή και οι ξένοι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν ομόφωνα ότι η ευθανασία ήταν η μόνη επιλογή, καθώς το ζώο υπέφερε χωρίς καμία ελπίδα βελτίωσης.
Μετά την τελική εντολή των αρχών και παρουσία κτηνιάτρων από την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, η Hashiya υπέστη ανώδυνη ευθανασία στο χώρο όπου έμενε όλο αυτό το διάστημα και ανάμεσα στους ανθρώπους που τη φρόντιζαν, την αγαπούσαν και δέθηκαν μαζί της αυτές τις έξι εβδομάδες. Στη συνέχεια το ζώο μεταφέρθηκε στο εργαστήριο παθολογικής ανατομίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η σημασία της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου άγριων ζώων
Αυτή η τραγική ιστορία υπογραμμίζει την ανάγκη καταπολέμησης του λαθρεμπορίου άγριων ζώων στην Ελλάδα. Ελπίζουμε όλοι ότι οι αρχές θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν τέτοια περιστατικά να επαναληφθούν στο μέλλον.