Πληθαίνουν οι κατηγορίες κατά της Ελλάδας για μη παροχή βοήθειας στο ναυάγιο της Πύλου

Πληθαίνουν οι κατηγορίες κατά της Ελλάδας για την παράλειψη παροχής βοήθειας στους μετανάστες στο ναυάγιο της Πύλου. Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται, ενώ ΜΚΟ και ιταλικά μέσα ενημέρωσης αμφισβητούν την αντίδραση των αρχών.

Πληθαίνουν οι κατηγορίες κατά της Ελλάδας για μη παροχή βοήθειας στο ναυάγιο της Πύλου>

Περιεχόμενα

  1. Ναυάγιο της Πύλου: Κατηγορίες κατά της Ελλάδας για μη παροχή βοήθειας στους μετανάστες
  2. Πύλος: ΜΚΟ κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν βοηθάει τους μετανάστες
  3. Οι ΜΚΟ επικρίνουν την αντίδραση της ακτοφυλακής
  4. Ο ρόλος του Frontex στην τραγωδία
  5. Έλεγχος από τα μέσα ενημέρωσης και παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
  6. Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  7. Η ανάγκη για άμεση δράση

Το ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Πύλου έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έως και 700 μετανάστες που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος. Η τραγωδία έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 79 ανθρώπους, ενώ 104 μετανάστες έχουν διασωθεί. Ωστόσο, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η Frontex και διάφορες ΜΚΟ κατηγορούν την Ελλάδα για ανεπαρκή αντιμετώπιση της κρίσης.

Τα δημοσιεύματα υπογραμμίζουν τις απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια από τους μετανάστες που βρίσκονταν στο πλοίο, διαψεύδοντας την άρνηση του υπουργείου Ναυτιλίας. Η κατάσταση έχει προκαλέσει εθνική κατακραυγή και έλεγχο τόσο της Frontex όσο και των ελληνικών αρχών για τον χειρισμό της τραγωδίας.

Πύλος: ΜΚΟ κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν βοηθάει τους μετανάστες

Αδιανόητες διαστάσεις λαμβάνει το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, στο οποίο εκτιμάται ότι επέβαιναν 700 μετανάστες.

Ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 79 νεκρούς και 104 διασωθέντες, προκαλώντας κατακραυγή για τους χειρισμούς της Ελλάδας στην κρίση.

Οι ΜΚΟ επικρίνουν την αντίδραση της ακτοφυλακής

Διάφορες ΜΚΟ έχουν επικρίνει την ακτοφυλακή για την υποτιθέμενη αδιαφορία της στην αντιμετώπιση του ναυαγίου.

Οι αναφορές δείχνουν ότι οι μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο αναζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια, διαψεύδοντας την άρνηση του Υπουργείου Ναυτιλίας. Η Ιταλίδα ακτιβίστρια Nawal Soufi υπογραμμίζει την έλλειψη κατάλληλης βοήθειας και τις προσπάθειες των μεταναστών να αναζητήσουν διάσωση.

Ο ρόλος του Frontex στην τραγωδία

Ο Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ενημέρωσε την ελληνική ακτοφυλακή για το υπερπλήρες πλοίο που έφευγε από τη Λιβύη.

Έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες της Frontex και των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιεύματα διερωτώνται γιατί δεν ζητήθηκε ή δεν παρασχέθηκε βοήθεια.

Έλεγχος από τα μέσα ενημέρωσης και παιχνίδι επίρριψης ευθυνών

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν την Ελλάδα και τη Frontex για τον χειρισμό της τραγωδίας. Η άρνηση βοήθειας από τους μετανάστες συνδέεται με την αλλαγή της μεταναστευτικής τακτικής της Ελλάδας.

Τα δημοσιεύματα υπογραμμίζουν την ευθύνη τόσο των ελληνικών όσο και των ιταλικών αρχών, δημιουργώντας ένα «μπαλάκι ευθυνών» μεταξύ των δύο.

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει τη νομική υποχρέωση διάσωσης όσων κινδυνεύουν στη θάλασσα. Το διεθνές ναυτικό δίκαιο απαιτεί προληπτικά μέτρα και αποτελεσματικές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης για τη μείωση του κινδύνου θανάτου στη θάλασσα.

Οι καταστάσεις κινδύνου δεν περιορίζονται μόνο σε βυθιζόμενα σκάφη, αλλά περιλαμβάνουν επίσης ακατάλληλες συνθήκες και έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Η ανάγκη για άμεση δράση

Η νομοθεσία και τα εγχειρίδια που διανέμονται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν την υποχρέωση παροχής βοήθειας σε καταστάσεις κινδύνου, ανεξάρτητα από τη βούληση των επιβατών.

Πληθαίνουν οι κατηγορίες κατά της Ελλάδας: Η αποτυχία παροχής βοήθειας στους μετανάστες στο ναυάγιο της Πύλου εγείρει ανησυχίες

Είναι ζωτικής σημασίας για την ακτοφυλακή να αναλάβει άμεση δράση για να αποτρέψει περαιτέρω τραγωδίες.

To top