Σοκαριστική αλήθεια: Τηγανιτές πατάτες σε ταβέρνα Ζωντανός αστακός – Αποδείξεις πόνου στα οστρακοειδή. Δείτε την ανησυχητική κακομεταχείριση

Δείτε τη σοκαριστική αλήθεια: Η ταβέρνα τηγανίζει ζωντανούς αστακούς, εγείροντας ανησυχίες για κακομεταχείριση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καρκινοειδή αισθάνονται πόνο. Μάθετε περισσότερα τώρα.

Σοκαριστική αλήθεια: Τηγανιτές πατάτες σε ταβέρνα Ζωντανός αστακός – Αποδείξεις πόνου στα οστρακοειδή. Δείτε την ανησυχητική κακομεταχείριση>

Περιεχόμενα

  1. Σοκ στα νότια προάστια: Ταβέρνα Τηγανίζει Ζωντανούς Αστακούς
  2. Ο πόνος του αστακού στην κατσαρόλα
  3. Τα καβούρια αντιλαμβάνονται επώδυνα ερεθίσματα
  4. Ανθρώπινη κακομεταχείριση των καρκινοειδών

Συγκλονιστικό βίντεο: Ταβέρνα τηγανίζει ζωντανούς αστακούς, προκαλεί οργή στα νότια προάστια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καρκινοειδή αισθάνονται πόνο, καθώς τα καβούρια μαθαίνουν από τα ηλεκτροσόκ. Η κακομεταχείριση των καρκινοειδών εγείρει ανησυχίες.

Μάθετε γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το παραγνωρισμένο ζήτημα.

Σοκ στα νότια προάστια: Ταβέρνα Τηγανίζει Ζωντανούς Αστακούς

«Τηγανίζει ζωντανούς αστακούς και το απολαμβάνει».

Με αυτό το σχόλιο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία «Νέμεσις» δημοσιεύει άλλο ένα βίντεο – μετά από αυτό σε ταβέρνα στην Κάρπαθο όπου τηγανίζουν ζωντανά ψάρια – και ανακοινώνει ότι πρόκειται για ταβέρνα στα νότια προάστια.

Όπως γράφει η Nemesis στην ανάρτησή της στο Facebook: «Κάνει πλάκα με τον επόμενο ζωντανό αστακό που θα τηγανίσει. Στέλνει απειλητικά και ειρωνικά βίντεο και τηλεφωνεί απειλητικά σε όποιον σχολιάζει αρνητικά τα βίντεο που αναρτά».

Ο πόνος του αστακού στην κατσαρόλα

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ζωολόγοι πίστευαν ότι τα καρκινοειδή – καβούρια, αστακοί, γαρίδες – έχουν πολύ απλό νευρικό σύστημα για να αισθάνονται πόνο.

Αλλά τα τελευταία χρόνια συσσωρεύονται στοιχεία για το αντίθετο, και μια νέα μελέτη δίνει την πιο πειστική απάντηση μέχρι στιγμής.

Τα οστρακοειδή σίγουρα δεν είναι αδιάφορα σε απειλητικά ερεθίσματα, ιδίως σε εκείνα που απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα. Αντίθετα, έχουν εξελιχθεί ώστε να αντιδρούν απότομα (π.χ.

σε βραστό νερό) χάρη σε ειδικούς υποδοχείς που ενεργοποιούν μια στιγμιαία αντανακλαστική αντίδραση αποφυγής.

Αυτοί οι υποδοχείς (αλγοϋποδοχείς) υπάρχουν στα περισσότερα ζώα και, στην περίπτωση του ανθρώπου, επιτρέπουν στο χέρι μας να αποτραβηχτεί αυτόματα μόλις αγγίξει την καυτή επιφάνεια του φούρνου.

Δεδομένου όμως ότι η αντίδραση αυτή είναι αντανακλαστική και μπορεί να ενεργοποιηθεί πριν καν φτάσει το μήνυμα στον εγκέφαλο, η ενεργοποίησή της δεν σημαίνει αυτόματα ότι ένα ζώο πονάει.

Τα καβούρια αντιλαμβάνονται επώδυνα ερεθίσματα

Στην τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Experimental Biology, οι ερευνητές έδειξαν ότι τα καβούρια που έχουν υποστεί ήπιο ηλεκτροσόκ μαθαίνουν από το μαρτύριό τους και αποφεύγουν παρόμοιες περιπέτειες στο μέλλον.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι τα καβούρια αντιλαμβάνονται επώδυνα ερεθίσματα.

Η αλήθεια είναι ότι ο πόνος είναι μια υποκειμενική εμπειρία που δεν μπορεί να μετρηθεί άμεσα ούτε στους ανθρώπους – οι γιατροί αναγκάζονται να αρκεστούν στις αναφορές των ασθενών για το πόσο πόνο αισθάνονται.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να αποδείξουμε ότι ένα ζώο αισθάνεται πόνο», παραδέχεται ο Robert Elwood, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Υπάρχουν, ωστόσο, κριτήρια που μπορεί κανείς να εξετάσει», διευκρινίζει.

Ο Elwood είχε δείξει σε προηγούμενα πειράματα ότι το icterus, ένα καρκινοειδές που κρύβεται σε άδεια κελύφη, εγκαταλείπει το σπίτι του όταν του δοθεί ένα ήπιο ηλεκτρικό σοκ. Είχε επίσης δείξει ότι αν ρίξει κανείς καυστική σόδα στις κεραίες μιας καραβίδας, το ζώο θα αρχίσει να τρίβει τις κεραίες του σαν να προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο.

Στη νέα έρευνα, ο Elwood τοποθέτησε ευρωπαϊκά καβούρια του είδους Carcinus maenas σε ένα ενυδρείο όπου υπήρχαν δύο σκοτεινά σημεία για να κρύβονται.

Τα μισά από τα πειραματόζωα υπέστησαν ένα ήπιο ηλεκτροσόκ μόλις μπήκαν σε μία από τις δύο αυτές κρυψώνες.

Αποφυγή της ηλεκτρισμένης κρυψώνας.

Όταν το πείραμα επαναλήφθηκε για πρώτη φορά, τα καβούρια δεν είχαν ακόμη μάθει ότι μία από τις δύο κρυψώνες ήταν επικίνδυνη. Αλλά κατά την τρίτη επανάληψη, σχεδόν όλα είχαν μάθει να αποφεύγουν την ηλεκτροφόρα κρυψώνα.

Αυτό αποτελεί ισχυρή απόδειξη ότι τα καβούρια, και πιθανότατα όλα τα καρκινοειδή, μαθαίνουν να αποφεύγουν τον κίνδυνο επειδή αισθάνονται πόνο.

Και, όπως επισημαίνει ο Δρ Elwood, τα αποτελέσματα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα καρκινοειδή που καταλήγουν στο πιάτο μας.

Ανθρώπινη κακομεταχείριση των καρκινοειδών

Όπως λέει ο ερευνητής στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι ψαράδες ».

To top