Περιεχόμενα
Προστατευτείτε από απάτες και απάτες στην Ελλάδα με αυτές τις συμβουλές και προειδοποιήσεις.
Μάθετε για μια νέα απάτη με στόχο τους πελάτες της Alpha Bank, συστάσεις για την αποφυγή υπερβολικών χρεώσεων τηλεφωνίας και για τις συνήθεις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες. Επιπλέον, ανακαλύψτε τους 20 πιο συχνά κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης στο dark web και πώς να επιλέξετε μια πιο ασφαλή επιλογή για να αποφύγετε να πέσετε θύμα χάκερ.
Μείνετε ασφαλείς και ενημερωμένοι με αυτόν τον απαραίτητο οδηγό για την προστασία των προσωπικών και οικονομικών σας πληροφοριών στην Ελλάδα.
Ψεύτικα Emails: Προειδοποίηση απάτης Alpha Bank
Οι πελάτες της Alpha Bank γίνονται στόχος μιας νέας απάτης. Κυκλοφορούν απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από λογαριασμό που υποδύεται την τράπεζα.
Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τίτλο «Εκσυγχρονίζομαι» προτρέπει τους πελάτες να κάνουν κλικ σε έναν ενεργό σύνδεσμο για να ελέγξουν τον λογαριασμό τους. Ωστόσο, οι πελάτες θα πρέπει να διαγράψουν αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αμέσως και να αποφύγουν να κάνουν κλικ στο σύνδεσμο.
Η τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι πλαστό και ο σύνδεσμος οδηγεί σε έναν δυνητικά επιβλαβή ιστότοπο.
Απάτη: Καταναλωτή
Οι αρχές συμβούλευσαν τις εταιρείες και τους οργανισμούς να λαμβάνουν προφυλάξεις όταν χρησιμοποιούν ειδικούς αριθμούς για υπηρεσίες προς τους καταναλωτές.
Για παράδειγμα, συνιστούν τη σύναψη ειδικών συμφωνιών για κλήσεις χωρίς χρέωση όταν χρησιμοποιούνται αριθμοί για την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης σε βασικά θέματα όπως η απασχόληση, οι συντάξεις, η ασφάλιση και η υγεία. Επιπλέον, ενθαρρύνεται η εισαγωγή εναλλακτικών 10ψήφιων γεωγραφικών αριθμών για υπηρεσίες προς τους καταναλωτές, καθώς και η προώθηση της χρήσης 10ψήφιων γεωγραφικών αριθμών για υπηρεσίες προς τους καταναλωτές.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές χρεώσεις κατά τη χρήση συγκεκριμένων αριθμών. Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή προς την Ε.Ε.Τ.Τ. σχετικά με τον ειδικό αριθμό 1555, η τιμολογιακή πολιτική όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έχει αλλάξει και οι κλήσεις προς τον αριθμό αυτό είναι πλέον δωρεάν.
Για να προστατεύσουν τους λογαριασμούς τηλεφωνίας τους, οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση ειδικών αριθμών όταν παρέχεται η εναλλακτική λύση της χρήσης δεκαψήφιων γεωγραφικών αριθμών.
Θα πρέπει επίσης να συμβουλεύονται τους σχετικούς τιμοκαταλόγους πριν χρησιμοποιήσουν ειδικούς αριθμούς.
Απάτες σε άνοδο: Προειδοποίηση της αστυνομίας
Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες και οι απάτες έχουν γίνει επιδημία.
Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πολίτες να μην εισάγουν τα στοιχεία τους για τις ηλεκτρονικές τους τραπεζικές συναλλαγές σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων. Συνιστούν επίσης να μην μοιράζονται προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης ή κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών με άλλους.
Πιο κοινές μέθοδοι εξαπάτησης
Η Ελληνική Αστυνομία παρέχει χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή απάτης. Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε τουριστικούς προορισμούς έρχονται συχνά σε επαφή με απατεώνες που προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται να κλείσουν δωμάτια.
Αποκτούν προσωπικούς τραπεζικούς κωδικούς με το πρόσχημα της κατάθεσης, είτε μέσω επικοινωνίας είτε με την αποστολή μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο με σύνδεσμο σε ιστοσελίδα που μοιάζει με αυτή της τράπεζας. Στη συνέχεια μεταφέρουν χρήματα σε άλλους λογαριασμούς. Οι απατεώνες υποδύονται επίσης τους ιδιοκτήτες φορτηγών, πείθοντας τους πρατηριούχους να στείλουν τον αριθμό λογαριασμού τους (IBAN) με το πρόσχημα του ανεφοδιασμού.
Στη συνέχεια στέλνουν μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο του θύματος, ζητώντας του να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο που οδηγεί σε έναν ψεύτικο δικτυακό τόπο τράπεζας. Τα θύματα εισάγουν τους προσωπικούς τραπεζικούς κωδικούς τους, δήθεν για να επιβεβαιώσουν τη συναλλαγή, επιτρέποντας στους δράστες να μεταφέρουν χρήματα.
Οι επαγγελματίες των εν λόγω τομέων θα πρέπει να αποφεύγουν να εισάγουν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών τραπεζικών τους συναλλαγών σε ιστότοπους ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων.
Δεν θα πρέπει επίσης να αποκαλύπτουν τους κωδικούς PIN ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών τους σε άλλους.
Ασφάλεια κωδικού πρόσβασης: Προσοχή σε αυτούς τους 20 κωδικούς πρόσβασης
Οι διαρροές κωδικών πρόσβασης στον σκοτεινό ιστό αποτελούν μείζονα ανησυχία και εκατομμύρια χρήστες κινδυνεύουν να υποστούν πειρατεία.
Η εταιρεία ασφάλειας κινητών τηλεφώνων Lookout δημοσίευσε μια λίστα με τους 20 πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης σε κλεμμένους λογαριασμούς στο dark web. Η Lookout προειδοποιεί ότι τα email του 80% των χρηστών κυκλοφορούν στο dark web χωρίς να το γνωρίζουν, επιτρέποντας στους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασης για άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς τους.
Συνιστάται στους χρήστες να αποφεύγουν τη χρήση των ακόλουθων κωδικών πρόσβασης, καθώς είναι οι πιο συνηθισμένοι στον σκοτεινό ιστό.