Ο Παπαδόπουλος απαριθμεί μέτρα πρόληψης: Σεισμολόγος προειδοποιεί για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

Σεισμολόγος προειδοποιεί για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα. Ο κ. Παπαδόπουλος απαριθμεί κρίσιμα μέτρα πρόληψης για τους πολίτες. Το πιο ενεργό τμήμα είναι το δυτικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου.

Ο Παπαδόπουλος απαριθμεί μέτρα πρόληψης: Σεισμολόγος προειδοποιεί για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα>

Περιεχόμενα

  1. Σεισμολόγος προειδοποιεί για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα
  2. Για ποιο τμήμα του Κόλπου της Κορίνθου πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο;
  3. Μέτρα πρόληψης για την προστασία των πολιτών
  4. Η ανάρτηση του Παπαδόπουλου στο Facebook

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος προειδοποιεί για μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο και απαριθμεί κρίσιμα μέτρα πρόληψης.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί ότι ισχυροί σεισμοί συμβαίνουν κάθε 25-30 χρόνια στην περιοχή και η πιο ενεργή περιοχή είναι το δυτικό τμήμα. Η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει αυτή την ευρέως αποδεκτή άποψη. Οι πολίτες στις παράκτιες περιοχές πρέπει να απομακρύνονται από την ακτή αμέσως μετά από έναν σεισμό για να αποφύγουν την πιθανότητα τσουνάμι.

Ο κ. Παπαδόπουλος συμβουλεύει να παραμείνουν μακριά από τις ακτές για 3-4 ώρες, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο όποιος κίνδυνος έχει παρέλθει.

Σεισμολόγος προειδοποιεί για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στην εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος» και στο Pelop.gr, όπου έριξε φως στους σεισμούς στον Κορινθιακό Κόλπο.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι ισχυροί σεισμοί μεγέθους άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνονται κάθε 25 με 30 χρόνια στην περιοχή. Επισήμανε επίσης ότι οι δονήσεις στον Κορινθιακό προκαλούν τοπικά αλλά ισχυρά τσουνάμι.

Για ποιο τμήμα του Κόλπου της Κορίνθου πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο;

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το δυτικό τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου, και συγκεκριμένα η περιοχή μεταξύ Αιγίου, Ερατεινής και Ακράτας, είναι το πιο ενεργό τμήμα και πιο επιρρεπές στη σεισμική διέγερση.

Παρουσιάζει συχνότερους σεισμούς από ό,τι το ανατολικό τμήμα του κόλπου. Τόνισε ότι αυτή δεν είναι μόνο η προσωπική του άποψη, αλλά μια ευρέως αποδεκτή άποψη στην επιστημονική κοινότητα.

Μέτρα πρόληψης για την προστασία των πολιτών

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ολόκληρη η περιοχή, καθώς και ολόκληρη η χώρα, θα πρέπει να λάβουν μέτρα πρόληψης και προστασίας για να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.

Προέτρεψε τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές αμέσως μετά από έναν σεισμό για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τσουνάμι. Συνέστησε στους πολίτες να μεταβούν όσο το δυνατόν περισσότερο στους εσωτερικούς ή υψηλότερους ορόφους ενός κτιρίου, εάν βρίσκονται σε ξενοδοχείο ή πολυκατοικία κοντά στη θάλασσα.

Συνέστησε επίσης να μείνουν μακριά από την ακτή για 3-4 ώρες, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο κίνδυνος έχει παρέλθει.

Η ανάρτηση του Παπαδόπουλου στο Facebook

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν είναι μόνο το ρήγμα των Αλκυονίδων που πρέπει να μας ανησυχεί, αλλά και πολλά άλλα ενεργά ρήγματα.

Εξήγησε ότι οι ισχυροί σεισμοί συχνά προκαλούν τοπικά αλλά ισχυρά τσουνάμι στον Κορινθιακό. Ως εκ τούτου, οι δράσεις πρόληψης και προστασίας θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυτό το ενδεχόμενο.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν περάσει ήδη 27 χρόνια από τον τελευταίο ισχυρό σεισμό στο Αίγιο (Ιούνιος 1995) και είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για τον επόμενο.

To top