Περιεχόμενα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προωθήσει τη χρήση εντόμων σε διάφορα τρόφιμα ως εναλλακτική μορφή πρωτεΐνης στην επιδίωξη της βιώσιμης ανάπτυξης.
Τα έντομα εγκρίνονται πλέον για κατανάλωση και χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της μορφής σκόνης. Αν και αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη για πολλούς, οι Έλληνες καταναλώνουν εν αγνοία τους έντομα στα τρόφιμά τους εδώ και χρόνια.
Τα έντομα είναι μια εξαιρετικά θρεπτική πηγή τροφής και πολλές χώρες, όπως το Μεξικό, η Βραζιλία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Γκάνα και η Ολλανδία, τα θεωρούν λαχταριστό σνακ ή επιδόρπιο.
Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε;
Τα έντομα έχουν προωθηθεί ως εναλλακτική μορφή πρωτεΐνης σε έναν πλανήτη με πεπερασμένους πόρους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη χρήση του εγχώριου γρύλου σε μορφή σκόνης για ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, όπως προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, όπως βάσεις πίτσας, ζυμαρικά, ξηροί καρποί και ελαιούχοι σπόροι, διάφορα σνακ και σάλτσες, παρασκευάσματα κρέατος και σούπες, ψωμί, κράκερ και κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, μείγματα αρτοσκευασμάτων, μπισκότα, επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας, πιάτα με βάση όσπρια και λαχανικά, σκόνη ορού γάλακτος, σνακ με βάση το καλαμποκάλευρο, ποτά που μοιάζουν με μπύρα και σοκολάτες. Τα τρόφιμα που περιέχουν προϊόντα εντόμων πρέπει να φέρουν κατάλληλη επισήμανση.
Οι Έλληνες τρώνε ήδη έντομα εν αγνοία τους σε προϊόντα όπως λουκάνικα, m&m’s crisp (καραμέλες), jelly berry (ζελεδάκια), mentos (πλήρη φρούτα) ή kinder penguin (σοκολατένιο σνακ) που περιέχουν χρωστική καρμίνη.
Τα έντομα ως τροφή σε όλο τον κόσμο
Τα έντομα αποτελούν ένα λαχταριστό σνακ ή επιδόρπιο σε χώρες όπως το Μεξικό, η Βραζιλία, η Κίνα, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Γκάνα και οι Κάτω Χώρες.
Σε ορισμένες περιοχές του Μεξικού, μπορεί κανείς να δοκιμάσει αυγά μυρμηγκιών εμποτισμένα σε βούτυρο, ακρίδες καλυμμένες με σοκολάτα και σκουλήκια με επικάλυψη καραμέλας. Οι κάτοικοι της Silveiras στη Βραζιλία συλλέγουν φτερωτά μυρμήγκια ή içás, αφαιρούν τα φτερά τους και είτε τα τηγανίζουν είτε τα βουτάνε σε σοκολάτα.
Τα ζωύφια αντιπροσωπεύουν έως και το 60% της διατροφικής πρωτεΐνης στη διατροφή των αγροτών της Αφρικής. Στην Ταϊλάνδη, πολλά μπαρ σερβίρουν τηγανητά ζωύφια με ποτά, συμπεριλαμβανομένων γρύλων, ακριδών και μιας ποικιλίας σκουληκιών.
Στην Κίνα, ένα εκλεπτυσμένο σνακ είναι ψητές προνύμφες μελισσών ή τηγανητές προνύμφες μεταξοσκώληκα, και οι δύο πλούσιες σε χαλκό, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη και ψευδάργυρο. Ορισμένοι Ολλανδοί προσπαθούν να εγκαινιάσουν την κουλτούρα της κατανάλωσης ζωυφίων, φτιάχνοντας σοκολάτα εμπλουτισμένη με αλεσμένα σκουλήκια.
Η προσέγγιση της ΕΕ για τα έντομα ως τρόφιμα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τα έντομα ως μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.
Η χρήση των εντόμων ως εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών συμβάλλει θετικά στο περιβάλλον, την υγεία και τα μέσα διαβίωσης. Τα έντομα αποτελούν μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης που διευκολύνει τη στροφή προς μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποβληθεί αρκετές αιτήσεις για τρόφιμα από έντομα, οι οποίες βρίσκονται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση.
Εγκεκριμένα από την ΕΕ τρόφιμα για έντομα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε διάφορα έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένου του αποξηραμένου αλευρώδη Tenebrio Molitor και της αποξηραμένης σκόνης της μεταναστευτικής ακρίδες.
Πρόσφατα, εγκρίθηκε η χρήση του οικιακού γρύλου (Acheta Domesticus) ως σκόνη. Οι προνύμφες του Alphitobius diaperinus, που θεωρείται ο μικρότερος αλευρώδης στην αγορά τροφίμων, έχουν επίσης εγκριθεί για εισαγωγή.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) επαλήθευσε και ενέκρινε την ασφάλεια της νέας σκόνης και τη διαδικασία παραγωγής, η οποία περιλαμβάνει μια 24ωρη «νηστεία» των εντόμων πριν αυτά καταψυχθούν, πλυθούν, υποστούν θερμική επεξεργασία, εξαχθεί το λάδι τους και στη συνέχεια μετατραπούν σε αποξηραμένη σκόνη. Τα τρόφιμα που περιέχουν προϊόντα εντόμων πρέπει να φέρουν κατάλληλη επισήμανση.