Περιεχόμενα
“Τρεις νεαροί βραβεύτηκαν για τη διάσωση ζωών σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο Άγγελος Τσιαμούρας αρνείται να χαρακτηριστεί ήρωας, τονίζει τη σημασία των οικογενειών των θυμάτων”.
Τρεις νέοι άνδρες τιμήθηκαν για τη διάσωση ζωών σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη
Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε το Βραβείο Νικόλαος Κάρολος στους Άγγελο Τσιαμούρα, Ανδρέα Αλικανιώτη και Μιχάλη Κλάψη για την αυταπάρνηση και τη γενναιότητά τους στη διάσωση επιβατών από το μοιραίο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Ένας ταπεινός ήρωας
Ο Άγγελος Τσιαμούρας, ένας από τους τρεις βραβευθέντες, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, αλλά αρνήθηκε να δεχτεί τον χαρακτηρισμό του ήρωα. “Δεν είμαι ήρωας. Δεν θα γίνω ποτέ ήρωας. Θεωρώ ότι ο ήρωας είναι κάτι διαφορετικό. Είμαι ένας άνθρωπος.
Το βραβείο δεν με κάνει καλύτερο, δεν νομίζω ότι το αξίζω”, ανέφερε σε δήλωσή του. Ο κ. Τσιαμούρας τόνισε τη σημασία της εστίασης στις οικογένειες των θυμάτων και την ανάγκη να θυμόμαστε την απώλειά τους.
Κάνοντας αυτό που είναι ανθρώπινο
Ο Ανδρέας Αλικανιώτης, ένας άλλος παραλήπτης, δήλωσε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του ήρωα. “Έκανα κάτι ανθρώπινο”, είπε.
Ο Αλικανιώτης μοιράστηκε πως εξακολουθεί να λαμβάνει μηνύματα και τηλεφωνήματα από ανθρώπους που είναι ευγνώμονες που είναι ζωντανοί λόγω των πράξεών του. Τόνισε τη σημασία του να ζούμε κάθε στιγμή και κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία.
Μια μετριοπαθής πράξη γενναιότητας
Ο Μιχάλης Κλάψης, ο τρίτος βραβευθείς, επέλεξε να μην παραστεί στην εκδήλωση. Αντ’ αυτού, ο δήμαρχος των Λειψών παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του και μοιράστηκε: “Ο Μιχάλης είναι ένα σεμνό παιδί. Μου ζήτησε να παραλάβω το βραβείο του”.
Οι ανιδιοτελείς πράξεις και η γενναιότητα αυτών των νέων ανδρών μπροστά στον κίνδυνο αποτελούν έμπνευση για όλους μας. Η ταπεινότητά τους και η εστίασή τους στα θύματα και τις οικογένειές τους αποτελούν υπενθύμιση της αληθινής έννοιας του ηρωισμού.