Περιεχόμενα
Μάθετε πώς να φτιάχνετε το παραδοσιακό ελληνικό γλυκό ψωμί, το τσουρέκι, με αυτή την εύκολη συνταγή για τσουρέκι χωρίς ζύμωμα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Χωρίς να απαιτείται μίξερ ή ζύμωμα, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όσους δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στην κουζίνα. Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα για να φτιάξετε αφράτο, βουτυράτο τσουρέκι που είναι ιδανικό για το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα.
Με λεπτομερείς οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές από το Barbarigou, μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό το νόστιμο και παραδοσιακό ελληνικό κέρασμα σε χρόνο μηδέν.
Το κουλούρι του Master Bun: Χωρίς μίξερ, χωρίς ζύμωμα
Το τσουρέκι είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί που φτιάχνεται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Πάσχα ή των Χριστουγέννων.
Η συνταγή και το σχήμα του τσουρεκιού ποικίλλουν, αλλά εδώ είναι η πιο εύκολη συνταγή για τσουρέκι χωρίς ζύμωμα χωρίς τη χρήση μίξερ!.
Συστατικά
- 600 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι (κοσκινισμένο)
- 1 κύβος 25 g φρέσκιας μαγιάς (ή 1 φάκελος 8 g μαγιάς)
- 100 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
- 200 g ζάχαρη
- 200 γραμμάρια φρέσκο γάλα
- 50 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοαλεσμένη σκόνη mahlepi
- 1 κουταλάκι του γλυκού κομμένο κουνουπίδι σε σκόνη
- 1 πορτοκάλι χωρίς φλούδα (ξύσμα)
- 3 δάκρυα μαστίχας
- 1 βανίλια
- 1 κρόκο αυγού με 1 κουταλιά της σούπας νερό και 2 πρέζες ζάχαρη για το άλειμμα
- 50 γρ. φιλέτο αμυγδάλου (προαιρετικά)
- 50 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο για τη ζύμη
Οδηγίες
- Διαλύστε τη μαγιά σε ένα μικρό μπολ, προσθέστε μια κουταλιά ζάχαρη από τη συνταγή και λίγο γάλα. Εάν χρησιμοποιείτε μαγιά σε σκόνη, ανακατέψτε την μαζί με το αλεύρι.
- Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέστε το γάλα και τη ζάχαρη. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού και τα χτυπημένα αυγά. Χτυπήστε το μείγμα με έναν αυγοδάρτη για να ενωθούν τα υλικά.
- Προσθέστε το αλεύρι τσουρέκι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και τη σκόνη κουνουπιδιού σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια, προσθέστε όλα τα υγρά υλικά μαζί με την ενεργοποιημένη μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα.
- Καλύψτε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 3 ώρες ή μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια, ξύστε τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ και διπλώστε τη ζύμη 2-3 φορές.
- Χωρίστε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και, στη συνέχεια, χωρίστε κάθε κομμάτι σε τρία μέρη. Πλέξτε τα μέρη μεταξύ τους και τοποθετήστε την ένωση κάτω από το ψωμάκι.
- Τοποθετήστε τα πλαστικοποιημένα τσουρέκια σε βουτυρωμένο ταψί και αφήστε χώρο μεταξύ των τσουρεκιών. Αφήστε τα να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά σε ζεστό μέρος.
- Αλείψτε τα ψωμάκια με διάλυμα κρόκου αυγού και πασπαλίστε τα με φιλέτο αμυγδάλου (προαιρετικά). Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Αλείψτε τα ψωμάκια με λιωμένο βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστά για να παραμείνουν μαλακά. Μόλις κρυώσουν, τυλίξτε τα σε πλαστική μεμβράνη για να διατηρήσουν τη μαλακότητά τους.
Απολαύστε το αφράτο τσουρέκι σας χωρίς ζύμωμα!.