Περιεχόμενα
Στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στις αμφιλεγόμενες πολιτικές της κυβέρνησης, εστιάζοντας στην οικονομία, τη φορολογία, την αναδιανομή του εισοδήματος και τις ενεργειακές εταιρείες.
Μίλησε επίσης για την πανδημία, την παιδεία, την ασφάλεια και την προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το νερό. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να επιστρέψει τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο κράτος και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θέμα της τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη, λέγοντας ότι η θεσμική αποστασιοποίηση και η ωμότητα της κυβέρνησης οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα, καθιστώντας την τους καλύτερους χορηγούς της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη.
Ο Αλέξης Τσίπρας επικρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση
Στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή τη Μεγάλη Τρίτη πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, κατευθύνοντας τα βέλη της κριτικής του σε όλα τα επίμαχα σημεία της κυβερνητικής πολιτικής.
Οικονομία και φορολογία
Αφού επέκρινε την απουσία του πρωθυπουργού από την αίθουσα και το γεγονός ότι αρνήθηκε την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο, ο κ. Τσίπρας άρχισε την κριτική του στην πολιτική της κυβέρνησης.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε να μειώσει τους φόρους, παρά τις μειώσεις που καταγράφονται παγκοσμίως, ειδικά στον ΦΠΑ. Τόνισε επίσης ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να αυξήσει τις επενδύσεις, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.
Στο σημείο αυτό χρησιμοποίησε και αποσπάσματα πρόσφατης συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Αναδιανομή εισοδήματος και εταιρείες ενέργειας
Ο Τσίπρας μίλησε για ένα μεγάλο σχέδιο αναδιανομής του εισοδήματος από τη μεσαία τάξη προς τους πλούσιους και ισχυρούς.
Μίλησε επίσης για τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών όλο το προηγούμενο διάστημα, τα οποία, κατά τον Τσίπρα, η κυβέρνηση χρηματοδότησε με κρατικό χρήμα μέσω των ενισχύσεων «και των διαφόρων κουπονιών που μοιράσατε».
Μισθοί, συνταξιούχοι και πανδημία
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για απώλεια 40% στο εισόδημα όσων αμείβονται με μισθό έως 750 ευρώ και για ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου. Μίλησε για εξαπάτηση των συνταξιούχων της χώρας μέσω της κατάργησης της 13ης σύνταξης.
Μίλησε για «εκκωφαντική αποτυχία στην υπόθεση της πανδημίας» και για «θλιβερές καταγραφές που έχουμε σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποχωρεί ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση στις ιδιωτικές κλινικές, την ώρα μάλιστα που το «πάρτι της απευθείας ανάθεσης» ήταν «σε εξέλιξη».
Εκπαίδευση και ασφάλεια
Στην έκθεση για την εκπαίδευση, τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε συμφωνίες «ακόμη και για το θέμα των προσωπικών δεδομένων των γονέων και των μαθητών κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης και των «χαμένων εκατομμυρίων για την πανεπιστημιακή αστυνομία».
Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας «όταν ακόμα θρηνούμε το 57 των Τεμπών». «Είχαμε την αστυνομία για να καταπολεμήσει το έγκλημα», τόνισε, «όχι για να συνεργάζεται μαζί του».
Αναφέρθηκε στο θέμα των υποκλοπών και είπε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια όταν «ο πρωθυπουργός παρακολουθεί την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και το μισό υπουργικό συμβούλιο»;.
Ιδιωτικοποίηση του νερού
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ιδιωτικοποιήσει το νερό και έκανε λόγο για «κωλοτούμπα του Μητσοτάκη μετά την κατακραυγή της ελληνικής κοινωνίας», διότι «ο ελληνικός λαός κατάλαβε τις μεθοδεύσεις σας».
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα και όχι μετά τις εκλογές στην επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. «Αλλά δεν θα το κάνετε», πρόσθεσε. «Αν αφήσουμε τον Μητσοτάκη, θα ιδιωτικοποιήσει τον αέρα που αναπνέουμε, αυτή είναι η λογική του».
Τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη
Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στο θέμα της τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη.
Τόνισε ότι «είχαμε και έχουμε τη θέση μας, αλλά εδώ ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να συναντά τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική συναίνεση, προσχωρήσαμε στην άποψη που εξέφρασαν στο δημόσιο διάλογο επιφανείς νομικοί της χώρας. Και καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή. Και αρνηθήκατε, χωρίς κανένα επιχείρημα επί της ουσίας και μόνο με ύβρεις.