Περιεχόμενα
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ-PS, εκφράζει την επιθυμία του για μια σταθερή και μακροχρόνια κυβέρνηση, τονίζοντας την ανάγκη για μια προγραμματική βάση.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές», αναφέρεται σε διάφορα πολιτικά θέματα, όπως η λογοδοσία των πολιτικών αρχηγών και η κάθαρση του δημόσιου βίου. Ο Τσίπρας συζητά επίσης τη στάση του για τη συνεργασία με άλλα κόμματα, τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και την εκπαίδευση.
Τονίζει τη σημασία της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολλών και ζητά λογοδοσία, διαφάνεια και αξιοκρατία στους θεσμούς. Ο κ. Τσίπρας προβληματίζεται για τις επερχόμενες εκλογές και την κρίση των πολιτικών από τους πολίτες.
Με το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-PS «σήμερα ξέρουμε και μπορούμε», ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την επιθυμία του για μια σταθερή και μακροχρόνια κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» της τηλεόρασης του Alpha, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε διάφορα πολιτικά θέματα και τόνισε την ανάγκη μιας προγραμματικής βάσης για μια κυβέρνηση τετραετίας.
Η πορεία προς τον κυβερνητικό σχηματισμό
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το πρώτο έως τρίτο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ανοχής και επέκρινε τον Γιάνη Βαρουφάκη για την εισαγωγή άσχετων θεμάτων στη συζήτηση.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την επιδίωξή του για σταθερότητα και κυβέρνηση μακράς πνοής, απορρίπτοντας την ιδέα σχηματισμού σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ).
Λογοδοσία και πολιτική ευθύνη
Ο κ. Τσίπρας συζήτησε το θέμα της απόδοσης ευθυνών στους δράστες για τις παράνομες υποκλοπές και επέκρινε την έλλειψη λογοδοσίας σε μια κυβέρνηση της δεξιάς.
Υποστήριξε ότι μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και η κάθαρση του δημόσιου βίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την προοδευτική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά την πιθανή συμμαχία με τον Βελόπουλο, ο Τσίπρας δήλωσε ότι αν κάποιος θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο, αυτός θα ήταν ο Μητσοτάκης, υπονοώντας ιδεολογικές ομοιότητες μεταξύ τους.
Η Συμφωνία των Πρεσπών και η πολιτική κρίση
Τσίπρας αναγνώρισε ότι ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. ήταν ένα «αναγκαίο κακό» στα πρώτα στάδια της διακυβέρνησής του. Ωστόσο, επέκρινε τον κ. Καμμένο για την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι ήταν μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι πολιτικοί κρίνονται από τους πολίτες και τα αποτελέσματα των εκλογών θα διαμορφώσουν τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.
Ευθύνη και μεταρρύθμιση
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι το αφήγημα του «επιτελικού κράτους» της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατέρρευσε με την τραγωδία των Τεμπών.
Ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος και να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα με την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας σχολίασε επίσης την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τονίζοντας την ανάγκη κοινωνικής συναίνεσης και επικρίνοντας τον διορισμό από την κυβέρνηση προσώπων με αμφίβολο παρελθόν.
Μεταρρυθμίσεις και λογοδοσία
Όσον αφορά την αξιοπιστία των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία των προοδευτικών δυνάμεων που υπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών.
Ζήτησε λογοδοσία, διαφάνεια και αξιοκρατία στους θεσμούς και αναγνώρισε τις μικτές επιπτώσεις των μνημονίων. Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Εκπαιδευτικές πολιτικές και ασφάλεια του Πανεπιστημίου
Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τις πολιτικές της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδίως την επιβολή ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Υποστήριξε ότι δημιουργεί τεχνητούς φραγμούς και ευνοεί την ιδιωτική εκπαίδευση.
Σχολίασε επίσης το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ανάγκη για κοινή ευθύνη εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε ανησυχίες για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που ενδέχεται να γίνουν κέντρα κερδοσκοπίας, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τα δημόσια πανεπιστήμια.
Οι ευρωπαϊκές εκλογές και το εκλογικό σύστημα
Ο κ. Τσίπρας προβληματίστηκε για το δίλημμα της ύπαρξης ενός σταυρού ή ενός ενιαίου ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές. Ανέφερε την αδικία του να μην προωθούνται ικανοί υποψήφιοι σε ένα σύστημα ενιαίας εκλογικής περιφέρειας.
Εξέφρασε την προθυμία του να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας ευρείας συναίνεσης μεταξύ όλων των κομμάτων.