Περιεχόμενα
Δείτε το «τέρας του Ιονίου», το ρήγμα Αγίου Νικήτα-Αθανίου στη Λευκάδα που διασχίζει την Πελοπόννησο.
Αυτό το ενεργό ρήγμα εκτείνεται από την Κεφαλονιά έως τη Ζάκυνθο και αποτελεί σημαντική απειλή, καθώς είναι ικανό να προκαλέσει σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ. Ορατό από τον κόλπο του Αγίου Νικήτα, το ρήγμα αυτό διασχίζει τους ασβεστόλιθους και τους δολομίτες της περιοχής, αφήνοντας ένα ευδιάκριτο σημάδι στο τοπίο.
Αποκαλύψτε τις γεωλογικές δυνάμεις που παίζουν ρόλο καθώς η Up Stories, σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Τσάκαλο @Above_View, παρουσιάζει το ενεργό ρήγμα του Αγίου Νικήτα-Αθανίου στη Λευκάδα.
«Το τέρας του Ιονίου»: Νικήτα-Αθανίου στη Λευκάδα
Το ρήγμα Αγίου Νικήτα – Αθανασίου στη Λευκάδα είναι ένα τρομερό γεωλογικό στοιχείο που κόβει κυριολεκτικά το Ιόνιο Πέλαγος στη μέση, εκτεινόμενο από το νησί της Κεφαλονιάς έως τα δυτικά της Ζακύνθου.
Αυτό το ενεργό ρήγμα θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα στην Ελλάδα, ικανό να προκαλέσει σεισμούς άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με καταστροφικές συνέπειες.
Επικίνδυνο και ορατό
Βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη δυτική ακτογραμμή, το ρήγμα είναι εμφανώς ορατό από τον κόλπο του Αγίου Νικήτα στα νότια του χωριού Αθάνι.
Διασχίζει τους ασβεστόλιθους και τους δολομίτες της περιοχής, ακολουθώντας κατεύθυνση βορειοανατολικά-νότια με ανατολική κλίση. Το ίχνος του ρήγματος εκτείνεται σε μήκος 17 χιλιομέτρων, αφήνοντας ένα ευδιάκριτο σημάδι στη μορφολογία της περιοχής.
Οι εντυπωσιακές εικόνες που κατέγραψε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μας αναδεικνύουν τη δύναμη του ρήγματος, καθώς έχει φαινομενικά «καταπιεί» ολόκληρα βουνά, χωρίζοντάς τα στη μέση κατά τη διάρκεια προηγούμενων σεισμών.
Το βορειότερο τμήμα, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του οικισμού του Αγίου Νικήτα, ευθυγραμμίζεται με την ανατολική πλαγιά του λόφου Μεγάλη Ράχη, ενώ μπροστά του βρίσκεται μια επιμήκης κοιλάδα του Αγίου Νικήτα.
Επιστημονική μελέτη και ευρήματα
Μια ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από τους Θεόδωρο Ροντογιάννη και Γεώργιο Τσιαμπά αξιολόγησε τα ρήγματα στο νησί της Λευκάδας και ανέλυσε τις επιπτώσεις προηγούμενων σημαντικών σεισμών, συμπεριλαμβανομένου του σεισμού του 2003.
Η έρευνά τους προσδιόρισε το δεξιόστροφο ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης, γνωστό ως ρήγμα Αγίου Νικήτα – Αθανίου, ως το σημαντικότερο ενεργό ρήγμα.
Το ρήγμα αυτό, το οποίο εκτείνεται σχεδόν παράλληλα με τη δυτική ακτογραμμή με διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝΑ, παρουσιάζει παρόμοια γεωμετρικά και δυναμικά χαρακτηριστικά με το υποθαλάσσιο ρήγμα Κεφαλονιάς-Λευκάδας.
Ο σχηματισμός αυτού του ρήγματος δεν σχετίζεται με κανονικό ρήγμα, αλλά μάλλον με την τεκτονική ανύψωση της γης που προκλήθηκε από τη συμπίεση στην περιοχή και τα επακόλουθα φαινόμενα βαρύτητας.
Παρά την εξέχουσα μορφοτεκτονική του παρουσία και τα πολυάριθμα σεισμικά επίκεντρα κατά μήκος του, το ρήγμα Αγίου Νικήτα – Αθανίου δεν εμφανίζει επιφανειακή ανάδραση, πιθανότατα λόγω της μεγάλης περιόδου επαναφοράς του.
Ωστόσο, η περιοχή που περικλείεται από το ρήγμα αυτό συνδέεται σταθερά με αυξημένες ζημιές τόσο στο δομημένο περιβάλλον όσο και στο φυσικό περιβάλλον, καθώς βιώνει υψηλές σεισμικές εντάσεις κατά τη διάρκεια των σεισμών.
Σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Τσάκαλο @Above_View, το Up Stories παρουσιάζει μια εξερεύνηση του ενεργού ρήγματος του Αγίου Νικήτα – Αθανίου στη Λευκάδα, αποκαλύπτοντας τις μαγευτικές αλλά και ύπουλες γεωλογικές δυνάμεις που παίζουν.