Μίμης Φωτόπουλος: Ο Έλληνας ηθοποιός που μεγάλωσε μόνος του τις κόρες του κατά τη διάρκεια της εξορίας της συζύγου του

Μάθετε για τη ζωή του Έλληνα ηθοποιού Μίμη Φωτόπουλου, από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση μέχρι την επιτυχία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο, και πώς μεγάλωσε τις κόρες του ενώ η σύζυγός του ήταν εξόριστη.

Μίμης Φωτόπουλος: Ο Έλληνας ηθοποιός που μεγάλωσε μόνος του τις κόρες του κατά τη διάρκεια της εξορίας της συζύγου του>

Περιεχόμενα

  1. Μίμης Φωτόπουλος: Μεγαλώνοντας κόρες ενώ η σύζυγος ήταν εξόριστη
  2. Από τη Ζατούνα στο θέατρο
  3. Από την Εθνική Αντίσταση στο El Daba
  4. Το «Boullukki» της επανεκκίνησης
  5. Υπέροχη «Sofer»
  6. Από την αίγλη στην παρακμή
  7. Το κολάζ και η μαυρίλα

Μάθετε για τη ζωή και την κληρονομιά του Έλληνα ηθοποιού Μίμη Φωτόπουλου, που γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1913.

Από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια μέχρι τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ζωή του Φωτόπουλου σημαδεύτηκε από αγώνες και ανθεκτικότητα. Παρά τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετώπισε, κατάφερε να γίνει ένας αγαπημένος κωμικός και ηθοποιός στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο έργο στον κινηματογράφο, το θέατρο και τη λογοτεχνία.

Δείτε πώς ο Φωτόπουλος βρήκε παρηγοριά στη ζωγραφική και την ποίηση κατά τη διάρκεια της εξορίας της συζύγου του και πώς άφησε μόνιμο αντίκτυπο στον ελληνικό πολιτισμό.

Μίμης Φωτόπουλος: Μεγαλώνοντας κόρες ενώ η σύζυγος ήταν εξόριστη

Στις 20 Απριλίου 1913 γεννήθηκε ο «θείος μας ο Μίμης», ο Μίμης Φωτόπουλος, ο αγαπημένος Έλληνας ηθοποιός και κωμικός.

Το χαρισματικό του ύφος, ο ζεστός τόνος της φωνής του, το χιούμορ και ο λαϊκός αυθορμητισμός του τον έκαναν θρύλο στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ η γραφή του εξασφαλίζει ότι θα τον θυμόμαστε πάντα.

Από τη Ζατούνα στο θέατρο

Γεννημένος στο χωριό Ζάτουνα της Αρκαδίας, ο Φωτόπουλος έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία μετά το θάνατο του πατέρα του. Αργότερα φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου, ακολουθώντας το όνειρό του να γίνει ηθοποιός.

Από την Εθνική Αντίσταση στο El Daba

Ο Φωτόπουλος εντάχθηκε στις τάξεις του ΕΑΜ, πολέμησε για την απελευθέρωση της Ελλάδας και συνελήφθη από τους Βρετανούς αφού έκαψαν το σπίτι που μοιραζόταν με τον αδελφό του.

Τον έστειλαν στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα, όπου υπέμεινε απάνθρωπες συνθήκες στην αφρικανική έρημο. Η πικρία του από την εμπειρία της κράτησής του αποτυπώθηκε στο βιβλίο του «Ο Όμηρος των Άγγλων – Ελ Ντάμπα».

Το «Boullukki» της επανεκκίνησης

Μετά την αποφυλάκισή του από το El Daba, ο Φωτόπουλος βρήκε το κουράγιο να συνεχίσει την καριέρα του ως ηθοποιός. Εντάχθηκε στο Θέατρο Τέχνης και εργάστηκε σε έργα όπως ο «Βυσσινόκηπος» του Τσέχωφ και το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ.

Το 1952 δημιούργησε το δικό του θεατρικό θίασο και συνέχισε να κάνει τεράστιες επιτυχίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Υπέροχη «Sofer»

Το άνοιγμα του Φωτόπουλου στον ελληνικό κινηματογράφο ήρθε με την ερμηνεία του στην κλασική ρομαντική κωμωδία «Το Σοφεράκι» του Γιώργου Τζαβέλλα.

Συνέχισε να πρωταγωνιστεί και να συμμετέχει σε πολλές αγαπημένες ταινίες όλα αυτά τα χρόνια, όπως «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» και «Ο Φανούρης και η οικογένειά του».

Από την αίγλη στην παρακμή

Παρά τις πρώιμες επιτυχίες του στον κινηματογράφο, ο Φωτόπουλος γνώρισε την παρακμή του κλάδου στα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Μίμης Φωτόπουλος: Ο Έλληνας ηθοποιός που μεγάλωσε μόνος του τις κόρες του κατά τη διάρκεια της εξορίας της συζύγου του

Κατά τη διάρκεια της επταετούς χούντας, ο Φωτόπουλος έμεινε μόνος του να μεγαλώνει τις δύο κόρες του, ενώ η σύζυγός του εξορίστηκε στη Γυάρο. Βρήκε παρηγοριά στη ζωγραφική, παρουσιάζοντας τα έργα του σε δέκα εκθέσεις, και συνέχισε να γράφει ποίηση, ενώ ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό, το θέατρο και το κινητό θέατρο.

Μίμης Φωτόπουλος: Ο Έλληνας ηθοποιός που μεγάλωσε μόνος του τις κόρες του κατά τη διάρκεια της εξορίας της συζύγου του

Το κολάζ και η μαυρίλα

Ο Φωτόπουλος έδειξε επίσης το ταλέντο του στη ζωγραφική, χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολάζ με γραμματόσημα, και πραγματοποίησε συνολικά δέκα εκθέσεις έργων.

Βρίσκει πάντα χρόνο να γράφει ποίηση, ενώ ασχολήθηκε επίσης με τον συνδικαλισμό, τον ΣΕΗ και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ελεύθερου Θεάτρου. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του πρωτοποριακού κινητού θεάτρου Άρμα Θεσπίδων.

Ο Μίμης Φωτόπουλος πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή στις 29 Οκτωβρίου 1986. Άφησε πίσω του μια κληρονομιά με περισσότερες από 100 ταινίες και μια αγαπημένη φιγούρα που ένωσε τον ελληνικό λαό.

To top