Περιεχόμενα
Το άρθρο του Ιταλού συγγραφέα Andrea Marcologo στη Liberation υποστηρίζει ότι όλη η Ευρώπη έχει κλέψει κάτι από την Ελλάδα.
Με αφορμή την πρόσφατη επιστροφή των μαρμάρινων κεφαλών από το Βατικανό στην Ελλάδα, ο Marcologo αναδεικνύει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα, και πώς κάποιες χώρες αποφάσισαν τελικά να τα επιστρέψουν. Το άρθρο εμβαθύνει επίσης στην ιστορία των μαρμάρων και στη συζήτηση γύρω από την επιστροφή τους.
Ο Marcologo καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη οφείλει χρέος στην Αθηνά, είτε πρόκειται για τις ιδέες της Ελλάδας είτε για τα μάρμαρα του Παρθενώνα που αφαιρέθηκαν.
Ο Ιταλός συγγραφέας Andrea Marcologo έγραψε ένα άρθρο στη γαλλική εφημερίδα Liberation με αφορμή το Φεστιβάλ Βιβλίου του Παρισιού.
Το άρθρο πραγματευόταν την επιστροφή των μαρμάρινων κεφαλών από το Βατικανό στην Ελλάδα και το πώς όλη η Ευρώπη έχει κλέψει κάτι από την Ελλάδα. Ο Marcologo σημειώνει ότι το Παρίσι, η Κοπεγχάγη, το Βίρτσμπουργκ, η Καρλσρούη και το Λονδίνο εξακολουθούν να έχουν θραύσματα του Παρθενώνα που έχουν κλαπεί από την Ελλάδα.
Το Βατικανό επέστρεψε πρόσφατα τρεις μαρμάρινες κεφαλές στην Ελλάδα, κάτι που είναι μια ευπρόσδεκτη κίνηση, αλλά το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα παραμένει.
Η επιστροφή των μαρμάρων
Ο Marcologo θυμάται το «προφητικό» ποίημα του Λόρδου Βύρωνα, «Η κατάρα της Αθηνάς» και το πώς κάποιες χώρες αντιδρούν τελικά στα αιτήματα της Ελλάδας. Η Ιταλία, για παράδειγμα, επέστρεψε μέρος της ανατολικής ζωοκεφαλής στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επίσης δηλώσει την επιθυμία του να διορθώσει μια αδικία άνω των 200 ετών. Ο A. Marcologo σημειώνει ότι όταν η πολιτική δεν έχει νομικά μέσα, υπάρχει η θρησκεία και η επιστροφή των τριών κεφαλών στην Ελλάδα έγινε στο πλαίσιο δωρεάς από την Καθολική Εκκλησία στην Ορθόδοξη Εκκλησία και όχι επιστροφής από κράτος σε κράτος.
Το Λούβρο και τα Μάρμαρα
A. Marcologo αναφέρει ότι το Λούβρο εκθέτει επίσης μια άλλη μετόπη και ένα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα, που έφερε στη Γαλλία ο κόμης Swassel-Gouffe, πρεσβευτής στην Οθωμανική Υψηλή Πύλη κατά τη διάρκεια της Ναπολεόντειας Αυτοκρατορίας.
Ο Λόρδος Έλγιν απέκτησε επίσης τα μάρμαρα και μέσα σε δεκαπέντε χρόνια ο Παρθενώνας αποσυναρμολογήθηκε και μαρτύρησε όσο ποτέ άλλοτε. Οι Έλληνες ελπίζουν στην αποκατάσταση των μαρμάρων που τους αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας τους το 1821.
Ενάντια στην επιστροφή
A. Marcologo υπογραμμίζει τους λόγους που αντιτίθενται στην επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι οι ίδιοι με αυτούς που αναφέρονται στη συζήτηση για την αποκατάσταση των αφρικανικών έργων τέχνης.
Η Αγγλία και η Δύση έχουν από καιρό τη θέση ότι έκαναν χάρη στους Έλληνες και ότι οι Έλληνες πρέπει να τους είναι ευγνώμονες. Ωστόσο, ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το χρέος μας προς την Αθηνά, είτε πρόκειται για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα είτε για την απόδοση τιμής στις ιδέες της Ελλάδας που συνέβαλαν στη διαμόρφωση των δυτικών ριζών.