Περιεχόμενα
Παιδίατρος κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την καρδιακή ανακοπή παιδιού στην Πάτρα. Ο μάρτυρας περιέγραψε την αντίδραση της νοσηλεύτριας και της μητέρας, σημειώνοντας ότι η νοσηλεύτρια φώναζε να τρέξουν γρήγορα ενώ η μητέρα ήταν ήρεμη.
Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι καμία από τις προηγούμενες εξετάσεις δεν μπορούσε να εξηγήσει την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και ότι η επιδείνωση συνήθως διαρκεί ώρες. Το περιστατικό παραμένει ανεξήγητο, με τους γιατρούς να το συζητούν τις επόμενες ημέρες, χωρίς όμως να γίνει ειδική σύσκεψη.
Θρίλερ στην Πάτρα «Η νοσοκόμα έκλαιγε και όχι η μητέρα όταν η Τζωρτζίνα υπέστη καρδιακή ανακοπή»
Σε πρόσφατη ακρόαση στο δικαστήριο, η παιδίατρος Διονυσία Δημητροπούλου κατέθεσε για την εμπειρία της από την περίθαλψη της Τζωρτζίνας, ενός μικρού κοριτσιού που υπέστη καρδιακή ανακοπή σε νοσοκομείο της Πάτρας.
Η Δημητροπούλου ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε και έκανε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στη μικρή ασθενή.
Η αντίδραση της μητέρας σε σύγκριση με την αντίδραση της νοσοκόμας
Η Δημητροπούλου περιέγραψε τις αντιδράσεις της μητέρας της Τζωρτζίνας, Ρούλας Πισπιρίγου, και της νοσοκόμας που ήταν παρούσα όταν συνέβη η καρδιακή ανακοπή.
Σύμφωνα με τη Δημητροπούλου, η Πισπιρίγου δεν επέδειξε την τυπική αντίδραση μιας μητέρας σε μια τέτοια κατάσταση, η οποία θα ήταν να ουρλιάξει και να κλάψει. Αντίθετα, η νοσοκόμα ήταν αυτή που έκλαιγε και φώναζε «τρέξτε γρήγορα»!.
Η μάρτυρας δήλωσε ότι το βρήκε ασυνήθιστο το γεγονός ότι το παιδί δεν είχε κανένα σύμπτωμα που να οδηγεί στην καρδιακή ανακοπή. Καμία από τις προηγούμενες εξετάσεις δεν έδειξε κάποιο πρόβλημα και η επιδείνωση συνήθως διαρκεί ώρες.
Η Δημητροπούλου είχε δει αρχικά την Τζωρτζίνα στις 9 Απριλίου 2021, όταν την έφεραν για βήχα και εμετό. Το παιδί είχε ήπια ωχρότητα δέρματος, βήχα και κοιλιακό πόνο. Αφού εξετάστηκε, τα συμπτώματα υποχώρησαν και ήταν σταθερή.
Την επόμενη ημέρα, η μητέρα ανέφερε ότι το παιδί παρουσίαζε και πάλι βήχα και κοιλιακό πόνο, αλλά κατά την εξέταση τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει και πάλι. Κατά την απογευματινή επίσκεψη της ίδιας ημέρας, το παιδί ήταν αιμοδυναμικά σταθερό και δεν είχε κανένα εύρημα.
Η ημέρα της καρδιακής ανακοπής
Η Δημητροπούλου εξιστόρησε τα γεγονότα που οδήγησαν στην καρδιακή ανακοπή της Τζωρτζίνας στις 11 Απριλίου 2021. Στις 7 το απόγευμα, η Πισπιρίγου χτύπησε την πόρτα της γιατρού, ενημερώνοντάς την ότι το οξύμετρο σφύριζε.
Η Δημητροπούλου και ένας ειδικευόμενος συνόδευσαν την Πισπιρίγου στο δωμάτιο όπου βρισκόταν η Τζωρτζίνα. Η νοσηλεύτρια κ. Πετσάβα, η οποία ήταν επίσης παρούσα, άρχισε να φωνάζει «τρέξε γρήγορα». Μπαίνοντας στο δωμάτιο, ο μάρτυρας βρήκε το παιδί στη μέση του κρεβατιού χωρίς ρινικό οξυγόνο και το οξύμετρο δεν ανταποκρινόταν.
Αφού επιβεβαίωσε τον αεραγωγό του παιδιού και έλεγξε για συσπάσεις, η Δημητροπούλου ξεκίνησε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και κάλεσε αναισθησιολόγο. Χορήγησε αδρεναλίνη, ενώ εκτελούσε ΚΑΡΠΑ συνεχώς μέχρι να φτάσει ο αναισθησιολόγος, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε και ακολούθησε τις εντολές της.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης, Αλέξης Κούγιας, διερωτήθηκε γιατί η Τζωρτζίνα δεν οδηγήθηκε σε παιδοκαρδιολόγο.
Η μάρτυρας ανέφερε ότι οι συνάδελφοί της επικοινώνησαν με τον καρδιολόγο, κ. Καρατζά, για να κλείσουν ραντεβού, αλλά ενημερώθηκαν ότι αυτό δεν ήταν απαραίτητο, διότι το παιδί είχε εξεταστεί δέκα ημέρες πριν και δεν χρειαζόταν να επανεξεταστεί. Ο κ. Κούγιας αμφισβήτησε τη μάρτυρα, ρωτώντας αν υπήρξε ιατρικό λάθος. Η μάρτυρας υπερασπίστηκε τους συναδέλφους της, αναφέροντας ότι το παιδί σώθηκε και ότι ο καρδιολόγος είχε επικοινωνήσει πριν από την καρδιακή ανακοπή.
Αναισθησιολόγος Μη διαθέσιμος
Η υπεράσπιση αμφισβήτησε επίσης την απουσία του αναισθησιολόγου κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής. Η Δημητροπούλου εξήγησε ότι το νοσοκομείο είχε εφημερία εκείνη την ημέρα και ο αναισθησιολόγος δεν βρισκόταν στο νοσοκομείο εκείνη την ώρα.
Οι εφημερίες συνήθως λήγουν το μεσημέρι, μετά το πέρας των οποίων το προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα στο σπίτι για να κληθεί αν χρειαστεί.