Περιεχόμενα
«37 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά, βρέθηκαν στο ποτάμιο νησί του Έβρου: Συναγερμός» Ομάδα 37 μεταναστών, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά, ανακαλύφθηκε σε τουρκικό νησί στον ποταμό Έβρο, προκαλώντας ανησυχία στην περιοχή.
Αυτό έρχεται λίγο μετά τον πρόσφατο εντοπισμό 80 μεταναστών σε παρόμοια περιοχή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στη γερμανική εφημερίδα «Bild», τονίζοντας την ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή στήριξη της ΕΕ στο θέμα του φράχτη.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής και της δίκαιης κατανομής των βαρών, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας των συνόρων με παράλληλη διατήρηση μιας γενναιόδωρης πολιτικής για τη νόμιμη μετανάστευση.
Συναγερμός στον Έβρο: Ανάμεσά τους 12 παιδιά
Συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο, όπου 37 μετανάστες βρέθηκαν σε τουρκικό νησί στον ποταμό, μεταξύ των οποίων και 12 παιδιά.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πρόκειται για 37 άτομα, εκ των οποίων 15 γυναίκες και 12 παιδιά. Σύμφωνα με ΜΚΟ, οι μετανάστες εντοπίστηκαν μεταξύ Σουφλίου και Κορνοφωλιάς.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, στο ίδιο σχεδόν σημείο βρέθηκαν 80 μετανάστες.
Μητσοτάκης στην Μπότση: Θα πιέσω την ΕΕ για τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στο θέμα του φράχτη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας «Bild» και συγκεκριμένα στους δημοσιογράφους Paul Ronzheimer και Λιάνα Σπυροπούλου.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα πιέσει την ΕΕ για τη μέγιστη δυνατή στήριξη στο θέμα του φράχτη στον Έβρο.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη
Η μεταναστευτική πολιτική και ο φράχτης του Έβρου
Paul Ronzheimer: Κύριε Πρωθυπουργέ, βρίσκεστε σε προεκλογική εκστρατεία και θυμάμαι ότι το 2016 υπήρχε ένας πολιτικός που κέρδισε τελικά τις εκλογές και ο οποίος έκανε εκστρατεία για ένα τείχος κατά των προσφύγων.
Τώρα υπάρχει μια συζήτηση για ένα τείχος στα σύνορα με την Τουρκία. Αντιγράφετε λίγο τον Ντόναλντ Τραμπ;.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, δεν έχω πυκνά ξανθά μαλλιά, οπότε νομίζω ότι η σύγκριση δεν είναι πολύ εύστοχη.
Αλλά αυτό που κάναμε από την αρχή, όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ήταν να επιβάλουμε μια αυστηρή αλλά νομίζω δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Να σας θυμίσω ότι έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας βρεθήκαμε πράγματι αντιμέτωποι με μια οργανωμένη εισβολή παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Δεν θα το αποκαλούσα τείχος, προστατευτικό φράγμα, φράχτη. Είναι ένα μέρος, όχι η μόνη λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά είναι σίγουρα ένα στοιχείο που μειώνει σημαντικά την παράνομη μετανάστευση.
Paul Ronzheimer: Χάρη στο τείχος και τη συνολική μεταναστευτική μας πολιτική, λιγότεροι παράνομοι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα, δηλαδή στην Ευρώπη. Αν κοιτάξετε τους απόλυτους αριθμούς, υπάρχει απόδειξη αυτού που λέω.
Το 2015, το 75% των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ευρώπη πέρασαν από την Ελλάδα. Τώρα είναι λιγότερο από 10%.
Χρηματοδότηση από την ΕΕ και ευθύνη της Ελλάδας.
Χρηματοδότηση από την ΕΕ και ευθύνη της Ελλάδας
Λιάνα Σπυροπούλου: Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε πρόσφατα τη χρηματοδότηση του τείχους. Ήταν μια πρωτοβουλία τεσσάρων πολιτικών δυνάμεων στην ΕΕ.
Ήταν ένα από τα τέσσερα πολιτικά κόμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση- το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το καταψήφισε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι υπάρχει μια γενική σύγχυση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς το τι ακριβώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τεχνολογικά εργαλεία που συνοδεύουν το τείχος, αλλά δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το ίδιο το τείχος. Ανεξάρτητα από το τι κάνει ή δεν κάνει η Ευρώπη, έχω πει δημόσια ότι θα χτίσουμε τον δικό μας φράχτη, ακόμη και αν πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μητσοτάκης: Φυσικά και δεν είναι δίκαιο. Αυτό ακριβώς είναι το επιχείρημά μου. Είμαστε ένα κράτος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Βρισκόμαστε υπό σημαντική μεταναστευτική πίεση. Περιμένουμε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.