Το επίτευγμα του Έλληνα επιστήμονα: Πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση υπερήχων για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση με υπερήχους σε ασθενή με Αλτσχάιμερ από Έλληνα επιστήμονα. Δείτε την αναίμακτη διαδικασία και τις δυνατότητές της για τη θεραπεία νευρολογικών ασθενειών, καρκίνου και αρρυθμιών.

Το επίτευγμα του Έλληνα επιστήμονα: Πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση υπερήχων για τη νόσο Αλτσχάιμερ>

Περιεχόμενα

  1. Μας έκανε περήφανους: Η πρώτη επέμβαση με υπερήχους σε ασθενή με Αλτσχάιμερ από Έλληνα επιστήμονα
  2. Όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη αναίμακτη χειρουργική επέμβαση για ασθενή με Αλτσχάιμερ
  3. Θεραπεύει τις θανατηφόρες αρρυθμίες

Έλληνας επιστήμονας πραγματοποιεί την πρώτη χειρουργική επέμβαση με υπερήχους σε ασθενή με Αλτσχάιμερ: Μια πρωτοποριακή αναίμακτη χειρουργική επέμβαση με τη χρήση υπερήχων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Νέα Υόρκη.

Με επικεφαλής την Ελληνίδα επιστήμονα Ελίζα Κονοφάγου, η καινοτόμος αυτή τεχνική ανοίγει νέες δυνατότητες για τη θεραπεία νευρολογικών ασθενειών, καρκίνου του μαστού και καρδιακών αρρυθμιών. Η διαδικασία παρακάμπτει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, επιτρέποντας την είσοδο φαρμάκων στον εγκέφαλο και ενδεχομένως να φέρει επανάσταση στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.

Επιπλέον, η μη επεμβατική μέθοδος της Κονοφάγου προσφέρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη θεραπεία θανατηφόρων αρρυθμιών. Μάθετε περισσότερα για αυτή την ιατρική επανάσταση στο βίντεο που ακολουθεί.

Μας έκανε περήφανους: Η πρώτη επέμβαση με υπερήχους σε ασθενή με Αλτσχάιμερ από Έλληνα επιστήμονα.

Μας έκανε περήφανους: Η πρώτη επέμβαση με υπερήχους σε ασθενή με Αλτσχάιμερ από Έλληνα επιστήμονα

Μας έκανε περήφανους: Η πρώτη επέμβαση με υπερήχους σε ασθενή με Αλτσχάιμερ από Έλληνα επιστήμονα

Η πρώτη αναίμακτη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία! Έγινε, με τη βοήθεια υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ, με ελληνική… αύρα, καθώς η νεαρή Ελληνίδα μας έκανε όλους υπερήφανους με το έργο της.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη επέμβαση ήταν επιτυχημένη και πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη. Επικεφαλής της ομάδας ήταν μια Ελληνίδα, η Ελίζα Κονοφάγου!.

Όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη αναίμακτη χειρουργική επέμβαση για ασθενή με Αλτσχάιμερ.

Όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη αναίμακτη χειρουργική επέμβαση για ασθενή με Αλτσχάιμερ

Όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη αναίμακτη χειρουργική επέμβαση για ασθενή με Αλτσχάιμερ

Η μέθοδός της θα εφαρμοστεί σε ανίατες νευρολογικές ασθένειες, αλλά και στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και των καρδιακών αρρυθμιών. Σε συνέντευξή της, η Δρ.

Από τη φυσική των ακουστικών κυμάτων, τον συνδυασμό συστημάτων υπερήχων με νευροδιαγνωστικά συστήματα και την κατανόηση των επιδράσεων των υπερήχων σε συνδυασμό με φυσαλίδες στον εγκεφαλικό ιστό.

Αυτό μας επέτρεψε να αναπτύξουμε τη μέθοδό μας. Το πρωτότυπο σύστημά μας οδήγησε στη διάνοιξη του αιματοεγκεφαλικού φραγμού σε έναν ασθενή. Αυτό έγινε εκτός μαγνητικής τομογραφίας, με παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε την είσοδο των φαρμάκων στον εγκέφαλο. Αυτά υπάρχουν ήδη και μπορούν να θεραπεύσουν το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Αλλά λόγω αυτού του φραγμού, δεν μπορούν να περάσουν σε επαρκείς δόσεις.

Ο ειδικός παρατήρησε επίσης ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποτελέσματα στη νόσο του Πάρκινσον, όπου «δείξαμε ότι το φάρμακο μπορεί να διεισδύσει τουλάχιστον 2 έως 7 φορές περισσότερο στην περιοχή του εγκεφάλου και να έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα αναπληρώνοντας τη μορφολογία και τη λειτουργικότητα των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη, τη βασική ουσία που είναι μειωμένη στον εγκέφαλο των ασθενών με Πάρκινσον». Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιατρική επανάσταση.

Θεραπεύει τις θανατηφόρες αρρυθμίες.

Θεραπεύει τις θανατηφόρες αρρυθμίες

Θεραπεύει τις θανατηφόρες αρρυθμίες

Η μη επεμβατική τεχνική της, η οποία έχει εγκριθεί από τον FDA, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, όταν η επιστημονική της ομάδα έδειξε σε 55 ασθενείς με διάφορες μορφές αρρυθμίας ότι η νέα μέθοδος μπορεί να συμπληρώσει τις υπάρχουσες διαγνωστικές τεχνικές, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Οι δυνητικά θανατηφόρες αρρυθμίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω κατάλυσης με καθετήρα στην καρδιά, αλλά οι γιατροί πρέπει πρώτα να εντοπίσουν ακριβώς ποιες περιοχές του καρδιακού ιστού προκαλούν τις ανωμαλίες στον καρδιακό παλμό.

Σήμερα, οι περισσότερες αρρυθμίες μπορούν να ανιχνευθούν με ηλεκτροκαρδιογράφημα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα ακριβές και αφήνει περιθώρια υποκειμενικής ερμηνείας από τον γιατρό.

Η Ελίζα Κονοφάγου αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπη Σχολή Αθηνών, σπούδασε Φυσικοχημεία στο Πανεπιστήμιο 6 του Παρισιού, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιοϊατρική Μηχανική στο Imperial College του Λονδίνου και έλαβε το διδακτορικό της επίσης στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον των ΗΠΑ το 1999. Σήμερα διευθύνει το Εργαστήριο Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Είναι επίσης ένα από τα μέλη του νέου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΚ) της Ελλάδας.

Το βίντεο με τις λεπτομέρειες.

To top