Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου καταγγέλλει παρέμβαση στη δικαιοσύνη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πρωτοφανείς παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος, κάνοντας λόγο για νέα ρύθμιση και φωτογραφική διάταξη που έχει βάλει στο στόχαστρο τον ίδιο προσωπικά.

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου καταγγέλλει παρέμβαση στη δικαιοσύνη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη>

Περιεχόμενα

  1. Ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου καταγγέλλει παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη
  2. Άμεση παρέμβαση στη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου
  3. Λεπτομέρειες της δήλωσης

Για πρωτοφανείς παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος, αναφερόμενος στη νέα ρύθμιση με την οποία συστήνεται πολιτική ολομέλεια του Αρείου Πάγου και σε φωτογραφική διάταξη που έχει στοχοποιήσει τον ίδιο προσωπικά. Αμφισβήτησε τη δικαιολογία της επίμαχης τροπολογίας και τόνισε ότι αντανακλά τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης της κυβέρνησης προς το πρόσωπό του.

Επιπλέον, ο κ. Τζανερίκος κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι υποδεικνύει στους δικαστές ποια πρέπει να είναι η κρίση τους για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου καταγγέλλει παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερίκος, επέκρινε την κυβέρνηση για πρωτοφανή παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα.

Ο κ. Τζανερίκος αναφέρθηκε σε νέα ρύθμιση με την οποία συστήνεται πολιτική ολομέλεια του Αρείου Πάγου και σε φωτογραφική διάταξη που έχει βάλει στο στόχαστρο τον ίδιο προσωπικά.

Άμεση παρέμβαση στη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου

Ο κ. Τζανερίκος κατηγόρησε την κυβέρνηση για άμεση παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε Ολομέλεια αποτελούμενη από όλους τους δικαστές του Αρείου Πάγου.

Τόνισε ότι η ρύθμιση που εισήχθη με την επίμαχη τροπολογία αντανακλά τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, ενώ πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, υπέδειξε στους δικαστές ποια θα πρέπει να είναι η κρίση τους για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Λεπτομέρειες της δήλωσης

Με βάση την τροποποίηση του άρθρου 32 του νόμου 26/2012, η κυβέρνηση εισήγαγε μια πρωτοφανή ρύθμιση που θεσπίζει μια πολιτική ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αυτό αποτελεί άμεση παρέμβαση στη λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς κάθε τμήμα αποτελείται από τον Πρόεδρο και τέσσερις λαϊκούς δικαστές και όχι από όλους τους δικαστές που υπηρετούν σε αυτό.

Η ρύθμιση που εισάγεται με την επίμαχη τροπολογία, παρά την φαινομενική της αιτιολόγηση, αντανακλά τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον κ. Τζανερίκο, ο οποίος έχει τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζει την πενταμελή σύνθεση του τμήματος του οποίου είναι Πρόεδρος.

Ο κ. Τζανερίκος διερωτάται αν οι εκατοντάδες χιλιάδες αποφάσεις των τμημάτων του Αρείου Πάγου που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν από τις πενταμελείς συνθέσεις τους και όχι από τις ολομέλειές τους δεν θωρακίζονται και μπορούν να προσβληθούν.

Η δεύτερη προσθήκη της τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου μπορεί να ζητήσει στοιχεία για την τεκμηρίωση της σχετικής απόφασής του από τις κατά περίπτωση αρμόδιες ή άλλες αρχές, ήταν εντελώς περιττή, καθώς το Τμήμα ελέγχει ήδη αυτεπαγγέλτως τη συνδρομή των προϋποθέσεων κήρυξης.

Ο κ. Τζανερίκος επέκρινε επίσης τον Υπουργό Δικαιοσύνης για άμεση παρέμβαση στην απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει βαθιά αντίφαση, από τη μια το ποινικό τμήμα της δικαιοσύνης να τον καταδικάζει ως αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης και να έρχεται και ένα άλλο τμήμα της δικαιοσύνης, το Α1 του Αρείου Πάγου, το οποίο λέει ότι είναι πολιτικός αρχηγός. Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε ότι υποδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς στους δικαστές του Α1 τμήματος ποια πρέπει να είναι η κρίση τους για το συγκεκριμένο θέμα.

To top